ViCoop, la nova comunitat energètica de Vic

Font: El Setembre i Ajuntament de Vic

20/02/2023 - 09:40

ViCoop, la comunitat energètica de Vic, ja és una realitat i es converteix en la vintena comunitat energètica que es constitueix a Osona en format cooperativa.

ViCoop, la comunitat energètica de Vic, ja és una realitat. Ho és formalment des de dimarts passat,  que es va firmar la constitució com a cooperativa davant de notari, però també des de divendres, que se’n va fer la presentació pública en el marc de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible de Vic (FECS). En el mateix acte, ja diverses persones van mostrar el seu interès i es van inscriure per afegir-se al grup motor que l’ha impulsat.

ViCoop és un projecte comunitari que pretén esdevenir un espai obert a totes aquelles persones i entitats que tinguin interès a treballar per la transició energètica a la ciutat de Vic. L’objectiu és abandonar l'actual model energètic basat en els combustibles fòssils, la dependència als oligopolis i la producció a gran escala; i fer-ho d'una manera respectuosa amb el territori i les persones.

La nova cooperativa energètica neix com un projecte democràtic i d'adhesió voluntària que vol arribar a tota la ciutat de Vic fomentant la construcció de models respectuosos amb el medi ambient, de producció local i que reverteixin els seus beneficis en la lluita contra la pobresa energètica. Més enllà les instal·lacions d'autoconsum energètic compartides, vol treballar en altres àmbits com la mobilitat urbana i interurbana, la rehabilitació d'edificis per millorar-ne l'eficiència energètica o la generació d'energia a partir d'altres noves fonts renovables.

Trini Molist, Ester Coma i Jaume Miquel March van parlar en l’acte de divendres en nom de les persones del grup motor de la nova cooperativa i van detallar com funcionarà i amb quines expectatives neix. Molist en va explicar la gestació, a partir de la demanda d’algunes associacions veïnals de la ciutat, i va fer valer l’acompanyament rebut des de la Comunalitat i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Un procés que s'ha aconseguit completar en un temps rècord entre finals de novembre i mitjans de febrer.

 

La vintena comunitat energètica d’Osona

En la presentació que va fer-se divendres, a part de les persones que han format el grup motor del projecte, també hi van participar Pau Pañella, coordinador de comunitats energètiques de l’Agència Local de l’Energia d’Osona, i Eugeni Vila, president de Taradell Sostenible, la comunitat energètica que va constituir-se l’any passat a Taradell. I és que Osona és comarca pionera en la implementació d’aquest model d’empoderament de la ciutadania en el sector energètic. 

La de Vic ja és la vintena comunitat energètica local que es constitueix a Osona, i ja n’hi ha unes quantes més en procés de creació o valoració. El nombre de persones sòcies que en formen part ja s’acosta al miler, segons dades de l'últim butlletí de Nova Energia d’Osona (NEO), el projecte nascut el 2021 a l’empara del Consell Comarcal i de l’Agència Local de l’Energia d’Osona. Es tracta d’un Pla de Transició que pretén reduir en un 40% les emissions de CO2 a la comarca, o el que és el mateix, 395.000 tones de CO2, per al 2027. El NEO té com a objectiu instal·lar 425 MW fotovoltaics, actuar en els consums tèrmics, en la reducció de la demanda i en la mobilitat; tot plegat, amb el lideratge de les comunitats energètiques. Durant el 2022 també va començar a caminar OECoop SCCL, la cooperativa de segon grau que donarà servei a totes les comunitats energètiques que ho desitgin, oferint serveis de formació, suport tècnic i administratiu.

Tot plegat s’emmarca en un boom de l’autoconsum individual a Osona. L’any passat el creixement va continuar la tendència exponencial dels últims anys i es va tancar amb 2.588 instal·lacions d’autoconsum en funcionament a la comarca. Una instal·lació per cada 38 habitants, que representa un increment del 176% respecte al 2021, i del 666% respecte al 2020. La potència instal·lada és de 25,28 MW, amb una producció d’energia equivalent al consum de més de 2.700 habitatges.

La Comunalitat de Vic, per la seva part, va néixer ara fa un any impulsada per la cooperativa La Fera Ferotge, l’Associació Tapís, l’Associació de Veïnes i Veïns del Remei i l’Ajuntament de Vic, en el marc del Programa d’Economia Social de la Generalitat. Ho va fer, entre altres objectius, amb el de crear nous projectes econòmics que, des de l’autoorganització, puguin donar resposta a necessitats col·lectives i contribuir al desenvolupament local, a partir de l’impuls i l’enfortiment dels béns comuns i de les iniciatives basades en la cooperació i el suport mutu, com és ara l’impuls de ViCoop. En aquest sentit, Trini Molist va destacar en l’acte de divendres el valor de la Comunalitat a l’hora «d’accelerar processos d’autoorganització per fomentar activitats econòmiques des de l’economia social i solidària». Més tractant-se d’un projecte com aquest, estretament vinculat a la transició ecosocial, un dels eixos principals de treball de la Comunalitat.

 

Més instal·lacions fotovoltaiques públiques a Vic

Per altra banda, el ple de l'Ajuntament de Vic  va aprovar per unanimitat els projectes executius per la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum a l'escola del doctor Joaquim Salarich, a l'edifici de la Guàrdia Urbana, a l'Escola de la Sínia i a l'escola Vic Centre. En aquests dos últims casos serà una instal·lació col·lectiva que permetrà ser una xarxa distribuïdora d'energia renovable en equipaments municipals, que es trobin a menys de dos quilòmetres.


 

Municipis: 
OsonaVic

Relacionats

Article

29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació. Situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal, té una potència de 30 kW. L’Ajuntament d’Olot participa com un soci més de la comunitat energètica de Montolivet, que entra a formar part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

Article



Els dies 16 i 17 d'octubre, s'ha organitzat a l'edifici Cúbic la 2a edició de la jornada Vèrtex, una trobada de professionals del sector de la construcció i rehabilitació, espai de debat i cerca de solucions innovadores en els àmbits de la construcció sostenible i l'energia.
Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa l’Oficina de Transició Energètica (OTE), una nova finestreta destinada a oferir assessorament i informació a la ciutadania i a les empreses en matèria energètica. Aquesta iniciativa té com a objectiu facilitar la incorporació d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica a la ciutadania.

Butlletí