Un total de 9 Ajuntaments: Barcelona, Esplugues de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Malgrat de Mar, Palau Solità i Plegamans, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i 9 departaments de la Generalitat de Catalunya participen a la IV MARATÓ DE L’ESTALVI ENERGÈTIC PER A LA LLUITA CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA, una campanya per reduir el consum d’energia i aconseguir recursos per lluitar contra la pobresa energètica.
Mataró ha posat en marxa un prototip de punt de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics que funciona amb un motor de cogeneració a gas natural i és capaç de produir també energia tèrmica per al seu reaprofitament. El dispositiu és fruit d’un projecte innovador finançat en part per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia a traves d’Innoenergy. Ha estat desenvolupat per empreses privades i centres d’investigació (Pasch, IREC, CINERGIA, Sige i Naturgy) amb l’objectiu d’arribar a diferents sectors i usuaris a escala europea.
La Generalitat de Catalunya s’ha adherit a la Marató de l’Estalvi Energètic, una campanya de sensibilització i bones pràctiques en l’ús i el consum de l’energia en ens i administracions públiques que destina l’estalvi econòmic aconseguit a accions contra la pobresa energètica, i que se celebrarà durant tot el mes de febrer. La Generalitat participarà en la iniciativa, que enguany celebra la 4a edició, amb 16 edificis corresponents a 9 departaments. En total, enguany participaran a la Marató 126 edificis entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i 10 ajuntaments.
L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha iniciat una campanya educativa per millorar els índexs de recollida selectiva. A través de la contractació de dos educadors ambientals que ja estan treballant en les àrees d’aportació de residus, el ciutadà rep consells sobre com separar les deixalles i, a més, se li resolen els dubtes que els puguin sorgir.
Els investigadors del CREAF i de l’Institut Català de Ornitologia (ICO) Sergi Herrando i Lluis Brotons han col·laborat en un estudi que constata que, en una dècada, les poblacions d'ocells d'alta muntanya han disminuït un 10% a Europa. Aquest percentatge és superior a la mitjana observada en altres poblacions d’ocells més generalistes o de la terra baixa. Als Pirineus i altres muntanyes Ibèriques la situació és encara més preocupant, el percentatge puja fins al 21%.
S’han substituït 445 punts de llum, la potència s’ha reduït en un 58% i es preveu un estalvi econòmic de 15.504 euros anuals. Tenint en compte els bons resultats assolits, l’Ajuntament de Vacarisses continuarà executant aquest tipus d’intervencions en l’enllumenat públic.
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt atorgar prop d’un milió d‘euros en ajuts per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals a ens locals, entitats sense ànim de lucre i universitats presentats a la convocatòria corresponent a l’any 2018.
Els dies 19 i 20 de febrer, la Diputació de Barcelona organitza el 4art Fòrum Medi ambient i Món Local. L’encontre, que en aquesta edició es farà a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, tindrà com a eixos principals la transició energètica, l’adaptació al canvi climàtic, l’economia circular i la governança ambiental, dins el marc dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de Nacions Unides i del Pacte d’alcaldes pel clima i l'energia. El Fòrum inclourà la 19a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.
La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR): l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada. Han estat seleccionats: l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, la Plataforma Aprofitem Aliments, la Universitat de Vic, l’empresa Resid’ÚS, el Col·legi de Sant Josep de Navàs i Joel Escalera.
Aquesta setmana ha començat el nou repartiment i punt d’informació al Consell Comarcal per als nous usuaris del servei de recollida porta a porta de Montblanc. Amb l’inici d’aquest nou servei, el qual requereix un canvi d’hàbits en el ciutadà, es pretén aconseguir alliberar espai públic i reduir el soroll i les males olors, a més de potenciar exponencialment la recollida selectiva al municipi.