Saldes celebra la distinció de primer municipi amb Cel Nocturn de Qualitat

Font: Diputació de Barcelona

20/02/2017 - 09:55

Saldes és el primer municipi de Catalunya amb zones declarades com a Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat, en un entorn protegit com és el massís del Pedraforca i el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

El 13 de febrer es va celebrar aquesta distinció que li ha atorgat la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat amb un acte a l’Ajuntament en el que hi va participar el diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, juntament amb la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, l’alcalde de Saldes, Moisès Masanas i el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font.

La figura d’Espai amb Cel Nocturn de Qualitat (ECNQ) s’atorga a aquelles zones amb unes condicions de baixa contaminació lumínica que permeten gaudir del medi natural nocturn, i és una distinció de protecció derivada del Decret d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn, aprovat pel Govern de la Generalitat el 2015.

Per aconseguir aquest distintiu d’espai amb cel nocturn de qualitat, l’Ajuntament de Saldes ha hagut de presentar un pla d’actuacions, entre els quals hi ha un Pla de prevenció de contaminació lluminosa que ha estat elaborat per la Diputació de Barcelona. Aquest Pla consta de dues parts: una diagnosi de la situació lumínica del municipi amb mesures de la qualitat del cel, i una segona amb les actuacions que calia fer sobre l’enllumenat públic per complir amb els nivells objectius.

Paral·lelament a l’obtenció del distintiu, el municipi està desplegant un Pla de prevenció contra la contaminació lumínica amb la implantació de tecnologia Led en tot l’enllumenat públic que suposarà una disminució del 78% de la despesa energètica en enllumenat exterior municipal reduint el 75% de llums contaminants, i de 94 tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera.


 

Categories: 
Municipis: 
BerguedàSaldes

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha iniciat una auditoria integral de les instal·lacions d'enllumenat públic de la ciutat per tal d'identificar zones amb mancances en els nivells d'il·luminació i garantir espais públics més segurs i confortables. Aquesta acció s'emmarca dins dels objectius del Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2023-27, que aposta per la modernització de les infraestructures i la sostenibilitat energètica.

Notícia

L'Ajuntament de Vallcebre ha finalitzat la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a una part de la teulada de l'Edifici Polivalent, de propietat municipal. 

Article

L'enllumenat públic de Sant Boi ja funciona gairebé per complet amb tecnologia LED (llum blanca). L'Ajuntament ha finalitzat el procés de substitució de les 7.900 llumeneres que encara funcionaven amb una tecnologia diferent. Com a conseqüència, Sant Boi ja estalvia 250.000 euros anuals en la seva factura elèctrica.

Butlletí