Nou etiquetatge d’eficiència energètica dels electrodomèstics

En vigor des de l'1 de març del 2021 de manera progressiva

Font: ICAEN i IDAE. Foto portada: OCU

01/04/2021 - 12:46

Un canvi en la classificació d’etiquetatge d’eficiència energètica dels electrodomèstics que ha entrat en vigor l’1 de març de 2021 de manera progressiva.

L'eficiència energètica és la capacitat d’utilitzar els aparells i equips de manera que compleixin la seva funció consumint la mínima quantitat d’energia possible. En el cas dels electrodomèstics i aparells domèstics, l’eficiència energètica s’identifica gràcies a l’etiqueta energètica que informa al consumidor de manera útil i senzilla. 

A la Unió Europea, l'etiqueta energètica no és obligatòria en tots els electrodomèstics però sí en alguns d’ells: frigorífics i congeladors, rentadores i assecadores, rentavaixelles, fonts de llum domèstiques, pantalles, forns elèctrics i aires condicionats.

 

Nou etiquetatge per al 2021

A finals del 2019 el Parlament Europeu va aprovar un canvi en la classificació d’etiquetatge d’eficiència energètica dels electrodomèstics que ha entrat en vigor l’1 de març de 2021 de manera progressiva.

Amb la implementació d'aquesta nova classificació mediambiental, els electrodomèstics més eficients deixen de ser A +++, per convertir-se en A. El canvi aprovat doncs modifica la classificació amb estrelles dels darrers anys per deixar pas a una catalogació que va de la A a la G.

L’objectiu d’aquest canvi d'etiquetatge és oferir la informació sobre l’eficiència energètica dels aparells de manera més clara i comprensible per al consumidor. S'havia comprovat que amb les etiquetes A +, A ++ i A +++, la motivació a comprar electrodomèstics més eficients era inferior a la que hi havia amb l'escala de la A a G atès que els consumidors estaven menys motivats a optar pels aparells d’eficiència energètica més alta.

La norma també estableix que les noves etiquetes segueixen el ritme de les millores tecnològiques en eficiència energètica. Això suposa que seran revisades quan el 30% dels productes en el mercat comunitari rebin la màxima classificació (A) o quan el 50% es trobin entre les franges A i B, a fi d'assegurar la seva utilitat.

 

Què ens diu la nova etiqueta energètica

La nova etiqueta energètica dels electrodomèstics no només informa del seu consum elèctric, sinó que també aporta dades sobre altres característiques dels aparells com l'aigua utilitzada per cicle de rentat  o el soroll, entre d'altres. A més, inclou un codi QR que els usuaris poden escanejar per obtenir informació addicional sobre el producte.

Els electrodomèstics que han inclòs les noves etiquetes a partir de l'1 de març de 2021 són les rentadores i assecadores, rentavaixelles, frigorífics i vinoteques, llums, pantalles electròniques i frigorífics comercials.

Etiquetes dels electrodomèstics


 

 

Categories: 

Relacionats

Article
Notícia
La caldera de biomassa està previst que s’instal·li al parc que hi ha al costat de l’Escola El Morsell.

La caldera de biomassa està previst que s’instal·li al parc que hi ha al costat de l’Escola El Morsell.

S'instal·larà una caldera de biomassa i es repararà el dipòsit principal de Las Colinas. Es preveu que durant els propers mesos aquestes dues accions surtin en licitació.

Article

Pactes verds en temps de pandèmies s’ha redactat i actualitzat en aquest context complex, inquietant, incert i, per a algunes persones, dramàtic. La seva intenció neix de la certesa que, tot i viure en un moment d’intersecció d’emergències (sanitària, climàtica, ambiental, feminista, etc.) i de restriccions de tot tipus (confinaments totals, parcials, perimetrals, tancaments sectorials, tocs de queda, etc.), cal no ser meres espectadores del futur que ha de venir. Aquesta publicació de l'Observatori del Deute per la Globalització, escrita per Alfons Pérez, és una crítica al GreenNewDeal i vol crear consciència crítica de cara als reptes globals del segle XXI. Es pot aconseguir de manera gratuita a la web de l'ODG.

Butlletí