Font: Ajuntament de Terrassa
L'Ajuntament de Terrassa ha iniciat una campanya informativa per tal de sensibilitzar a la ciutadania sobre la presència de porcs senglars en zones urbanes ara que, amb l'arribada del bon temps, aquests animals busquen menjar en espais habitats.
En col·laboració amb el Col·legi d'Advocats de Terrassa, s'ha editat un cartell amb tot un seguit de recomanacions que s'ha repartit als residents de les urbanitzacions situades al Nord i Oest de la ciutat, on s'ha detectat la presència d'aquests animals salvatges. La campanya de sensibilització contempla també divulgar la informació entre la població de Can Parellada, Les Fonts, Les Carbonelles, Les Martines, Can Palet de Vista Alegre, Pla del Bon Aire i Font de l'Espardanyera.
Els consells se centren a que evitin moviments o sorolls bruscos si es troben molt a prop de l'animal, perquè ho podrien interpretar com una amenaça directa; a no apropar-se ni tampoc tocar-los i no alimentar-los, perquè és com perden la por a les persones. També aconsellen comprovar que el contenidor quedi ben tancat després de dipositar les escombraries, lligar els gossos davant la presència d'un porc senglar i conduir amb precaució, perquè poden travessar la carretera i provocar un accident. Trobareu aquestes recomanacions i el cartell informatiu en el següent enllaç.
D'uns anys ençà, la presència de porcs senglars és cada cop més habitual en àrees urbanes i periurbanes. Especialment, en aquells punts on hi ha boscos o torrents a tocar perquè la densitat del sotabosc són un perfecte amagatall. La seva presència genera incidències que van des d'accidents de trànsit fins a destrosses a parcs, jardins i mobiliari urbà, contenidors tombats per buscar el menjar, com també atacs esporàdics a animals domèstics. A Terrassa, els albiraments de senglars a la via pública es van triplicar de 2011 a 2016, quan es va passar de dos a 16, tot i que l'any passat aquesta xifra va disminuir fins a arribar als vuit.
Els darrers anys ha augmentat la densitat de senglars a Catalunya com a conseqüència de diversos factors com l'expansió dels boscos i dels conreus de regadiu, que fa que disposin de més menjar; de la sequera que els ha impulsat a buscar menjar més enllà dels boscos; d'un sotabosc cada vegada més dens que facilita el seu refugi; de la inexistència de depredadors i de l'augment de cries nascudes arran de l'encreuament amb altres espècies, com els porcs vietnamites i els porcs de granja. Això fa que en lloc de les 3-4 cries que poden parir a l'any els senglars autòctons s'enfilin fins a les 16 que poden gestar les femelles creuades.
Terrassa participa en una prova pilot de contracepció
Actualment les batudes no es contemplen com una bona eina de gestió de la població de senglars perquè desestructura les poblacions i afavoreix la reproducció de les femelles joves. Per aquest motiu, les administracions busquen altres estratègies, i és en aquesta línia de treball on s'emmarca la participació de Terrassa en la prova pilot d'immunocontracepció que porta a terme la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L'objectiu és buscar solucions alternatives al sacrifici animal. En aquesta experiència pionera també participen els municipis de Matadepera, Sant Cugat del Vallès i Vacarisses, així com la Diputació de Barcelona.
Les primeres observacions de l'estudi científic pretenen avaluar l'efectivitat d'aquest sistema en senglars urbans i periurbans. Les dades corresponen als animals capturats i vacunats durant els últims nou mesos de l'any 2017, així com el seu seguiment. Dels 100 animals estudiats, 60 van ser tractats amb la vacuna contraceptiva, que va fer reduir els nivells de progesterona a les femelles i de testosterona en els mascles. El projecte continua aquest 2018 per tal d'obtenir més mostres que demostrin l'efectivitat de la vacuna a llarg termini.