Plantes silvestres comestibles: una estratègia d’adaptació al canvi climàtic

26/10/2023 - 10:00

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

“Al nostre voltant trobem moltes espècies de plantes silvestres comestibles que rarament són consumides avui en dia. Per la seva composició nutricional i perfil sensorial, presenten un alt potencial gastronòmic. En molts casos, aquestes plantes han estat tradicionalment utilitzades a la cuina, però el coneixement sobre com identificar-les, collir-les i cuinar-les, sovint s’ha perdut o oblidat en les últimes generacions”. Ens ho expliquen les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurants Sostenibles, promotores del projecte col·laboratiu “Assilvestrem l’alimentació a Barcelona” desenvolupat amb el suport de les Subvencions pel Clima.

La integració de plantes silvestres comestibles en el nostre sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Amb aquest propòsit, l’agrupació d’aquestes tres entitats va engegar el projecte que pretén fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona mitjançant un conjunt d’activitats pràctiques, demostratives i divulgatives dirigides a agents clau: horts comunitaris, grups de consum, mercats de pagès i restauradors.

Concretament, el projecte contempla una diagnosi sobre el coneixement i l’interès actual per part d’agents clau amb relació a plantes silvestres comestibles; un intercanvi de coneixements i acompanyament a 6 horts; i formació sobre ús i receptes de plantes silvestres comestibles dirigides a grups de consum i al sector de la restauració, amb l’acompanyament a 6 restaurants per a la incorporació de receptes amb aquestes espècies a la seva carta. També la divulgació sobre producció, venda i ús dirigida a mercats de pagès i la realització d’una parada demostrativa a diferents mercats. Així com una prospecció etnobotànica i treball amb comunitats d’altres orígens culturals i la realització de diferents activitats comunicatives i de generació de material divulgatiu.

El projecte es troba ja a les portes de la fase final, moltes activitats ja s’han dut a terme i altres estan en fase de desenvolupament. Els resultats esperats són pràctiques estables al llarg del temps: horts de consum que cultiven plantes silvestres comestibles, grups de consum que identifiquen proveïdors i realitzen comandes, restaurants que incorporen receptes a la seva carta, mercats de pagès i els seus usuaris que incorporen les plantes silvestres com a producte i, en essència, una població barcelonina que valora i normalitza la producció, distribució i consum de plantes silvestres comestibles.
 


 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Article

Crear un element innovador modular, temporal i sostenible que permeti generar zones d’ombres a l’espai públic, allà on no sigui possible plantar-hi arbres. Aquest va ser el repte que l'Ajuntament de Barcelona va llançar l’any passat, i que avui ja comença a ser una realitat. Els tres projectes guanyadors del repte s’han materialitzat en tres grans prototips que ja comencen a fer ombra al carrer.

Article

La totalitat de l’energia elèctrica subministrada durant l’any 2023 a la Diputació de Barcelona va tenir el certificat de garantia d’origen 100% renovable, fet que va suposar que els 13.580 MWh d’energia consumida pels edificis i recintes corporatius suposessin un estalvi en emissions de CO2 equivalent a 3.530 tones.

Butlletí