Una exposició repassa a Vilafranca com s'adapten les aus al territori català

03/07/2006 - 00:00
L'Obra Social Caixa Sabadell i el Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès presenten l'exposició 'Aus, adaptacions al medi' a la Capella Sant Joan de Vilafranca del Penedès del 10 de març al 2 d'abril. L'exposició explica com més de 9.000 espècies d'ocells poblen els racons més diversos del planeta gràcies a la gran capacitat que tenen per adaptar-se al medi. La mostra ha estat produïda per l'Obra Social Caixa Sabadell, el Museu Comarcal de la Garrotxa i l'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot, que n'han editat conjuntament el catàleg. L'horari de visita a Vilafranca del Penedès serà de dimecres a dissabte de 18 a 20 hores i diumenges i festius de 12 a 14 hores i de 18 a 20 hores. Més de 9.000 espècies poblen els racons més diversos del planeta, per més inhòspits que siguin i malgrat la duresa de les condicions meteorològiques. La seva extensió es deguda a la gran capacitat d'adaptació que tenen al medi, tant per la seva fisiologia com per la seva ecologia. Aquesta exposició aborda les adaptacions fisiològiques que han de suportar i posa de manifest el caràcter perniciós de moltes intervencions humanes, mentre desmunta alguns tòpics erronis sobre la incidència negativa de determinades aus en cultius i en entorns semiurbans. La visita s'adequa a tots els públics, ja que permet una lectura més sintètica i visual i una altra de més especialitzada i profunda, a través dels textos que acompanyen les imatges. També compta amb un audiovisual sobre les aus i el vol i un interactiu de caràcter pedagògic que resumeix gran part dels continguts. L'exposició està dividida en deu apartats en els quals es presenta la diversitat d'aus, les seves característiques diferencials, com el plomatge, els becs i les potes, aspectes de la seva vida, com la reproducció, la sensorialitat, la migració, el vol i el cant, i també, els canvis produïts per la intervenció de l'home. En aquest darrer apartat, es mostren els principals problemes per a l'adaptació de les aus, com la destrucció dels hàbitats per la sobreexplotació dels recursos, el trencament de la cadena alimentària, la contaminació dels rius, dels oceans i de l'aire, i la dessecació dels aiguamolls.

Relacionats

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Article

Per promoure el coneixement i la sensibilització sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, la Diputació de Barcelona disposa de les maletes pedagògiques "El menjar no es llença".

Article

Butlletí