Terrassa rep finançament per digitalitzar el cicle integral de l'aigua

Font: Ajuntament de Terrassa

30/09/2024 - 11:52

L'Ajuntament rebrà 5,5 milions d'euros dels Next Generation.

El Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico ha concedit a l'Ajuntament de Terrassa una ajuda de 5,5 milions d'euros de la segona convocatòria dels Next Generation del Proyecto Estratégico para la Recuperación y la Transformación Económica de Digitalización del Ciclo del Agua (PERTE). En concret, la resolució, que s'ha publicat de manera provisional, posiciona el projecte de Taigua i el consistori en quarta posició, empatant en 81 punts amb la Diputación de Burgos, d'entre els 200 projectes presentats a tot l'estat espanyol.

El Projecte de Transició Digital i Millora en l'Eficiència del cicle de l'aigua (EFIAIGUA) presentat per l'Ajuntament rebrà 5.571.914,53 euros dels 5.879.250,09 euros que havia sol·licitat, finançant gran part del projecte millorar l'eficiència hidràulica i energètica de tot el cicle integral de l'aigua, que té un pressupost total de 7.081.006 euros.

Per l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, aquesta adjudicació «és una gran notícia per la ciutat, no només perquè ens situa al capdavant de la digitalització d'un recurs tan preuat com és l'aigua; sinó també pels enormes beneficis que comportarà per Terrassa en un context de manca de recursos hídrics i de canvi climàtic, com és la millora en la detecció de fuites, la prevenció dels desbordaments o la millora dels serveis que els usuaris i les usuàries reben a casa seva». A més, l'alcalde ha volgut destacar que «el fet que el projecte hagi rebut tant bona puntuació, de les millors de l'estat espanyol, demostra la intensa feina que tant el personal municipal com des de Taigua es fa per millorar dia a dia la gestió de l'aigua a la ciutat».

 

Projecte de Transició Digital i Millora en l'Eficiència del cicle de l'aigua

Pel que fa a clavegueram, el projecte recull les actuacions necessàries per avançar en la redacció del Pla integral de Gestió del Sistema de sanejament, que és obligatori pels ajuntaments, segons la modificació de la normativa que regula el Domini públic Hidràulic. Amb l'execució d'aquestes actuacions, l'Ajuntament disposarà de les dades per elaborar aquest pla integral que abastarà, aproximadament, un terç de la xarxa, de 425 km de col·lectors, i que inclourà el clavegueram de la conca nord de la riera del Palau, per tal que, en episodis de pluja intensa, es puguin evitar els desbordaments i la contaminació associada. Aquesta conca té un especial interès, ja que engloba els àmbits de la ciutat on els últims aiguats han provocat majors inundacions, com és la zona de la Ronda de Ponent i la Rambla d'Ègara.

Aquest projecte representa el punt de partida per poder continuar, a futur, els treballs i obtenir, finalment, el Pla Integral de Gestió del Sistema de Sanejament de tota la ciutat. L'objectiu és aconseguir un model digital i hidràulic de la xarxa municipal per optimitzar el disseny, la planificació i la seva gestió, així com conèixer el seu estat i la seva capacitat de transport. D'aquesta manera es podria predir el seu comportament en situacions futures, simulant i analitzant diferents escenaris de disseny o operació que podrien ajudar a concretar un millor enfocament dels diferents projectes, o senzillament, de presa de decisió municipal.

En relació a la xarxa d'abastament, que gestiona TAIGUA, el projecte inclou actuacions com la optimització o digitalització de les captacions d'aigua, la modelització de la xarxa, els comptadors de telectura pels abonats, la regeneració i recàrrega d'aqüífers, la millora de l'eficiència energètica, la gestió avançada de les fuites per millorar l'eficiència hídrica, la millora en la xarxa LORAWAN i el disseny, desenvolupament i implantació dels panells de gestió de dades per fer possible la digitalització de tot el cicle de l'aigua.

La regidora de Cicles de l'Aigua, Patricia Reche, considera que «aquesta ajuda ens permetrà fer un salt de qualitat en la gestió del cicle integral de l'Aigua a Terrassa. Darrerament hem vist com el canvi climàtic i la sequera ens deixaven en evidència que cal treballar en un sistema de gestió de l'aigua més eficient, i amb aquest finançament podrem començar aquesta transformació molt aviat».

