Tres propostes a prova per generar zones d’ombra temporals a espais públics de Barcelona

11/01/2024 - 17:15

Les idees seleccionades, entre les quals hi ha la de Pol Cooperatiu Batec, membre de la Xarxa B+S, busquen millorar el confort tèrmic durant les onades de calor generades per l’emergència climàtica allà on no es poden plantar arbres

Durant la passada Barcelona Innova Week, es van presentar les tres idees seleccionades com a prova per a generar ombra temporal a la ciutat.

Les propostes, que neixen del repte llançat per la Fundació BIT Habitat i l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, compleixen alguns requisits perquè les estructures siguin efímeres i sostenibles: peces modulars, flexibles i adaptables, materials duradors i reciclables, muntatge i emmagatzematge fàcils i garanties de seguretat i accessibilitat.

Entre les propostes, n’hi ha una en la qual han participat entitats de la Xarxa Barcelona + Sostenible: Mar d’ombres, del Pol Cooperatiu Batec.

El sistema es fonamenta en un mòdul bàsic estructural estandarditzat provinent de la construcció industrialitzada del món agrícola, els hivernacles, amb unes dimensions (3 x 6,4 x 3,5 a 6 metres) que permeten adaptar-se als diversos espais públics de la ciutat, i presenten una gran versatilitat, no tan sols en les operacions de muntatge i desmuntatge, sinó en aquesta adaptació dimensional i funcional.

Els altres projectes seleccionats han estat “A l’ombra del trencadís”, d’Arquitectura de Contacte amb un acord de col·laboració amb Tall Fusta i que es tracta d’una estructura de dos panells amb pilars tecnificats, un de terra i un d’ombra; i “Oasis, ombra per a tothom”, de l’equip format per Denvelops i Eurecat: peces de petit format que es mouen amb el vent i combinen diferents densitats.

La prova començarà al maig i durarà sis mesos. La ubicació de les estructures encara s’ha de decidir, però inclourà un carrer convencional, una àrea de jocs infantils i un gran espai de ciutat.

Les propostes neixen del repte llançat per la Fundació BIT Habitat i l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat per trobar solucions que adaptin l’espai públic a les conseqüències de l’emergència climàtica i reduir l’impacte de l’efecte d’illa de calor durant els mesos d’estiu.

 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Article

Crear un element innovador modular, temporal i sostenible que permeti generar zones d’ombres a l’espai públic, allà on no sigui possible plantar-hi arbres. Aquest va ser el repte que l'Ajuntament de Barcelona va llançar l’any passat, i que avui ja comença a ser una realitat. Els tres projectes guanyadors del repte s’han materialitzat en tres grans prototips que ja comencen a fer ombra al carrer.

Article

La totalitat de l’energia elèctrica subministrada durant l’any 2023 a la Diputació de Barcelona va tenir el certificat de garantia d’origen 100% renovable, fet que va suposar que els 13.580 MWh d’energia consumida pels edificis i recintes corporatius suposessin un estalvi en emissions de CO2 equivalent a 3.530 tones.

Butlletí