Sant Feliu de Llobregat se suma a la campanya Mercats Sostenibles

Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Diputació de Barcelona

30/09/2022 - 16:08

El Mercat Municipal "La Plaça" de Sant Feliu de Llobregat s'ha sumat a la campanya "Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d'un sol ús!"  juntament amb mercats de Terrassa, Sabadell, Vic, Mataró, Granollers, Vilafranca, Igualada i Vilanova i la Geltrú. La campanya promoguda per la Diputació de Bacelona té com a objectiu sensibilitzar i donar a conèixer la problemàtica dels plàstics i promoure un canvi d'actitud i hàbits per reduir-ne el consum.

El passat 15 de setembre es va iniciar la Campanya de #MercatsSostenibles al Mercat Municipal de Sant Feliu de Llobregat, amb la visita de l'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut Olorda.  Els alumnes van fer una primera presa de contacte amb les parades, i han pogut conèixer la història i la gestió de residus al Mercat. A més, van lliurar a les parades un qüestionari on analitzaran el número i la tipologia d'envasos que recullen diàriament. La Campanya continua, ja que del 14 al 30 d'octubre l'alumnat estarà al Mercat per informar a la clientela i resoldre qualsevol dubte.

Els mercats municipals són espais d'oportunitats de treball, de cohesió social i de creixement econòmic del territori. I ara són també espais d'oportunitats per a la sostenibilitat, la salut i el medi ambient.

Per fer-ho possible, Mercats Sostenibles té un funcionament molt senzill: el client només ha de demanar el teu passaport a les parades del mercat. El passaport conté alguns consells i deu caselles que cal segellar. Ara ve el més important: quan el client va al mercat, ha de fer servir el carro o un cabàs. I portar els seus tapers, carmanyoles i bosses reutilitzables per a la fruita i la verdura, els llegums, el peix o la carn. No ha d'esperar que li donin bosses o envasos de plàstic. Així, per cada compra que faci amb un envàs o bossa reutilitzable que porti de casa, li segellaran una de les caselles del passaport. 

Quan tingui segellades les deu caselles del passaport, a les parades lliuraran una bossa de reixeta que servirà per seguir fent les compres de forma sostenible

Mercats Sostenibles és una campanya de la Diputació de Barcelona per reduir els plàstics d’un sol ús als mercats municipals, en benefici del medi ambient i de la salut; i impulsar el comerç sostenible i el consum responsable, posicionar els mercats municipals com a agents de cohesió social i sostenibilitat, i promoure la participació de la ciutadania a través d’un projecte d’aprenentatge i servei amb els alumnes dels instituts del municipi. És un projecte conjunt de la Gerència de Serveis de Comerç i la Gerència de Serveis de Medi ambient de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i els mercats municipals.

Després de la participació com a prova pilot de Rubí, Viladecans i Manresa, aquesta tardor es posarà en marxa la segona edició de la campanya “Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús!” a nou municipis més: Terrassa, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Vic, Mataró, Granollers, Vilafranca, Igualada i Vilanova i la Geltrú. Actualment, la província de Barcelona compta amb 93 mercats municipals. La campanya, impulsada per la Diputació de Barcelona,  té com a objectiu promoure la sostenibilitat i reduir els residus de plàstics, especialment els d’un sol ús, mitjançant accions que fomentin la participació ciutadana i que involucrin els clients i els paradistes.

D’altra banda, el projecte també  vol fer partícip a l’alumnat d’ESO dels instituts municipals, a través d’un projecte educatiu d’Aprenentatge i Servei (ApS), una innovadora metodologia educativa especialment dirigida als centres educatius, que combina l’adquisició de competències per part de l’alumnat amb un servei a la comunitat. La fase d’aprenentatge tindrà lloc als instituts i la de servei principalment als mercats. D’aquesta manera, els joves descobriran els impactes que tenen els plàstics d’un sol ús i el model d’usar i llençar, sobre la salut i sobre el medi ambient; donaran a conèixer la campanya i participaran en la recollida i en l’anàlisi posterior de les dades; sensibilitzaran i animaran les seves famílies a participar en la campanya i estaran capacitats per plantejar alternatives de consum conscient i sostenible.

 #MercatsSostenibles s'alinea amb l'Agenda 2030 i amb la voluntat de la Diputació de Barcelona per implementar els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).


 

Municipis: 
Baix LlobregatSant Feliu de Llobregat

Relacionats

Article

Les parades del Mercat Municipal proposen accions de millora per reduir l'ús d'envasos de plàstic d’un sol ús.

Article

Els mercats municipals de Sant Joan Despí -mercat de Les Planes i mercat del Centre- participen a la campanya Mercats Sostenibles de la Diputació de Barcelona, que consciencia a les persones usuàries dels mercats sobre la importància de reduir els envasos d’un sol ús.

Article

Una proposta organitzada pel Ribera, amb la col·laboració de la Fundació Rubricatus i del grup "A tota màquina".

Butlletí