Font: Ajuntament de Vic
Mitjançant aquesta tècnica es potencia la biodiversitat, fonamental per tenir uns espais verds de qualitat
Des de fa 5 anys l'Ajuntament de Vic aplica el manteniment diferenciat en zones de pradera i prats naturals per potenciar-ne la sostenibilitat.
Aquesta tècnica que es va començar a aplicar en un espai del parc de l'Horta Nova fa uns anys amb resultats molt satisfactoris, es va estendre a més de 93.400 m2 de prats de la ciutat, i que enguany s'ha repetit amb l'ampliació de nous espais.
El manteniment diferenciat consisteix en segar un perímetre ben definit de 1-2 metres i deixar la part interior sense segar d'abril fins a finals de juny, quan queda tot sec, sempre en espais de praderia i no trepitjables. Finalitzat aquest període, es torna a segar.
Mitjançant aquesta tècnica es potencia la biodiversitat, fonamental per tenir uns espais verds de qualitat:
- Es redueix la pressió humana en aquell prat
- Les plantes generen llavor perquè les deixem créixer. Això implica facilitar la regeneració natural del prat (menys sembres)
- Hi ha aliment pels ocells (més llavors), i si hi ha més ocells hi ha més control de les plagues d’insectes
- Són refugi de insectes útils que combaten algunes plagues de l'arbrat
- Hi ha més floració i per tan més papallones, que són indicadores de bona qualitat de l’hàbitat
- Deixem que les plantes floreixin, el que es tradueix en una millora paisatgística (més colors,...)
- Es redueix el número de segues i el consum de combustible
Tots els espais es senyalitzen amb un cartell que diu ‘ESPAI TEMPORAL AMB MANTENIMENT DIFERENCIAT’ per tal de donar a conèixer al iniciativa
Entre els espais que s'aplica hi ha el parc de l'Horta Nova, els accessos a l'Av Olimpia, el c/ Lleida, les rotondes de Malloles i la crta de Roda, els talussos de la zona esportiva, el parc dels Tortosins, entre d'altres