Font: Ajuntament de Manresa
En aquest vídeo (en anglès) s'explica què és Urbanwins. El vídeo està subtitulat en català si activeu la funció subtítols a youtube.
UrbanWINS és un projecte europeu finançat pel programa de Recerca i Innovació Horizon 2020, que avaluarà com les ciutats consumeixen recursos i productes i com n’eliminen els residus que generen. L’objectiu del projecte, en què Manresa i Sabadell seran ciutats pilot, és desenvolupar i aplicar plans i solucions innovadores que millorin la prevenció dels residus a les ciutats així com la seva correcta gestió.
El projecte, amb una durada de tres anys, està coordinat per la ciutat italiana de Cremona, en col·laboració amb 26 institucions d’arreu d’Europa. A Catalunya, Eurecat-CTM lidera la iniciativa, que compta amb la participació dels ajuntaments de Manresa i Sabadell i també del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus.
UrbanWINS vol aconseguir patrons de consum més sostenibles i afavorir una millor gestió de residus per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans que viuen en zones urbanes. Per a assolir aquest objectiu, el projecte preveu una participació activa dels ciutadans, governs, organitzacions, proveïdors, institucions de recerca i centres educatius a través d’àgores físiques i virtuals a Manresa i Sabadell, on els participants podran compartir opinions, discutir idees i aportar solucions.
Aquesta aproximació participativa és un dels valors afegits d’UrbanWINS, que suposarà la implementació real de les polítiques i estratègies de participació ciutadana. El resultat final del projecte serà un conjunt d’eines per a la presa de decisions en la gestió de residus des d’una aproximació científica i participativa, que podran ser aplicades arreu d’Europa.
El projecte, que es va iniciar al juny del 2016 i té una durada de 3 anys, té un pressupost global de gairebé 5 milions d’euros, finançats íntegrament per la Unió Europea. El projecte analitzarà també les estratègies actuals de prevenció i gestió de residus en 24 ciutats i estudiarà la seva eficiència i consistència. En aquest sentit, UrbanWINS contemplarà el concepte de metabolisme urbà, que considera les ciutats com a organismes vius que utilitzen recursos naturals i creen fluxos materials i energètics.
Els resultats d’UrbanWINS es faran servir per a definir objectius i indicadors dels Plans Estratègics per a la Prevenció i Gestió de Residus Urbans en les vuit ciutats pilot participants: Cremona, Torí i dues àrees a l’àmbit metropolità de Roma (Itàlia); Bucarest (Romania) i Leiria (Portugal), a més de Manresa i Sabadell.