Font: AMB.cat
L'AMB millora la qualitat ambiental i redueix o elimina l'ús d'insecticides amb nous sistemes de control de plagues i promou la biodiversitat urbana amb accions de sensibilització ambiental.
Control de plagues amb insectes
Des de fa un temps el Servei de Conservació de l'Espai Públic de l'AMB aplica als parcs metropolitans el control integrat de plagues i malalties. Això es tradueix en mètodes de control de plagues més sostenibles, que ajuden a reduir o fins i tot eliminar insecticides i milloren la biodiversitat i la qualitat ambiental de l'espai.
L'alliberament d'exemplars d'insectes carnívors és una de les tècniques aplicades. Té dos grans avantatges. D'una banda, serveix de control biològic natural de plagues, ja que restableix la xarxa alimentària i, d'altra banda, restitueix la població d'animals alliberats i aporta més individus que poden reproduir-se.
Aquest mètode redueix en gran mesura les afectacions al medi ambient, a les persones i als éssers vius com, per exemple, els insectes depredadors. Quan s'apliquen tractaments químics generalistes, la població d'aquests insectes queda molt afectada i, per tant, són menys efectius a l'hora de combatre plagues d'altres insectes.
Algunes de les plagues tractades mitjançant la lluita biològica han estat la psila de l'arbre de l'amor, amb el depredador Anthocoris nemoralis, un insecte de forma semblant a la cigala, i el pugó de diferents espècies (hibiscos, xicrandes, freixes, xitalpes, til·lers, aurons, pollancres, salzes, cirerers, pomeres, pereres, etc.) que s'ha tractat amb la vespa Aphidius colemani i amb marietes (Adalia bipuncata).
Activitats de biodiversitat
Aquesta temporada de primavera a les Jugatecambientals han tingut lloc nombroses activitats relacionades amb la biodiversitat dels parcs metropolitans. S'han realitzat una trentena de censos de fauna, una vintena d'activitats relacionades amb la col·locació de caixes niu i seguiment de l'ocupació que tenen, així com una desena d'iniciatives de millora d'un espai del parc a través de plantacions diverses.
Els participants d'aquest tipus d'activitats aprenen, amb l'ajuda d'un expert naturalista, a identificar la fauna del parc. Sobretot s'observen ocells, però també insectes, papallones i els invertebrats aquàtics. D'aquesta manera, a més de conèixer els valors dels ecosistemes que tenen a prop de casa, descobreixen de primera mà les tasques científiques que permeten conservar-los.
Sensibilitzar la població sobre la necessitat de preservar i documentar la fauna és un altre dels objectius. Les dades que es recullen en els censos de fauna s'inclouen dins del projecte ICO "Ocells de Jardins". D'aquesta manera la ciència ciutadana contribueix a ampliar la informació disponible dels parcs metropolitans.
Durant els censos de fauna s'han observat ocells de gran valor per a l'ecosistema com les puputs, les cotxes fumades, les mallerengues, la cuereta blanca, el pit-roig, els tallarols o els gafarrons. En algunes Jugatecambientals, aquest tipus d'activitats també han estat acompanyades de tallers de dibuix naturalístic d'ocells testings fotogràfics.
Pel que fa als tallers de caixes niu, s'han construït 80 caixes que s'han col·locat als parcs de la Solana, Litoral, Besòs, Turonet, Pinetons, Muntanyeta, Palmeres i Molinada. Són útils per a ocells com la mallerenga, el pardal xarrec o els raspinells, espècies que afavoreixen el control de plagues d'insectes.