Roca Group i els ajuntaments de Gavà i Viladecans proposen la creació d’un Hub de construcció sostenible

Font: El Bruguers Digital

01/02/2021 - 09:00

Demanen al Govern que els fons europeus per a pal·liar la crisi de la Covid financin un nou nucli d'activitats dedicat a la innovació i la transformació sostenible del sector de l'edificació.

Els ajuntaments de Gavà i Viladecans Roca Group han presentat al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme el projecte de creació d’un Hub de Construcció Sostenible amb l’objectiu que el Govern l’inclogui dins dels plans sol·licitats al programa Next Generation UE, la línia dels fons de reconstrucció europeus post COVID que aposta per la transformació de sectors tradicionals de l’economia cap a nous reptes en la línia de la transició ecològica i la digitalització. La iniciativa, que té un pressupost global de 925 milions d’euros, es va projectar en 2017 amb un horitzó inicial de 15 anys. L’obtenció de fons europeus acceleraria la seva posada en marxa, reduint-se a sis anys. Aquest centre d’activitats s’emmarca dins dels projectes proposats per a l’Agenda Urbana Local i l’Estratègia Viladecans 2030, plans de futur que elabora la ciutat actualment.

Aquest Hub d’indústries manufactureres de materials, equipaments, tecnologia i serveis per a la transformació sostenible de l’edificació a Espanya serà un parc empresarial pensat perquè es concentrin empreses consolidades o nous emprenedors dedicats a un sector en alça i en constant procés de desenvolupament a escala global. Per a l’execució d’aquesta iniciativa es crearà un consorci públic-privat liderat per Roca Group com a impulsor del projecte, al costat dels ajuntaments de Viladecans i Gavà. El consorci estarà coliderat per les empreses Cosentino i Nasunvinsa. Així mateix, són socis del projecte com a companyies tractores Fluidra, Applus, Acciona i Suez, acompanyades d’un grup important de pimes de Viladecans i Gavà, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) com a socis de coneixement, a més de la consultora estratègica holandesa YGroup com a soci responsable de l’assistència tècnica.

El Hub de Viladecans i Gavà contindrà més d’una vintena d’iniciatives, unes liderades per Roca Group i altres per les diferents administracions (Estat, Generalitat i ajuntaments). En aquest Hub se situarà la seu mundial de Roca Group, que inclourà un showroon, un centre logístic i la reubicació i modernització de les seves fàbriques. A més, Roca Group preveu impulsar el seu Competence Center per a millorar la interconnectivitat i digitalització internes, i instal·lar i proporcionar una nova orientació a la Roca Group Corporate University.

En l’òrbita de les administracions, es preveu que el Hub donarà cabuda a un competence center de ceràmica sanitària, un nou equipament de Testing i recerca dels nous materials i tecnologies sostenibles, un centre de transferència del coneixement, una oficina d’atracció d’activitat econòmica, un accelerador de startups i espais de coworking, una Fàbrica d’Edificis (un espai que contingui tots els avanços de la construcció sostenible i modular), un centre d’experimentació mediambiental per a l’economia circular de productes a partir de fonts vegetals i no petrolíferes vinculats al sector, i una oficina de Projectes Tractors Municipals.
 

Adhesió als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides

L’objectiu del projecte del nou Hub de Construcció Sostenible és centralitzar la recerca, l’intercanvi, la capacitació i el foment de pràctiques sostenibles i solucions tecnològiques d’alt rendiment i baix nivell d’emissions de carboni per als edificis, contribuint així a la transformació del sector cap als paràmetres de sostenibilitat. Per això, el Hub s’adhereix directament als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides (ODS), els objectius i futures normes establertes per la Unió Europea, i a l’Agenda 2030, l’Agenda Urbana Europea, les Flagships de la UE i l’Agenda Urbana Espanyola.

L’estructura en xarxa del Hub facilitarà la transformació d’un sector atomitzat en un col·laboratiu, que treballi en xarxa i amb diferents nodes territorials especialitzats, la qual cosa permetrà mantenir i crear ocupació estable i de major qualitat, així com la difusió del coneixement i de les innovacions de forma compartida entre els socis del projecte i les seves cadenes de valor.

Els edificis a Europa són responsables del 40 % del consum energètic i del 36 % de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle de la UE, segons dades de la Comissió Europea, considerant totes les fases del procés (fabricació, construcció, utilització i demolició). Així mateix, generen el 40 % dels residus. A Espanya, les edificacions són escassament sostenibles, atès que prevalen sistemes constructius propis dels anys setanta.

Les indústries manufactureres vinculades a l’edificació poden contribuir en gran manera a millorar dràsticament els indicadors de sostenibilitat en edificació i deuen, per a això, avançar cap a un model de sostenibilitat i economia circular, altament digitalitzat, amb major professionalització i productivitat. Si es vol reduir la petjada de carboni en l’edificació es fa necessari utilitzar nous materials sostenibles i desenvolupar nous sistemes de fabricació més eficients en costos i terminis, així com l’ús d’energies netes.
 

Espai Roca; el compromís de l’empresa amb el territorio

Roca Group va presentar en 2017 el projecte Espai Roca, un pla a desenvolupar al llarg de 15 anys per a la creació d’un nou espai urbà d’aproximadament 32,6 hectàrees, 26 de les quals se situen a Viladecans (82%) i 6,6 a Gavà (18%). El projecte inclou, a més de la creació del Hub de Construcció Sostenible, el retorn de la seu corporativa a la planta de Gavà-Viladecans –on va néixer la companyia en 1917–, la modernització de la planta productiva actual, la ubicació dels centres mundials de formació i disseny de la signatura, així com un espai expositiu similar al que té en grans ciutats. El nou espai també aportarà a totes dues ciutats habitatges de venda lliure i de protecció oficial i la millora de l’espai públic.

Roca reafirma, d’aquesta manera, la seva responsabilitat amb el territori mantenint una taxa d’ocupació adequada a la inversió global a realitzar i generant un ecosistema d’innovació que atraurà més oportunitats de negoci i ocupació a la zona.


 

Relacionats

Article

El Govern ha aprovat el Full de ruta de l’economia circular a Catalunya (FRECC) 2030 per accelerar la transició del nostre país envers una economia més circular i justa que maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc de col·laboracions entre actors clau. 

Notícia

La iniciativa “Vallès circular” impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental ha rebut aquest matí el reconeixement del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) per la seva contribució en forjar aliances multiactor per al foment de l’economia circular

Article

Les parades del Mercat Municipal proposen accions de millora per reduir l'ús d'envasos de plàstic d’un sol ús.

Butlletí