La regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia i l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, convoquen la segona edició del concurs Idees Innovadores pel Canvi climàtic i viticultura al Penedès.
Utilització de tècniques sostenibles en viticultura, amb l'objectiu de promoure la cultura de la sostenibilitat, la innovació i la participació entre els estudiants d’Educació Secundària, Cicles Formatius i Batxillerat, alhora que aproximar als joves al repte ambiental del canvi climàtic i la seva vinculació amb l’activitat vitivinícola tan rellevant a la comarca del Penedès.
Aquest concurs requereix treballs en equip de màxim 3 alumnes els quals hauran d’estar supervisats per un professor. Els estudiants presentaran idees innovadores per fer front a la petjada ecològica associada al canvi climàtic en relació al sector vitivinícola en alguna fase de tot el seu cicle de vida -des del moment de la primera llaurada fins a la venda al consumidor final: tècniques sostenibles a la vinya o el celler; ús d'animals com cavalls i ovelles en viticultura; pràctiques al sòl, sanitat de la vinya, ús de l’energia solar, aprofitament de residus, bon us de l’aigua, reducció de les emissions, foment de la biodiversitat, enoturisme sostenible -2017 any internacional- entre d'altres-.
La data límit per a rebre les propostes és el dilluns 8 de maig. Els premis consistiran en una caixa regal per una activitat d’aventura. Abans del 15 de maig s’informarà als 3 finalistes de cada categoria. El lliurament de premis el realitzarà la periodista de TV3 Cori Calero el dia 22 de maig al matí, Dia internacional de la Biodiversitat, a l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell, en una jornada on els finalistes exposaran la seva proposta a les empreses del sector vitivinícola convidades.
Com a punt d’inici del concurs, els dies 22 i 23 de març es van dur a terme unes Jornades Educatives en Ecologia i Biodiversitat a l’entorn del celler Raventós i Blanc on els alumnes van descobrir el seu ecosistema i les bones pràctiques ambientals mitjançant un itinerari per les vinyes, el bosc i les rieres. Alumnes de l'escola de viticultura d'Espiells i de l'Intermunicipal també van fer un treball sobre biodiversistat a l'entorn de l'experiència de caves Gramona.