Viu la riera !, per al foment de la participació en la millora dels nostres rius i rieres

02/01/2017 - 12:59

El projecte Viu la riera! neix amb el propòsit de fomenar la participació  ciutadana en la millora dels espais fluvials, ja que els rius i rieres amaguen un gran potencial per afavorir el benestar i la qualitat de vida de les persones.

Els rius i rieres amaguen un gran potencial per afavorir el benestar i la qualitat de vida de les persones. Per aquest motiu, administracions locals i regionals arreu del món estan impulsant accions de millora de la qualitat ambiental i l’ús social dels espais fluvials.

No obstant això, moltes d’aquestes accions es porten a terme sense la complicitat dels ciutadans, menystenint-ne els interessos, les opinions o els desitjos i, per tant, propiciant sovint crítiques o fins i tot rebuig. Per aquesta raó, cal trobar mecanismes per fer més viable la participació dels ciutadans en aquest tipus d’accions.

Amb aquest propòsit neix el projecte Viu la riera! per al foment de la participació en la millora dels rius i rieres.

El projecte compta amb el suport d’associacions i entitats d’àmbit local, i de la ciutadania, que ens ha prestat i ens prestarà la seva col·laboració al llarg del projecte, la col·laboració dels ajuntaments de Caldes de Montbui, Palau-solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda i La Llagosta, i diverses universitat i centres de recerca, així com el suport de l'Obra Social de La Caixa.

Eina web de participació

El projecte compta també amb una eina web de participació El desenvolupament d’una eina web de sistemes d’informació geogràfica per a la participació publica (SIGPP) ha de permetre:

  • Recollir opinions, interessos i visions dels ciutadans sobre els espais fluvials.
  • Incorporar-los en les accions que s’hagin d’implementar per millorar la qualitat d’aquests espais fluvials.

Aquest tipus d‘eina web SIGPP ha resultat molt útil per fomentar la participació en la presa de decisions sobre planificació urbana i/o ambiental en exemples arreu del món.

Ámbit d'actuació

Per aquest projecte, l’eina web SIGPP es desenvoluparà i implementarà dins de l’àmbit que comprèn el corredor de la riera de Caldes, al seu pas pels municipis de Caldes de Montbui, Palau-solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda i La Llagosta.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalPalau-solità i Plegamans
Vallès OccidentalSanta Perpètua de Mogoda
Vallès OrientalCaldes de Montbui
Vallès OrientalLa Llagosta
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Granollers inicia una transformació verda de la ciutat amb el projecte Connecta Congost Natura 2025 (link is external), que es converteix en el primer tram d’una anella verda al voltant de la ciutat i que connecta amb el nucli urbà. Es tracta d’una actuació de gran magnitud que obre el riu a la ciutat i renaturalitza l’entorn del Congost, tant el riu, el parc com el passeig fluvial, en benefici de la qualitat de vida de la ciutadania. Aquest projecte inclou la renaturalització del riu i el Parc del Congost i rep una subvenció de 3 milions i mig d’euros dels Fons Next Generation.

Notícia

La gestió de l'aigua serà pública a Palau-solità i Plegamans, segons ha decidit la ciutadania en un procés participatiu organitzat per l’Ajuntament i que va concloure el passat 3 de juny. El canvi de gestió, doncs, posarà punt final a la concessió de CASSA, Companyia d’aigües de Sabadell Societat Anònima.

Butlletí