Sis escoles de Rubí combaten el malbaratament alimentari a través del projecte Recooperem

Font: Ajuntament de Rubí

10/11/2020 - 22:50

La iniciativa permet proporcionar àpats cuinats en menjadors escolars a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat

El projecte d’aprofitament alimentari Recooperem s’ha reprès aquest curs amb la participació de sis escoles de la ciutat: Torre de la Llebre, Montessori, Vint-i-cinc de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer, Nostra Senyora de Montserrat i, com a novetat, Rivo Rubeo. Es tracta d’una iniciativa que van impulsar en un primer moment el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, i que actualment gestionen i coordinen els Serveis Socials de l'Ajuntament amb la implicació dels propis centres educatius, l’empresa de càtering Campos Estela i l’entitat solidària Frater-Nadal.

El Recooperem té dues vessants: la social i l’ambiental. A través d’aquest projecte, es dona cobertura a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat ─ja sigui per dependència o per la seva situació econòmica─, que gràcies a ell poden disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries. Alhora, s’evita la generació de residus i el malbaratament alimentari.

La regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer Polo, ha destacat l’interès de la iniciativa: “Toca dos temes molt importants i ho fa, a més, en l’àmbit de l’escola. Ens sembla molt important que els infants, des de ben petits, prenguin consciència de la necessitat de no malbaratar els aliments i, sobretot, que vegin què significa fer-ho tant a nivell social com pel que fa al medi ambient”.

Com funciona el Recooperem

Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible que encara és apte per al consum es prepara com a àpats complerts en uns tàpers facilitats per l'Ajuntament. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant ─aliment, quantitat i data de congelació─  i es congelen a -18ºC.

Una entitat social, en aquest cas Frater-Nadal, recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies en situació de pobresa energètica o amb infants a càrrec. En el cas de Rubí, la distribució es fa entre persones derivades dels Serveis Socials municipals.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats puguin comptar també amb aliments cuinats, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

A Rubí, el projecte es va encetar el curs 2017-2018 en un total de cinc escoles, amb el resultat de 780 quilos d’aliments aprofitats i, per tant, l’estalvi de 780 quilos de residus. 152 famílies derivades de Serveis Socials es van poder beneficiar d’aquests àpats.

El curs passat, el Recooperem es va haver d’interrompre per dificultats logístiques relacionades amb la recollida dels àpats. Un cop solucionades, la situació generada per la Covid-19 va obligar els centres educatius a tancar i el projecte no es va poder reprendre.

Actualment hi participen sis escoles però altres centres de la ciutat ja estan en converses per sumar-s’hi.


 

Relacionats

Article

El Govern ha aprovat el Full de ruta de l’economia circular a Catalunya (FRECC) 2030 per accelerar la transició del nostre país envers una economia més circular i justa que maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc de col·laboracions entre actors clau. 

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Article

L’AMB engega un projecte en tres municipis metropolitans

Butlletí