Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona

16/10/2024 - 08:32

El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària del mes d'octubre, ha aprovat el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona. 

Els reptes socials, econòmics i ambientals a mitjà termini (2030) i a llarg termini (2050) obliguen a fixar uns objectius clars en matèria de reducció d'emissions de diòxid de carboni i de participació de les energies renovables en l'ús final d'energia, que desemboquen en una necessitat de reconfiguració del sector energètic, amb una gran repercussió, alhora, en els sectors econòmic i social.

A fi d'exercir la seva responsabilitat pel que fa a la transició energètica, la Diputació de Girona va redactar el seu propi pla de transició energètica de cara al 2030, que avui s'ha aprovat.

Aquest document conté els objectius estipulats per la mateixa Diputació de Girona i la definició de l'estratègia per assolir aquests objectius, que es concreta en la determinació d'accions específiques que es fonamenten en quatre pilars i es divideixen en set línies estratègiques: 

El Pla de Transició Energètica es fonamenta en quatre pilars

- Alinear i coordinar els interessos dels diferents agents implicats.

- Contrastar l'estat actual d'estratègies i accions previstes.

- Enfocar-se cap a la realització de nous projectes per assolir els objectius.

- Avaluar de manera periòdica l'estat d'execució de les accions.

I s'estructura en diverses línies estratègiques:

Línia 1: governança, planificació i digitalització de dades.

Línia 2: comunicació, difusió i educació. 

Línia 3: transició energètica justa i social. 

Línia 4: eficiència energètica d'edificis i instal·lacions. 

Línia 5: descarbonització de l'economia. 

Línia 6: bioeconomia circular.

Línia 7: projectes estratègics i innovadors.

El Pla recull i actualitza les previsions del Pla Estratègic d'Impuls de les Energies Renovables que la Diputació de Girona va aprovar l'any 2020 i planteja nous objectius: per al 2030, estalviar 391 GWh (117.500 tones de CO2) i atènyer un 40 % de quota de renovables, per tal d'assolir la neutralitat de carboni el 2050. Fa una previsió d'inversions de 28 MEUR per part de la Diputació i de 83 MEUR d'inversions dutes a terme per tercers .

 


 

Municipis: 
GironèsGirona

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa l’Oficina de Transició Energètica (OTE), una nova finestreta destinada a oferir assessorament i informació a la ciutadania i a les empreses en matèria energètica. Aquesta iniciativa té com a objectiu facilitar la incorporació d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica a la ciutadania.

Article

La totalitat de l’energia elèctrica subministrada durant l’any 2023 a la Diputació de Barcelona va tenir el certificat de garantia d’origen 100% renovable, fet que va suposar que els 13.580 MWh d’energia consumida pels edificis i recintes corporatius suposessin un estalvi en emissions de CO2 equivalent a 3.530 tones.

Article

Participants de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya expliquen la seva experiència en les sis sessions.

Butlletí