Font: CADS
El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i el Consell de Protecció de la Natura publiquen els resultats del seminari sobre criteris i propostes per una implantació d’energies renovables compatibles amb la conservació i l’ús sostenible del medi natural i del paisatge.
Aquest document recull les aportacions de les més de 40 persones expertes que van participar en les dues sessions del seminari.
El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i el Consell de Protecció de la Natura (CPN), organismes assessors del Govern de Catalunya en matèria de sostenibilitat i de conservació de la natura, van acordar organitzar un seminari de treball per identificar criteris i solucions per garantir la compatibilitat de la implantació territorial de les energies renovables amb la conservació i ús sostenible del medi natural i amb el paisatge a Catalunya.
El seminari, que va tenir lloc el 9 de març de 2023 al monestir de Sant Benet de Bages, tenia per objectiu recollir criteris i solucions en cadascun dels tres àmbits següents:
1. Planificació, compensacions territorials i governança per a un desplegament de les energies renovables compatible amb la conservació de la biodiversitat i els serveis ecosistèmics.
2. Opcions i reptes per a la compatibilització de la producció alimentària amb la generació d’energia d’origen renovable en l’espai agrari.
3. Criteris per a la mitigació d’impactes ambientals i paisatgístics en els projectes d’implantació d’energies renovables.
El seminari –la primera actuació conjunta dels dos consells des de la seva creació– va comptar amb la participació de més de 40 persones expertes i va ser complementat amb una segona sessió, que va tenir lloc a Barcelona, al Recinte modernista de Sant Pau, el 21 de juny de 2023. Ambdues sessions van estar regides per les regles de Chatham House.
Les dues sessions del seminari van permetre elaborar un document de relatoria i extreure una llista de conclusions i propostes, que es van fer arribar al conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i a la Secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya el mes de desembre de 2023. Aquest document no és, però, una opinió, un dictamen o un posicionament conjunt d’ambdós consells, sinó recull les aportacions de les més de 40 persones que van participar en les dues sessions del seminari. Així doncs, les persones expertes que van participar en els seminaris no assumeixen necessàriament totes i cadascuna de les idees i propostes recollides a la relatoria.