Terminologia de la sequera

Font: TERMCAT

11/10/2024 - 11:12

El TERMCAT publica la Terminologia de la sequera, un recull terminològic que agrupa en un sol recurs termes de diverses àrees que tenen com a denominador comú el fet que es fan servir en textos especialitzats i de divulgació dedicats a analitzar el fenomen de la sequera des dels diversos punts de vista possibles, i a identificar les mesures que es poden implantar per a fer-hi front.

Catalunya i la resta de territoris de parla catalana són especialment vulnerables a patir episodis de sequera, els quals són cada vegada més freqüents, persistents, intensos i de més extensió geogràfica com a conseqüència del canvi climàtic. En aquest context, i especialment arran de la sequera que va iniciar-se l’any 2021 en zones litorals i prelitorals i progressivament s’ha anat intensificant i estenent a gran part del territori fins a assolir una gravetat mai registrada fins ara, des del TERMCAT ha semblat oportú elaborar aquesta obra de síntesi.

Concretament, la Terminologia de la sequera inclou 75 termes classificats en els àmbits temàtics següents:

  • climatologia i meteorologia;
  • hidrologia;
  • gestió de l’aigua: tractament, abastament i ús;
  • agricultura i silvicultura.

Cada article terminològic inclou una o més denominacions catalanes, equivalents en castellà, francès i anglès, la definició del terme i, en alguns casos, notes explicatives. Per exemple, s’hi poden trobar termes com ara índex de precipitació estàndard, sequera meteorològica, sequera sobtada; conca hidrogràfica, cabal ecològic, sequera hidrològica; aigua dessalinitzada, aigua depurada, aigua regenerada, aigua prepotable, aigua potable; o gestió forestal, reg de supervivència, risc d’incendi forestal i sequera agrícola.

Per a l’elaboració d’aquest recull terminològic, que representa una ampliació i homogeneïtzació dels termes inclosos en la infografia La sequera. Termes clau, s’ha comptat amb l’assessorament de diversos experts de l’àmbit i la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua i el Servei Meteorològic de Catalunya, dependents del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

La Terminologia de la sequera forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 180 títols dedicats a diversos camps d’especialitat. Per exemple, en el mateix àmbit s’hi pot trobar el Diccionari de l’emergència climàtica o el Diccionari de gestió ambiental.

 


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El repte de l'emergència climàtica és probablement el que més dificultats imposa als municipis de la província de Barcelona, i la sequera n'és una de les manifestacions més punyent. Aquesta guia ofereix els mecanismes d'adaptació a la sequera més adequats per a cada realitat municipal en un context territorial divers com és el de la província de Barcelona.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Butlletí