SUNCINE al 3CAT

Font: SUNCINE

24/10/2024 - 19:17

SUNCINE obre un Canal amb presència durant tot l’any a la Plataforma 3CAT.

Més que un festival de cinema ambiental, SUNCINE s'ha convertit en una eina fonamental de sensibilització i acció davant dels grans reptes socioambientals.

Amb l'objectiu d'impulsar el cinema i la indústria audiovisual ambiental del país, compromès amb temàtiques socials i ambientals, SUNCINE incorpora per primera vegada la tradicional secció Ñ dins la Secció Oficial.  Composta per vuit pel·lícules, tres d'elles fora de competició i cinc que optaran al Sol de Oro, aborden temes variats com la contaminació atmosfèrica, el canvi climàtic, la biodiversitat, l'agricultura i ramaderia sostenibles o el pasturatge als Picos d'Europa, entre altres. A més, es projectarà una altra producció espanyola, una estrena mundial molt especial, durant la cerimònia de clausura.

SUNCINE vol destacar enguany especialment l’esforç de moltes persones dedicades a la producció de cinema ambiental a Espanya, professionals que, en moltes ocasions amb recursos limitats, fan una extraordinària tasca de conscienciació. Els darrers anys s'ha observat un notable augment qualitatiu i quantitatiu de la producció, amb l'objectiu principal de ser una eina més al servei de la transformació socioambiental, necessària i urgent. En moltes ocasions, de fet, són els instruments principals de difusió de campanyes de sensibilització i educació ambiental per visibilitzar problemes ambientals davant el públic i generar un debat polític.

 

Llançament del Canal SUNCINE a la Plataforma 3CAT

De la mateixa manera que SUNCINE promou el cinema realitzat a Espanya i actua com a altaveu per als nostres cineastes, també és la principal finestra de la cinematografia ambiental catalana. Des de fa 31 anys, el Festival va néixer i se celebra de manera presencial a Catalunya, i a partir d’aquesta edició, amb presència durant TOT l’any, es llança “el Canal SUNCINE” a la plataforma 3CAT, amb una programació especial que recull les produccions més recents de producció catalana. Dues pel·lícules catalanes competeixen dins la Secció Oficial Ñ:

- El Riu Renascut: Durant dècades, el riu Besòs va ser poc més que una claveguera a cel obert. No obstant això, la construcció de depuradores als anys noranta va permetre millorar la qualitat de l'aigua i recuperar la vida al riu. Dolors Vinyoles investiga la recuperació d'espècies com l'anguila, mentre que Paco Torres estudia els ocells. Xavi Larruy ha registrat la presència de llúdrigues, tot i que el riu continua sent un entorn fràgil. Per la seva banda, Tomás Carrión treballa en la restauració de la biodiversitat al Besòs.

- Respira mamà: Després de descobrir que la seva filla té una deficiència genètica que afecta la seva salut respiratòria, Meri emprèn una lluita pel dret a un aire net.

A més, les altres sis produccions s'inclouen a les seccions Miradas i Monarca, totes disponibles, també, a través de l'APP SUNCINE, Play RENFE i la plataforma 3Cat.

Aquestes són:

- Memòries del Mar: Laura Carrau Pascual ens transporta al mar d'Aral, una tragèdia ambiental que serveix d'advertència sobre els perills de la mala gestió ambiental. Un viatge científic que exposa les greus conseqüències del canvi climàtic, amb un profund missatge d'alerta per a tot el món.

- Vides de Sal: En aquest documental, Sílvia Gómez ens ofereix una mirada íntima sobre la pesca artesanal a la costa catalana, destacant els reptes derivats de la sobrepesca i el canvi climàtic. "Vides de Sal" reivindica la preservació de la nostra cultura marina i la necessitat de trobar un equilibri sostenible amb el nostre entorn.

- The Green Divide: Alberto Bougleux explora les conseqüències de la gentrificació urbana a les ciutats verdes d'Europa i Amèrica del Nord. El documental convida a reflexionar sobre l'accés equitatiu als espais verds als barris treballadors i racialitzats. - L’odissea d’una abella: En només 12 minuts, David Perpiñán capta la vida frenètica de les abelles mineres, un commovedor testimoni de la lluita per la supervivència d’una espècie clau per al nostre ecosistema.

- Escoltant els Pols: Antàrtida: Dirigit per Molina Cruz, Pepe Bautista i José, aquest curtmetratge ens submergeix en els sons de l'Antàrtida i mostra com la bioacústica pot ajudar a monitoritzar la biodiversitat. Un fascinant viatge sonor que revela aspectes desconeguts de la vida al pol sud.

- ¿Ja no necessitarem l’aigua de la pluja?: Dirigit per Mireia Oncins da Mota Barbosa i Iris Caterina Schneider Pérez, aquest documental aborda la crisi actual de sequera a Catalunya i explora noves formes de gestió de l’aigua en un futur on la pluja podria deixar de ser un recurs abundant.

Finalment, hi haurà una Estrena Mundial com a pel·lícula de clausura de la 31a edició de SUNCINE, de la qual donarem més detalls properament. Aquestes produccions no només representen l'excel·lència del cinema català, sinó que també reflecteixen un profund compromís amb la protecció del medi ambient. SUNCINE celebra aquest talent local, oferint al públic una oportunitat única per connectar amb històries que ens desafien a replantejar la nostra relació amb el planeta. SUNCINE és un esdeveniment multipantalla, amb projeccions presencials i a les plataformes APP SUNCINE i Play RENFE, convertint tots els trens AVE i de llarga distància en seu del Festival. També s'emetran a través de les plataformes CaixaForum+, 3Cat, Xarxa+ i una programació especial a la Televisió Betevé.

 


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Per promoure el coneixement i la sensibilització sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, la Diputació de Barcelona disposa de les maletes pedagògiques "El menjar no es llença".

Article

La Biennal d'Arts Visuals Ricard Camí neix l'any 2022 com a continuació del Premi de Pintura Ricard Camí, que l'any 2019 va celebrar la 16a edició, tot renovant-se i adaptant-se als nous temps. La Biennal amplia l'abast cap a un concepte general de les Arts Visuals i dirigeix el reconeixement cap a projectes artístics i socials.

Article

DEPANA presenta el llibre El Delta del Llobregat a través del meu prisma. A l’encalç d’una educació ambiental, obra de la biòloga i docent durant trenta-cinc anys Marina Mir. 

Butlletí