Llinars del Vallès, referent en l'ús de la biomassa

Font: Diputació  de Barcelona i Ajuntament de Llinars del Vallès

05/02/2024 - 09:16

El municipi cobreix ja el 75 % dels consums de calor dels edificis municipals amb biomassa, i enguany preveu arribar al 100 %.

El diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, Marc Serra, acompanyat de l’alcalde de Llinars del Vallès, Martí Pujol, ha visitat la nova caldera de biomassa del municipi vallesà al Parc dels Corbera. L’equipament proveeix de calefacció als edificis de l’Ajuntament, Can Mas Bagà, Masoveria, Sala Billars i Castell Nou.

Una aposta per les energies renovables que s’ha ampliat amb dues noves calderes que, precisament, han estat subvencionades amb gairebé 800.000 euros per part de la Diputació de Barcelona en el marc del programa Renovables 2030. Una iniciativa que té com a objectiu implantar les energies renovables i les comunitats energètiques als municipis per avançar cap a una economia menys vinculada a les emissions de carboni i menys dependent de les importacions.

La visita ha començat al Castell Nou, on el diputat ha conegut l’estratègia llinassenca pel que fa a la implantació d’energies renovables. Un procediment que vol aconseguir que aquest 2024 el 100% de l’energia dels edificis municipals provingui d’energia tèrmica renovable (ara és un 75%).

Marc Serra ha assenyalat que “la biomassa és una de les energies clau per a la transició energètica i des del programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona hi hem invertit amb força i ho seguirem fent. És una energia neta que ens permet avançar en la descarbonització i fer-ho des de la proximitat i la creació de llocs de treball.” En aquest sentit, ha declarat: “Hem comprovat com la biomassa és no només una font d’energia renovable que ens ajuda a mitigar els efectes canvi climàtic, també ens permet tenir un model de producció d’energia localitzat, descentralitzat, amb un consum gairebé quilòmetre zero, i com això permet a avançar cap a municipis molt més sobirans i resistents a les situacions geopolítiques”.

Amb la nova caldera de Llinars del Vallès, el consistori vallesà preveu reduir la factura energètica en més de 31.000 euros a l’any i estalviar, anualment, 177 tones d’emissions de CO₂ a l’atmosfera.

 

Impuls de la biomassa

Amb aquestes instal·lacions de biomassa operatives, el municipi cobreix ja el 75 % dels consums de calor dels edificis municipals, i enguany preveu arribar al 100 %. “Llinars del Vallès és, des de fa temps, un municipi referent en l'aposta per la biomassa i les xarxes de calor, i serà un dels primers del país en aconseguir que tota la climatització dels equipaments municipals s'abasteixi amb biomassa. Estem molt satisfets de la col·laboració que mantenim i segur que aviat podrem engegar nous projectes conjuntament”, ha subratllat Marc Serra.

El diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica ha visitat també la caldera que dona serveu a l’Espai d’Art, els pavellons, el camp de futbol i la biblioteca, inaugurada el 2018 i que es va posar en funcionament amb una subvenció de 200.000 euros de la Diputació de Barcelona. La visita s’ha completat amb la caldera del Teatre Auditori.

El diputat ha especificat que el Programa Renovables 2030 de la Diputació ha executat 120 milions d’euros d’inversió en dos anys, i que la previsió és que a mitjans d’aquest 2024 es pugui iniciar una nova convocatòria de 30 milions: “Situant-nos com l’administració que més inverteix en energia renovable”.

Per la seva banda, Martí Pujol ha agraït el suport de la Diputació i ha posat èmfasi en el fet que Llinars sigui vist com un referent en aquest àmbit. L'alcalde ha demanat que es continuï donant suport a la instal·lació de calderes de biomassa.

 


 

Municipis: 
Vallès OrientalLlinars del Vallès

Relacionats

Article

Lliurat per la Fundació Impulsa Talentum en el marc de la Fira ISE 2024 que se celebra al Recinte Firal Gran Via

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Article

29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació. Situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal, té una potència de 30 kW. L’Ajuntament d’Olot participa com un soci més de la comunitat energètica de Montolivet, que entra a formar part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

Butlletí