Parc dels Talls: els pèlags de Vilobí del Penedès

Font: Ajuntament de Vilobí del Penedès i Diputació de Barcelona

04/07/2017 - 16:16

El turó de Vilobí destaca sobre la gran plana del Penedès.  En aquest turó es conserva unes pedreres d’on s’han extret guix durant molts anys.  Des que es va abandonar l’explotació de guix, l’Ajuntament de Vilobí del Penedès ha vetllat pel manteniment i l’adequació de la zona.  Avui, aquest indret s’ha transformat en un espai de gran valor ambiental on l’aigua és la seva protagonista. Rep el nom de Parc dels Talls.

Les pedreres de guix de Vilobí s’han explotat des d’època romana fins a finals del segle XX. El nom del parc fa referència als fronts d’explotació coneguts com “talls”. La perforació del terreny ha fet que aflorés l’aigua freàtica, omplint de vida les antigues guixeres. Aquestes espais d’aigua es coneixen amb el nom de “pèlags”. Des que es va abandonar l’explotació de guix, l’Ajuntament de Vilobí ha vetllat pel manteniment i l’adequació de la zona. Passejant per aquest espai en trobarem cinc: pèlag sec, pèlag fiol, pèlag petit, pèlag llarg i per últim i més especular, el pèlag gran.

El Pèlag gran

El pèlag gran, com es seu nom indica, destaca per les seves dimensions. Ocupa una superfície de 3,6 Ha (equivalent a 6 camps de futbol). És, per tant, la segona zona humida més gran de Catalunya, després del pantà del Foix.

Les actuacions principals d’adequació de l’espai s’han dut a terme en aquest pèlag i el seu entorn.  Han consistit, sobretot,  en la recuperació ambiental de la zona de manera que es pugui combinar amb  un ús lúdic i educatiu que ajudin a preservar-ne els seus valors. s’han adequat accessos i s’ha instal·lat senyalització i panells informatius, s’ha restaurant l’espai que ocupava la fàbrica de guix, s’han eliminat les espècies vegetals invasores i s’han plantat d’ autòctones; i amb la finalitat de potenciar l’ús educatiu, científic i lúdic de l’espai, s’ha instal·lat una torre mirador a la franja sud del Pèlag Gran per a l’observació de les aus i del paisatge.

Geologia, paisatge i biodiversitat

El Parc dels Talls es caracteritza perquè ofereix al visitant una gran varietat d’espais i de valors dels què gaudir:

  • Geològic: les perforacions i talls permeten observar  la geologia del terreny i trobar fòssils que ens mostren com era la zona fa 20 milions d’anys, quan estava inundada pel mar. Aquest espai està inclòs a l'inventari d'Espais d'Interès Geològic de Catalunya  sota el nom “GEOZONA 341 -GUIXERES DE VILOBÍ DEL PENEDÈS». A més, el municipi disposa d’un Museu de Geologia, que tot i ser privat, es poden concertar visites. Aquest museu conté guixos i fòssils de Vilobí, però també d’altres zones que es troben en molt bon estat de conservació.
  • Paisatgístic: des del punt més elevat del Parc dels Talls, el visitant podrà gaudir d’unes vistes privilegiades de la comarca de l’Alt Penedès.
  • Ecològic: les zones humides que es troben en aquestes antigues guixeres, tenen un alt valor ecològic, ja que són un espai de foment i conservació de la biodiversitat. Pel que fa a la vegetació, al voltant dels pèlags han arrelat espècies típiques de bosc de ribera i també es troben comunitats estables de plantes aquàtiques com el canyís o la boga.

Aquesta zona humida, ofereix refugi i aliment a gran varietat d’aus, amfibis, macroinvertebrats, etc. que troben al parc dels Talls un indret tranquil i amb diversitat de recursos al seu abast.

Descobreix el Parc dels Talls

Aquelles persones amants de la natura, la biodiversitat, la geologia, els fòssils o de paisatges singulars, tenen una visita obligada al Parc dels Talls. Aquest espai es pot visitar sense guia, ja que disposa de senyalització i panells informatius, a més d’un mirador i zona de pícnic.

A més, s’ha editat un plànol on s’indiquen les rutes que es poden fer pels pèlags, però també pel seu entorn.  

A l’estiu,  a l'estiu, el pèlag sec es converteix en un auditori que acull actuacions musical en viu i recitals de poesia. Es converteix per tant, en un espai que combina a parts iguals, natura i cultura.

I si sou aficionats a les visites guiades i tallers, estigueu atents a la programació, doncs amb regularitat es realitzen activitats i itineraris dirigits per experts que us permetran conèixer els secrets i tresors del Parc dels Talls.

Per a més informació: www.parcdelstalls.cat

Fonts consultades i fotografies:

Ajuntament de Vilobí del Penedès

Web Parc dels Talls

Generalitat de Catalunya Departament de Medi Ambient i Habitatge Direcció General del Medi Natural


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
Alt PenedèsVilobí del Penedès

Relacionats

Notícia

També treballaran la conscienciació sobre la sequera al voltant del Dia Mundial de l'Aigua, que se celebra el 22 de març.

Notícia

El Molí del Foix, el centre d'interpretació històrica i natural de Santa Margarida i els Monjos, ha realitzat una sèrie d'activitats durant el mes d'octubre per parlar sobre l'aigua.

Acte
22/09/2023 - 00:00
Sant Pere de Riudebitlles

Butlletí