Respira, mamá

24/05/2024 - 18:52

S'estrena el documental Breathe, mom, una magnífica obra realitzada per Meri Collazos Sola i Joan López Lloret, documentalistes i pares d'una nena que va néixer amb Alfa-1 (malaltia rara que afecta principalment el pulmó i el fetge).

L'estrena s'ha fet en el marc del 27è Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona.

 

El 2013, la Meri és mare de la Nina, una nena amb el dèficit genètic Alfa1, una anomalia genètica que la desprotegeix de malalties pulmonars i la posa en perill davant la invisible amenaça de l’aire contaminat de ciutats com la seva, Barcelona. En la seva recerca, i en busca de respostes, la Meri coneix experts i altres famílies que, com ella, lluiten pel dret a un aire net pels seus fills. Les seves sorprenents troballes conviuen amb les contradiccions brutals d’un dia a dia que, tard o d’hora, ha de canviar pel bé de tots. Els efectes del dieselgate, el descobriment de l’edició genètica CRISPR i la pandèmia COVID-19 marquen la cronologia del relat. Hi ha alguna esperança per a un futur millor per als nostres fills?

"La meva filla em va trobar un dia plorant, asseguda al meu despatx. M’acabaven de dir que un amic acabava de morir de càncer de pulmó. Ella, amb poc més de cinc anys, em va eixugar les llàgrimes i em va confortar amb una dolça súplica: “respira, mama”. A partir d’aquest moment he tingut aquesta frase en ment. Parar i respirar, res més. Albert Einstein deia que si ell tingués una hora per resoldre el problema del món, utilitzaria 55 minuts a analitzar el problema, i un cop descobertes les causes, dedicaria els 5 minuts restants en trobar una solució.

Aquest documental és per a mi un retrat d’aquest exercici, que va començar accidentalment amb els indicis d’una malaltia i buscant les solucions, vaig descobrir la necessitat i el dret que tenim tots a respirar un aire saludable. “Respira, mama” està narrat des de la perspectiva de la mare, començant amb l’embaràs, ja que la primera condició ambiental amb què ens trobem com a éssers humans, és el cos de la mare. M’agradaria dedicar-lo a les generacions com la de la meva filla, que hauran de confrontar un gran repte ètic que suposa les contradiccions del progrés. Aquest documental vol ser una aportació a la presa de consciència necessària perquè tots donem suport al canvi. " Meri Collazos Solà

 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat una nova eina web per seguir l’evolució de la qualitat de l’aire a Barcelona.

Notícia

És el primer estudi que investiga l'associació entre l'exposició primerenca a la contaminació atmosfèrica i la microestructura de la substància blanca al llarg de l'adolescència en una gran cohort.

Article

Crear un element innovador modular, temporal i sostenible que permeti generar zones d’ombres a l’espai públic, allà on no sigui possible plantar-hi arbres. Aquest va ser el repte que l'Ajuntament de Barcelona va llançar l’any passat, i que avui ja comença a ser una realitat. Els tres projectes guanyadors del repte s’han materialitzat en tres grans prototips que ja comencen a fer ombra al carrer.

Butlletí