L’Hospitalet assaja l’e-can, un model innovador destinat a les miccions dels gossos

06/07/2017 - 09:21

L’Ajuntament de L’Hospitalet ha instal·lat al costat de l’àrea de gossos de la plaça de Puig i Gairalt, com a prova pilot, un e-can, un espai per a les miccions de les mascotes que premia les que en fan un bon ús.

Es tracta d’un urinari ensinistrador per a gossos en forma de tòtem autònom, autorentable, desinfectant i ecològic. L’aparell té un dispensador automàtic de llaminadures per a les mascotes que s’activa quan l’animal orina al lloc correcte, amb l’objectiu de crear-li l’hàbit de fer la micció en aquest espai.

L’e-can incorpora un sistema informàtic que gestiona el funcionament de l’equip, la neteja i la càrrega de bateries i enregistra l’ús que se’n fa. Funciona amb una placa fotovoltaica que activa el sistema dispensador de galetes i permet netejar la base automàticament. A més, a l’interior utilitza material biodegradable per recollir els orins que, un cop acumulat, pot convertir-se en pellets, combustible per als sistemes de calefacció de biomassa.

Els promotors d’aquest model innovador assenyalen que, amb l’e-can, els gossos s’acostumen a orinar en aquest espai i s’evita que ho facin en llocs com les façanes dels edificis o el mobiliari urbà, de tal manera que ajuda a mantenir neta la ciutat i fomenta les actituds cíviques per part dels propietaris de les mascotes.

El servei d’agents cívics de L’H s’incrementa amb deu professionals

Complementàriment, el servei d’agents cívics de L’Hospitalet, posat en marxa el 2015 amb un equip de quatre persones, es potencia a partir d’aquest mes de juny amb la incorporació de deu professionals amb experiència en l’àmbit del civisme i la convivència. El servei té un objectiu essencialment pedagògic i es presta de dilluns a diumenge als espais públics de la ciutat.

Amb una imatge identificativa, la seva missió és detectar possibles conflictes o incompliments de l’Ordenança del civisme i la convivència, advertir sobre les seves conseqüències i oferir alternatives correctes, vetllar pel bon ús dels parcs i places i col•laborar amb els agents de la Guàrdia Urbana, que són els responsables de sancionar en cas d’incompliment de la normativa.

Els agents cívics s’encarreguen de recollir i traslladar a l’Ajuntament consultes i suggeriments ciutadans en l’àmbit del civisme i la convivència, i de  participar en tasques de caràcter preventiu, educatives i de promoció d’actituds cíviques. Els agents es desplacen a peu, per parelles, en itineraris que abasten els sis districtes de la ciutat i que incideixen especialment en els parcs i jardins, les places i els equipaments. L’horari és preferentment de tarda, quan hi ha més concurrència de persones a l’espai públic.

Aquest servei s’emmarca dins del conjunt d’accions de sensibilització, promogudes per l’Ajuntament, orientades a l’educació cívica i a la divulgació de l’Ordenança del civisme i la convivència entre la ciutadania. Es tracta d’iniciatives d’educació i atenció social, comunitària i familiar que tenen per objectiu millorar, des d’un enfocament preventiu, la convivència i la cohesió social dels barris.

L’equip, degudament identificat, està format per dotze inspectors, amb zones específiques assignades, que es reparteixen el control de tot l’espai públic de L’Hospitalet en torns de matí, tarda i nit. A més de les incidències habituals, fan seguiment dels treballs de neteja viària i recollida d’escombraries, de l’encesa de l’enllumenat públic o de l’horari de tancament dels bars, entre altres activitats. La presència al carrer també és present al procés participatiu L’H on dels barris, que s’està duent a terme amb l’objectiu d’impulsar projectes de futur a tots els barris de la ciutat. El projecte compta amb un equip d’informadors en les campanyes participatives que es fan al carrer i també per fer-lo arribar a les comunitats de veïns.

Totes aquestes actuacions de presència activa al territori formen part de la tasca que està duent a terme l’Ajuntament per aconseguir un model de ciutat cívicament activa, tot fomentant les bones pràctiques i els comportaments respectuosos amb l’espai públic i la bona convivència.



 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsL'Hospitalet de Llobregat
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Vuit centres educatius de L’Hospitalet Llobregat participen en la IX Marató RE-M de l’Energia.​

Article

Les Escoles Sostenibles de l'Hospitalet de Llobregat s'han tornat a trobar per celebrar l'acte de cloenda del curs.

Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Butlletí