 

L'Ajuntament rep una subvenció de 300.000 euros de l'ACA per millorar l'eficiència de la xarxa d'abastament d'aigua

Terrassa també ha rebut suport de l'Agència Catalana de l'Aigua, La subvenció de 300.000 euros atorgada per part de l'ACA permetrà a l'empresa municipal TAIGUA realitzar tot un seguit de treballs per renovar elements de la xarxa d'abastament en baixa i millorar la sectorització del sistema, amb la finalitat de reduir les fuites i les pèrdues d'aigua a la xarxa de distribució urbana en baixa.

L'ACA va publicar el juliol de 2023 la convocatòria per a la concessió de subvencions, dirigides als ens locals per executar actuacions per a la millora i renovació de les xarxes de subministrament d'aigua en baixa i per a la millora de la digitalització dels sistemes de gestió de l'aigua urbana dels municipis de Catalunya. L'import total del projecte presentat a la subvenció va ser de 2.880.412,02 euros, en aquesta convocatòria en el cas de Terrassa només eren subvencionables un total de 300.000€.

El programa d'ajuts anava destinat a executar tot un seguit de treballs per afavorir l'estalvi d'aigua com, per exemple actuacions per a la millora i renovació de les xarxes de subministrament d'aigua en baixa i la millora de la digitalització dels sistemes de gestió.

 

El Reglament del servei municipal d'abastament domiciliari i estalvi d'aigua continua la seva tramitació

Per altra banda, l'Ajuntament de Terrassa treballa en una actualització del Reglament del servei municipal d'abastament domiciliari i estalvi d'aigua perquè aquesta normativa municipal aporti el marc legal en relació a l'estalvi d'aigua i la regulació de les prohibicions en situacions de sequera, tenint en compte que som en un context de canvi climàtic. Durant els mesos de maig i juny es va obrir una consulta pública, a través de la plataforma municipal Participa Terrassa, amb una tretzena de propostes que ara seran valorades i estudiades per part de la comissió d'estudi, que està formada pels serveis tècnics de l'Ajuntament, l'empresa municipal TAIGUA, l'Observatori de l'Aigua de Terrassa (OAT) i el Gremi d'instal·ladors de Terrassa.

La modificació proposada afecta a diferents capítols com són el XIII (mesures per a l'estalvi d'aigua); el XII (planejament urbanístic i urbanització) i el V (regularitat en el servei). Aquests canvis impliquen introduir mesures com, per exemple, el reaprofitament de les aigües grises (una llar de quatre persones genera uns 200 litres al dia) i de les aigües pluvials, adoptant sempre criteris de garantia de qualitat i de sostenibilitat. En aquest sentit, es concretaran les condicions i obligacions per instal·lar sistemes d'aprofitament en edificis plurifamiliars i unifamiliars; en centres esportius i comerços o en escoles i oficines, entre altres. Pel que fa als sistemes de manteniment i certificació d'aquestes instal·lacions, quedaran recollits en aquest Reglament.

Amb aquesta actuació, l'Ajuntament de Terrassa adapta, també, la regulació de les restriccions de determinats usos en cas de sequera, que figuren al Pla Especial de Sequera de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de 2020, al Pla d'Emergència en situacions de sequera de Terrassa (2023), que és el document que planifica i concreta les mesures a emprendre quan s'activa cadascuna de les fases d'alerta per sequera a la ciutat. La modificació del Reglament també permetrà ajustar les prohibicions i les sancions a la normativa actual.

El Reglament del servei municipal d'abastament domiciliari i estalvi d'aigua en el municipi de Terrassa va ser aprovat per ple, el març de 2018. Tres anys després, el 2021, es va modificar parcialment per introduir dos canvis: un per adaptar-se a la nova normativa que marcava l'ordre ICT/155/2020 de 7 de febrer de 2020, del Ministeri d'Indústria, que feia referència als comptadors d'aigua; i l'altra, per tractar els impagaments produïts en els subministraments industrials i comercials.

 


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Article

L'empresa municipal d'aigües de Terrassa, Taigua, fa cinc anys amb la mirada en la renovació progressiva de la xarxa de distribució

Butlletí