Respectar la pagesia de Collserola

Font: Parc Natural de la Serra de Collserola

27/06/2024 - 09:42

El Parc Natural de la Serra de Collserola i la pagesia engeguen una campanya per conscienciar en el respecte als conreus i ramats.

És vital respectar la pagesia de Collserola. Tenir cura del Parc Natural és cosa de tothom” és el lema de la nova campanya.


 

Per conscienciar les persones que visiten el Parc Natural de la Serra de Collserola en el respecte als conreus i als ramats, el Consorci del Parc i la seva pagesia han engegat una campanya amb el lema “És vital respectar la pagesia de Collserola. Tenir cura del Parc Natural és cosa de tothom”. La campanya, amb set normatives i recomanacions, s’emmarca en la iniciativa “Territori Vital”, que té l’objectiu de promoure un ús cívic dels espais naturals, posant èmfasi en el respecte a la feina de la pagesia que hi treballa.

La campanya “És vital respectar la pagesia de Collserola. Tenir cura del Parc Natural és cosa de tothom”, recull les següents set normatives i recomanacions a tenir en compte quan es visita el parc:

  • Deixa el cotxe als aparcaments habilitats, necessitem els camins lliures per treballar.
  • Porta el gos lligat perquè no ens espanti el ramat.
  • Respecta casa nostra! No saltis els tancats, busca la porta.
  • Cada cop que trepitges els camps, fas malbé la nostra collita!
  • Atenció, abelles pol·linitzant! No t’apropis als apiaris!
  • Si vas amb bicicleta redueix la velocitat quan passis a prop d’una finca o camí i baixa de la bici per rodejar els ramats caminant.
  • Descobreix els nostres productes ecològics, locals i de proximitat.

La iniciativa es va presentar davant de la pagesia i ciutadania a la Fira Agrícola de Collserola, i avui començarà a visualitzar-se en xarxes socials amb les etiquetes #Civisme #TerritoriVital #Pagesia #ParcNatural i #Collserola.

 

El paper de la pagesia

La pagesia és un agent clau en la gestió del territori, i el seu paper és imprescindible per configurar el mosaic agroforestal que defineix la serra de Collserola. De les 8.156 hectàrees de superfície del Parc Natural, 490 ha són espais disponibles per als conreus, dels quals el 51% estan actualment en actiu. A més, al parc hi ha més de 30 masies catalogades pel seu valor històric i patrimoni cultural. 

El Parc Natural de la Serra de Collserola és un espai natural de 8.156 hectàrees situat a l’àrea metropolitana de Barcelona que gaudeix de protecció oficial des de 1953 i l’any 2010 va ser declarat parc natural per la Generalitat de Catalunya. Els últims anys, el parc està rebent més de 5 milions de visites anuals, una alta freqüentació que impacta en la biodiversitat, el patrimoni i les zones productives, i això fa que la relació entre el gaudi dels espais naturals i l’activitat agroramadera no sempre sigui harmònica. 

Darrerament, la pagesia reclama més civisme amb els seus espais de treball, ja que alguns actes dels visitants impacten negativament en la seva feina diària: vehicles mal aparcats, camps trepitjats… Els pastors també demanen respecte pels ramats, que comparteixen espais amb caminants i ciclistes.

Arran d’aquestes demandes de la pagesia en l’espai de treball del projecte Alimentem Collserola, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola impulsa conjuntament amb la pagesia una campanya en el marc de la iniciativa “Territori Vital” per promoure un ús cívic dels espais naturals, posant èmfasi en el respecte a la feina de la pagesia que hi treballa. 

Amb el lema “És vital respectar els consells i les normes!”, la campanya Territori Vital es va crear per fomentar les bones pràctiques de les persones que viuen a la serra i les que la visiten, amb l’objectiu de millorar la convivència i garantir la conservació dels hàbitats.

 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsL'Hospitalet de Llobregat

Relacionats

Acte
19/11/2024 - 09:00
Paranimf de la Diputació de Barcelona, al recinte de l'Escola Industrial (carrer del Comte d'Urgell, 187, Barcelona)
Article
Article

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha avaluat l’impacte de la transformació d’escoles d’educació primària en refugis climàtics.

Butlletí