Sant Cugat reflexiona sobre la importància d’una alimentació conscient i promou la cuina sostenible als restaurants de la ciutat

07/10/2022 - 13:10

La Setmana de l’Alimentació Conscient, del 15 al 27 d’octubre, ofereix activitats obertes a la ciutadania i tallers especialment adreçats a professionals.

La tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila, i la regidora de Sostenibilitat i comissionada per a l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, han presentat aquest matí la Setmana de l’Alimentació Conscient (del 15 al 27 d’octubre de 2022), organitzada per l’Ajuntament de Sant Cugat en el marc de l’estratègia municipal d’avançar cap a una ciutat saludable i defensora del clima.

L’objectiu d’aquesta Setmana és reflexionar sobre la importància d’impulsar accions que promoguin una alimentació conscient, l’adopció de pràctiques sostenibles a les cuines domèstiques i de restaurants i, també, explicar el treball que es realitza a la finca d’agricultura ecològica La Rural (Valldoreix).

La tinenta d’alcaldia Elena Vila ha apuntat que “a ningú se li escapa que l’alimentació té un impacte per al nostre planeta. Un dels objectius de la Setmana és sensibilitzar tant la restauració com la població. Nosaltres treballem per visualitzar el producte de proximitat”.

La regidora Alba Gordó ha destacat que “amb aquesta Setmana fem una aposta forta per començar a posar damunt la taula el debat de l’alimentació. Els usuaris cada vegada són més conscients de decidir què compren i ara volem fer un pas més per acompanyar la restauració per fer un canvi cap a una alimentació més conscient”.

 

Programa

La Setmana de l’Alimentació de Conscient, que coincideix amb la Setmana Bio que promou la Generalitat (del 15 al 23 d’actubre), comptarà amb les següents activitats:

  • Tallers i xerrades de professionals de la cuina i restauració: SlowFood ofereix dues activitats de “showcoocking” adreçades especialment a cuiners i cuineres de Sant Cugat,  amb la participació d’experts de la cuina: Susana Aragón (restaurants CèNTRIC gastro; ONA nuit), Mariano Martínez (Associació de Gastronomia i Turisme), Sergi de Meià (Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica) i Daniele Rossi (restaurant Rasoterra Bistrot). Es faran a l’espai Txocu els dimarts 12 i 25 d’octubre a les 18h. També ofereix dues xerrades sobre restauració sostenible adreçades especialment a responsables de restaurant a càrrec de Sergio Gil (Fundació Restaurants Sostenibles; UB; Basque Culinary Center) i Òscar Teruelo (CèNTRIC gastro; Associació Gastronomia i Turisme) els dimecres 19 i 26 al mateix espai Txocu a les 18h. Un cop prioritzada la participació del col·lectiu de treballadors/res de la restauració, aquestes activitats quedaran obertes a tothom fins a esgotar les 30 places d’aforament. Les inscripcions s’han de fer a través del web decidim.santcugat.cat i posteriorment es confirmarà la disponibilitat  de plaça.
  • Visites a La Rural de Collserola i a l’exposició “Menja, Actua, Impacta”: La Rural de Collserola és una cooperativa jove, que –com l’Ortiga a can Monmany ja fa més temps- treballa des de fa uns anys a la falda de Collserola, a Valldoreix. Participa de l’associació Collserola Pagesa i del programa del Parc Natural “Alimentem Collserola”, i són proveïdors de diverses escoles de Sant Cugat. L’empresa local de menjadors Paidos participarà en la visita i junts explicaran també aquesta experiència (15 d’octubre d’11 a 13h). L’Ajuntament també anima a visitar l’exposició “Menja, Actua, Impacta” que s’ha elaborat en el marc de la capitalitat mundial alimentària de Barcelona al local de Fundesplai al Prat del Llobregat: menjaactuaimpacta.org. Es tracta “d’un viatge de descoberta del gran impacte que el sistema alimentari actual té sobre la salut de les persones i del planeta. L’Ajuntament convida als grups de cuina d’FP i PFI del municipi per anar-hi el dia 27 d’octubre i a la resta de la població l’anima a anar-hi i no perdre’s aquesta exposició. 
  • Taula rodona sobre els impactes ambientals del sector agroindustrial i les alternatives que passen per la cuina: la Maria Nicolau és cuinera i autora del llibre “Cuina! o barbàrie” i el Robert Savé és investigador i coordinador de viticultura a l’IRTA. Tots dos explicaran l’impacte de la indústria agroalimentària en el clima i com avançar cap a la sobirania alimentària a través de les polítiques i de la cuina (21 d’octubre a les 18 hores a la Casa de Cultura).

Totes les activitats són gratuïtes. Cal inscripció prèvia al  web decidim.santcugat.cat (algunes activitats tenen les places limitades).


Municipis: 
Vallès OccidentalSant Cugat del Vallès

Relacionats

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

Alumnes de primària de cinc escoles de Sabadell participen en el projecte pilot Sortim a la Natura amb l'objectiu que els estudiants assoleixin un aprenentatge integral en contacte amb el medi natural.

Butlletí