Vic manté l'aposta del manteniment diferenciat en praderies

Font: Ajuntament de Vic

30/05/2019 - 17:16

Mitjançant aquesta tècnica es potencia la biodiversitat, fonamental per tenir uns espais verds de qualitat

Des de fa 5 anys l'Ajuntament de Vic aplica el manteniment diferenciat en zones de pradera i prats naturals per potenciar-ne la sostenibilitat.

Aquesta tècnica que es va començar a aplicar en un espai del parc de l'Horta Nova fa uns anys amb resultats molt satisfactoris, es va estendre a més de 93.400 m2 de prats de la ciutat, i que enguany s'ha repetit amb l'ampliació de nous espais.

El manteniment diferenciat consisteix en segar un perímetre ben definit de 1-2 metres i deixar la part interior sense segar d'abril fins a finals de juny, quan queda tot sec, sempre en espais de praderia i no trepitjables. Finalitzat aquest període, es torna a segar. 

Mitjançant aquesta tècnica es potencia la biodiversitat, fonamental per tenir uns espais verds de qualitat:

  1. Es redueix la pressió humana en aquell prat
  2. Les plantes generen llavor perquè les deixem créixer. Això implica facilitar la regeneració natural del prat (menys sembres)
  3. Hi ha aliment pels ocells (més llavors), i si hi ha més ocells hi ha més control de les plagues d’insectes
  4. Són refugi de insectes útils que combaten algunes plagues de l'arbrat
  5. Hi ha més floració i per tan més papallones, que són indicadores de bona qualitat de l’hàbitat
  6. Deixem que les plantes floreixin, el que es tradueix en una millora paisatgística (més colors,...)
  7. Es redueix el número de segues i el consum de combustible

Tots els espais es senyalitzen amb un cartell que diu ‘ESPAI TEMPORAL AMB MANTENIMENT DIFERENCIAT’ per tal de donar a conèixer al iniciativa

Entre els espais que s'aplica hi ha el parc de l'Horta Nova, els accessos a l'Av Olimpia, el c/ Lleida, les rotondes de Malloles i la crta de Roda, els talussos de la zona esportiva, el parc dels Tortosins, entre d'altres


 

Relacionats

Article

El projecte “Aiguacció” es basa en dades científiques relacionades amb una problemàtica local específica: el descens d’ànecs collverd al riu Ter a causa de l’augment de la concentració de contaminants resultat de la disminució del cabal del riu. 

Article

En el marc de la celebració del 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, l'Ajuntament de Vic va aplegar 550 nens i nenes de 12 escoles de la ciutat que han participat a una edició de 25 anys amb recorreguts amb bicicleta/caminant des dels centres escolars a l’esplanada del riu Gurri.

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Butlletí