Viladecans viu verd

Font: Ajuntament de Viladecans

30/09/2024 - 11:43

Cada vegada més estudis científics apunten que la natura i la salut són un binomi inseparable a les ciutats. El seu disseny té implicacions sobre el benestar físic i psicològic de les persones i és per això que, des de l'Ajuntament de Viladecans, estan treballant en el programa Viu Verd per provar els beneficis de la presència del verd dins la ciutat i en les persones que hi viuen. 

El Viu Verd és una innovadora iniciativa municipal per potenciar una ciutat més saludable de la mà de la ciutadania i d'organitzacions expertes, com el Barcelona Institute for Global Health, l'ONG Plant for the Planet i l'Institut Català d'Ornitologia.

El Viu Verd vol expandir el verd urbà per cuidar les persones i, alhora, empoderar-les per cuidar la natura urbana. La base per garantir que el verd urbà ajuda a viure millor és la regla 3-30-300, que determina que cada persona ha de poder veure almenys 3 arbres des de casa, tenir un 30 % de cobertura vegetal al seu barri i ser a un màxim de 300 metres d'un parc amb vegetació. El programa té com a objectius específics:

  • Augmentar la resiliència davant del canvi climàtic per garantir una ciutat amb qualitat de vida.
  • Contribuir al fet que la natura urbana sigui un element de benestar físic i psíquic per a la ciutadania.
  • Potenciar la biodiversitat dels espais verds actuals per elevar el seu valor ambiental i social.
  • Exemplificar la importància d'un disseny urbà compromès amb la vida saludable.
  • Definir el Pla de Renaturalització seguint regla 3-30-300 i la percepció ciutadana del verd.
  • Situar la sensibilització i acció ciutadana com a eix motor d'una ciutat sostenible i saludable.

 

El projecte aposta per accions que estenen la presència de vegetació i de biodiversitat al carrer i milloren la qualitat dels espais verds existents:

  • Eix verd a Ponent. Naturalització d'un tram de l'avinguda de Can Palmer i densificació de la cobertura vegetal en parcs i carrers propers.
  • Més cobertura vegetal. Detecció d'una desena de parcs i espais per garantir la regla 3-30-300.
  • Façana verda a la C-32.
  • Nous hàbitats de fauna. Caixes niu i refugis de ratpenats, insectes i petits vertebrats.
  • Acadèmies escolars. Més de 1.500 alumnes de 1r i 2n d'ESO esdevenen Amvaixadors per la Justícia Climàtica.
  • Laboratori ciutadà de salut urbana. Cicle d'activitats entre juny i juliol de 2024.
  • Plantada d'arbres. Implicació ciutadana per a la sensibilització i acció, quan la sequera ho permeti.
  • Passejades de descoberta.
  • Diagnosi del verd local. Incorporació de la percepció dels barris per fer el Pla de Renaturalització.

 

30.000 arbres al 2030

Un dels reptes municipals del futur Pla Local de Renaturalització serà passar dels 20.000 arbres actuals fins als 30.000 l’any 2030 i Viu Verd ajudarà a definir on i com fer-ho. Aquest creixement és molt important ja que els arbres ens aporten molts beneficis, com per exemple, la reducció de l'efecte illa de calor, la creació de refugis climàtics o la millora de la qualitat de l'aire en absorbir el CO₂.

Viu Verd promou també la participació ciutadana i s'adreça a persones de totes les edats perquè s’impliquin activament en cuidar la natura. Si vols saber més sobre verd urbà, salut i benestar apunta't al Cicle d'activitats Viu Verd!

Més informació a: https://www.viladecans.cat/ca/viuverd

 


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatViladecans
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Les abelles no solen viatjar més enllà d’un quilòmetre, però a Viladecans n’hi ha algunes que fins i tot canvien de província. Això és possible gràcies a una iniciativa educativa i ecològica que l'Ajuntament  va començar l'any 2023 amb l'Escola Miquel Martí i Pol, i a la qual aquest curs s’ha incorporat l'Àngela Roca.  

Article

El pla Escoles #JoAprofito guia les escoles Montserratina i Marta Mata de Viladecans a aprofitar més del 90% del menjar en el servei del migdia.

Article



Els dies 16 i 17 d'octubre, s'ha organitzat a l'edifici Cúbic la 2a edició de la jornada Vèrtex, una trobada de professionals del sector de la construcció i rehabilitació, espai de debat i cerca de solucions innovadores en els àmbits de la construcció sostenible i l'energia.

Butlletí