L’Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat està aplicant tractaments innovadors, amb criteris ambientals, per prevenir l’aparició de la processionària del pi, un lepidòpter que ataca totes les espècies de pins i cedres i que pot ocasionar problemes a les persones i als gossos pels pèls urticants de les erugues.
Les actuacions es fan al llarg de l’any, però aquesta és una època d’especial atenció perquè, quan arriba el fred, la processionària construeix a l’arbre el niu de pèls sedosos de color blanc, i cap als mesos de febrer i març les erugues baixen dels pins formant les característiques processons.
En aquesta campanya preventiva, que arriba als 2.314 pins i cedres de la ciutat, es lluita contra la processionària amb la col•locació d’esquers amb feronomes, un tractament biològic i actuacions d’endoteràpia, un tractament de baix impacte ambiental injectat al tronc.
Com a novetat, aquest any s’han instal·lat bosses amb collarins als troncs de 47 pins, un tractament només físic que impossibilita el descens de les erugues al terra, que queden atrapades a l’interior de la bossa.
També s’han instal·lat 50 caixes niu per a mallerengues, unes aus que s’alimenten d’aquests insectes, en una altra alternativa ecològica als tractaments tradicionals.
A banda d’aquestes actuacions preventives, quan es detecten nius de processionàries als arbres, es procedeix a la seva retirada i eliminació per minimitzar els possibles danys provocats per les erugues.
La processionària del pi ataca totes les espècies de pins i cedres, provocant als arbres minva de creixement, debilitat i predisposició a l’atac d’insectes perforadors, a banda de l’efecte antiestètic dels nius. Per als humans i per als gossos, també són perjudicials els pèls urticants de les erugues, especialment per possibles lesions als ulls i pels efectes que provoquen en les persones al·lèrgiques. L’Ajuntament demana la col·laboració ciutadana en la detecció i localització de nius de processionària als arbres dels parcs i carrers del municipi, per fer més efectiva la lluita contra aquestes erugues. Per això, es pot trucar gratuïtament al Telèfon d’incidències i manteniment a la via pública (VIA): 900 28 29 30.