Tarragona-GreenBelt’26: Descobrint la biodiversitat a través de l’educació ambiental

03/12/2024 - 09:00

El projecte GreenBelt’26 impulsa l’educació ambiental a les escoles de Tarragona

El passat 23 d’octubre, Tarragona va donar el tret de sortida a una iniciativa que combina educació, medi ambient i compromís amb el futur. El projecte Tarragona-GreenBelt’26, impulsat per la Conselleria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, ha iniciat un programa d’activitats educatives destinades a centres d’ensenyament de la ciutat, amb l’objectiu de sensibilitzar els més joves sobre la importància dels espais verds urbans i periurbans.

Amb el suport dels fons NextGenerationEU, el projecte busca apropar els alumnes a la natura que els envolta i promoure actuacions de renaturalització en espais estratègics de Tarragona. Marta Puig i Andrea Camacho, de l’equip d’educació ambiental de Limonium, han estat clau en el disseny d’aquest programa, que vol transformar la manera com els joves perceben i interactuen amb el seu entorn.

“Aquestes activitats neixen de la necessitat de sensibilitzar sobre la importància dels espais on actuarem,” comenten les membres de l’equip, les quals afegeixen que “no es tracta només d’explicar la biodiversitat, sinó de crear un vincle amb l’entorn”.

 

Activitats al llarg de tot el curs

Les activitats, que s’allargaran durant el curs 2024-2025, estan dissenyades per adaptar-se a diferents edats i interessos. Els alumnes exploraran l’ecosistema litoral, aprenent sobre les dunes, la flora local i fins i tot sobre les tortugues babaues que han nidificat a les nostres platges. Puig i Camacho expliquen que “volem que els alumnes coneguin no només els espais verds, sinó també les espècies més vulnerables i la necessitat de conservar-les.”

“Les activitats són a l’exterior, de diverses temàtiques i adreçades a l’alumnat de primària, secundària i Batxillerat,” afegeixen. Durant les activitats, s’explora l’ecosistema litoral, es parla de les dunes, la platja i dels animals que hi viuen, així com de les adaptacions de la flora mediterrània. Les representants de Limonium destaquen que “hem dissenyat una activitat específica per la tortuga babaua, que recentment ha nidificat a les nostres platges. És crucial que els joves entenguin l’impacte de les accions humanes sobre la fauna local”.

 

Generar consciència ambiental

Amb un programa que inclou temes tan variats com la pol·linització de plantes, els ratpenats i els macroinvertebrats aquàtics, Limonium busca no només informar, sinó també inspirar una consciència ambiental profunda. “La consciència es fomenta establint relacions amb el territori i educant els joves a través d’experiències vivencials,” afegeix Puig. “És essencial crear un vincle amb el lloc, acompanyant-los en el descobriment del que els envolta”, detallen.

La incidència dels espais dependrà de les preferències de cada centre educatiu. Andrea Camacho i Marta Puig afirmen que “probablement, els espais més allunyats tindran menys cobertura, però per a nosaltres és una oportunitat de donar a conèixer espais de gran valor que la ciutadania no sempre coneix.” A més, han dissenyat una proposta d’activitats adreçades a les famílies, ja que “la conscienciació comença a casa”.

Fins ara, l’acollida d’aquestes activitats ha estat excepcional, amb 114 de les 134 activitats disponibles ja reservades per centres educatius de la ciutat. “La resposta ha estat excel·lent!”, celebren, evidenciant un gran interès pel patrimoni natural de Tarragona. “Estem encantades de veure la diversitat de centres que participen, des de l’educació primària fins a secundària,” conclouen.

A través de Tarragona-GreenBelt’26, no només s’està educant, sinó que també s’està construint un futur on les noves generacions entendran i valoraran la riquesa natural del seu entorn. Aquesta és una aposta clara per un món més sostenible, una iniciativa que espera deixar una empremta positiva a la comunitat i, sobretot, a la biodiversitat de Tarragona.

 


 

Categories: 
Municipis: 
TarragonèsTarragona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Cúpula de la Sostenibilitat es converteix en l'escenari d'un concert immersiu.

Article

Un refugi climàtic a Llorenç del Penedès i el projecte Gastrocaça de Roquetes reben el Premi Iniciativa Medi Ambient 2024 de la Diputació de Tarragona

Article

Entre les actuacions destaquen la reparació de la coberta, l’aïllament tèrmic de la façana i la instal·lació de nova il·luminació LED

Butlletí