Refugis climàtics, també a l’hivern

24/01/2023 - 10:30

Davant la previsió del descens de les temperatures, la xarxa de refugis climàtics de Barcelona ofereix un total de 134 espais que estaran a disposició del veïnat per fer front a la caiguda del mercuri.

Es tracta de diferents equipaments municipals i espais públics, com biblioteques, complexos esportius, museus o espais ambientals, que proveiran confort tèrmic als usuaris. Tot i tenir altres usos, aquests espais podran ser utilitzats, especialment per persones vulnerables, com a entorns on refugiar-se davant del descens de les temperatures.

Aquest hivern la xarxa disposarà de 134 espais: 64 equipaments de proximitat, 39 biblioteques, 20 complexos esportius, 8 museus i 2 equipaments ambientals. A aquests indrets s’hi ha de sumar el CUESB.


Un refugi a menys de 5 minuts

L’habilitació dels refugis durant la temporada de fred és una iniciativa que complementa la implementació en els darrers tres anys de la xarxa de refugis climàtics durant els mesos d’estiu. Actualment, s’està treballant per ampliar el nombre d’equipaments que formen part d’aquesta xarxa i augmentar així el grau de cobertura perquè en un futur pròxim el 100% de la població pugui disposar d’un espai d’aquestes característiques a menys de 5 minuts.

També es preveu millorar el confort i la qualitat dels serveis que ofereixen aquests espais, així com les accions de difusió i comunicació per donar a conèixer aquesta xarxa a la ciutadania. L’objectiu és aconseguir que veïns i veïnes tinguin accés a una xarxa d’espais per protegir-se de les temperatures extremes, tant de calor com de fred, durant tot l’any.

Es pot consultar la localització i els horaris d’aquests espais en el web de la Xarxa de Refugis Climàtics.


Com és un refugi climàtic?

Poden ser interiors o exteriors: els interiors estan actius durant tot l’any tant per fer front a la calor com al fred. Els exteriors s’activen només del 15 de juny al 15 de setembre. Proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen altres usos o funcionalitats. Als espais interiors es recomana mantenir una temperatura de consigna de 27 °C durant l’estiu i de 19 °C durant l’hivern. Estan especialment dirigits a persones vulnerables a la calor i al fred (nadons, persones de més de 75 anys, malalts crònics i persones amb menys recursos). Han de tenir una bona accessibilitat, proporcionar àrees de descans confortables i aigua gratuïta i ser segurs. Estan identificats amb un vinil a l’entrada.
 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Article

Crear un element innovador modular, temporal i sostenible que permeti generar zones d’ombres a l’espai públic, allà on no sigui possible plantar-hi arbres. Aquest va ser el repte que l'Ajuntament de Barcelona va llançar l’any passat, i que avui ja comença a ser una realitat. Els tres projectes guanyadors del repte s’han materialitzat en tres grans prototips que ja comencen a fer ombra al carrer.

Article

La totalitat de l’energia elèctrica subministrada durant l’any 2023 a la Diputació de Barcelona va tenir el certificat de garantia d’origen 100% renovable, fet que va suposar que els 13.580 MWh d’energia consumida pels edificis i recintes corporatius suposessin un estalvi en emissions de CO2 equivalent a 3.530 tones.

Butlletí