Mataró difon la riquesa botànica del Parc Central senyalitzant els arbres i arbusts més rellevants

03/04/2023 - 08:36

La iniciativa vol posar en valor l’espai verd més emblemàtic de la ciutat, que aplega més d’un miler d’arbres només a la zona ampliada a principis d’aquest segle. S’ha senyalitzat un recorregut que identifica 51 espècies amb informació i il·lustracions de cadascuna d’elles. Les fitxes descriptives d’aquests exemplars es poden consultar també al web municipal.​

S'han instal·lat tres cartelleres informatives generals que identifiquen sobre un plànol la ubicació de 51 espècies: una a l’entrada principal del recinte antic del Parc i les altres dues als dos extrems de l’espai ampliat (a l’alçada del Camí de la Geganta amb avinguda del Corregiment de Mataró, i de la ronda de Mossèn Jacint Verdaguer amb la Via d’Europa). A l’interior de la zona verda els exemplars més rellevants estan localitzats amb 51 fites individuals, amb informació de cada espècie, com a quina família pertany, l’origen i els mesos habituals de floració, i una il·lustració de l’arbre o arbusts. Aquesta senyalització permet fer un recorregut interpretatiu per conèixer la riquesa botànica de l’espai.

A més, s'ha posat en marxa una pàgina web que es pot consultar a l’apartat de Medi ambient i Sostenibilitat del web municipal. Aquest espai web conté informació ampliada sobre les espècies senyalitzades i sobre el Parc Central en general. L’objectiu d’aquesta iniciativa és posar en valor el Parc Central, un dels principals pulmons verds de la ciutat amb 129.403 m² i situat al centre geogràfic de Mataró. Un espai per passejar, fer esport, i per al lleure i el gaudi general de tots els mataronins i mataronines, on el seu destacat patrimoni natural conviu també amb l’organització d’activitats de ciutat. 
 

Una mica d’història

El recinte original del Parc Central es va construir el 1893 per iniciativa privada. El 1905, l’Ajuntament va signar un compromís de compra amb els propietaris que es va materialitzar el 1909 amb l’obertura del parc a la ciutat. L’any 2000, amb l’ampliació del parc fins a la plaça de Granollers, es va fer realitat un projecte que l’enginyer Melcior de Palau i l’arquitecte Emili Cabanyes ja havien dibuixat el 1878 en el Pla de l’Eixample.

El recinte antic del Parc Central disposa d’una gran varietat d’arbres i de palmeres (fins a vint-i-cinc espècies), que en molts casos són singulars per l’edat o, simplement, per les característiques pròpies de l’espècie. D’altra banda, la superfície verda de l’ampliació d’inicis del segle XXI reuneix més d’un miler d’arbres al voltant de cinquanta espècies diferents i més de quaranta espècies d’arbusts. Tot i que hi predominen les espècies autòctones del Maresme, com ara les alzines i els pins, també s’hi poden trobar espècies al·lòctones però completament adaptades al nostre clima.

La senyalització del Parc i la creació del nou apartat al web ha estat un projecte transversal que ha implicat diferents serveis municipals: Espais Públics (Jardineria), Medi Ambient, Comunicació, Promoció de Ciutat i la Direcció de Cultura. A més, s’ha comptat amb la participació de tres il·lustradors especialitzats en botànica per fer les imatges descriptives de cada espècie (Toni Llobet, Bruna Roqué i Carles Puche).

 


 

Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Article

Alumnes de primària de cinc escoles de Sabadell participen en el projecte pilot Sortim a la Natura amb l'objectiu que els estudiants assoleixin un aprenentatge integral en contacte amb el medi natural.

Butlletí