Quaranta centres escolars estalviaran energia amb l’estratègia Reacciona de la Diputació de València

09/02/2021 - 08:31

El programa 50/50 es basa en la participació de les comunitats educatives amb la col·laboració dels ajuntaments

L’estratègia Reacciona de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València inclou el programa 50/50 en les escoles públiques amb la finalitat de reduir el consum, la factura energètica i les emissions dels centres educatius, i potenciar la participació de tota la comunitat educativa mitjançant sessions formatives pràctiques que fomenten l’eficiència energètica i l’ús responsable d’aigua. En la primera convocatòria participaran 40 centres.

Segons explica la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, els aspectes més rellevants del programa educatiu 50/50 són “la creació d’un equip energètic que s’encarregarà de diagnosticar el consum energètic i d’aigua de l’escola, elaborar un pla d’estalvi i fer el seguiment de les mesures establides i l’evolució dels resultats obtinguts”. Així mateix la vicepresidenta Amigó destaca que “es posen en marxa accions d’estalvi energètic i bons hàbits en les escoles públiques per a impulsar l’educació ambiental”.

L’import total de la subvenció és de 160.000 euros distribuïda entre 40 ajuntaments amb un màxim de 4.000 euros. Per al bon desenvolupament del programa 50/50, els ajuntaments es comprometen a informar als col·legis públics de Primària del seu àmbit municipal i seleccionar-ne un per cada municipi. L’ajuntament revertirà al centre escolar el 50% de l’estalvi econòmic que es genere en la factura energètica durant el curs escolar 2021/22 i invertirà l’altre 50% en accions d’eficiència energètica en l’escola, cosa que generarà nous estalvis en anys posteriors.

També constituirà i formarà part de l’equip energètic amb un/a tècnic/a municipal, que assistirà a les reunions de preparació i de seguiment i col·laborarà en la gestió de la informació energètica de l’escola. L’equip energètic estarà format per una persona de l’equip directiu del centre escolar, una o dos persones del claustre, una persona de consergeria o manteniment, una altra de l’equip de neteja o menjador, almenys dos alumnes per cada classe dels cursos de 5é i 6é de Primària i, opcionalment, un parell de persones representants de l’AMPA.

Els estalvis aconseguits en un any es prolonguen cap als següents, amb la qual cosa es garantix un benefici a mitjà i llarg termini per a la comunitat educativa. L’ajuntament s’encarregarà de contractar amb una empresa externa la implantació del programa 50/50, la qual tindrà experiència tècnica demostrable en programes d’estalvi energètic i en educació ambiantal.

Els Ajuntaments que rebran la subvenció del programa 50/50 de Reacciona són Montaverner, Xeresa, Llombai, Sot de Chera, el Ràfol de Salem, Algar de Palància, Higueruelas, Alcublas, Gavarda, Rotglà i Corberà, Siete Aguas, Antella, Rótova, Estivella, Barxeta, Marines, la Font de la Figuera, Quatretonda, Casinos, Corbera, Villar del Arzobispo, Bonrepòs i Mirambell, Albuixech, Millares, Benissoda, Guadasséquies, Bugarra, Castelló de Rugat, Piles, Catadau, Castelló, l’Alcúdia de Crespins, Benigànim, Guadassuar, Cheste, Alcàsser, l’Alcúdia, Torrent, Requena i Llíria.


 

Municipis: 
País ValenciàValència
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Butlletí