Fernando Camacho de Coca és doctor en física i director de l'empresa EOLAB (Earth Observation Laboratory). Vinculat al projecte europeu Copernicus i al Comitè Internacional de Satèl·lits d’Observació de la Terra, la seva veu està avalada per 20 anys monitorant diàriament l’escorça terrestre: temperatura, albedo, humitat, vegetació, incendis…
El moviment Fridays for Future aconsegueix posar al centre de l'agenda pública l'emergència climàtica i reuneix milers de persones per demanar mesures efectives per aturar la crisi ambiental.
Els estudis i accions realitzades en el marc del projecte Life Tritó Montseny han posat de manifest que la situació d’aquest amfibi ses manté en perill crític d’extinció, malgrat la seva població es mantingui estable, especialment per efectes de la hidrologia de la zona i el canvi climàtic.
El projecte, en fase pilot i pioner a Catalunya, evita d’aquesta manera l’ús del carbó fòssil, el material que s’utilitza habitualment per produir aquests filtres d’aigua. Així, la iniciativa es basa en l’economia circular i té per objectiu millorar la valorització de residus i dotar-los, al mateix temps, d’una segona vida i de noves prestacions.
A la tardor finalitzarà el canvi de contenidors amb la substitució dels corresponents a la fracció orgànica i es completaran les totes àrees d’aportació amb les 5 fraccions de residus. En total es col·locaran prop de 500 nous contenidors que s’afegeixen als 900 que es van canviar durant la primera fase realitzada al darrer trimestre de 2018. En aquella ocasió es van substituir tots els contenidors excepte el d’orgànica.
El nou contracte, per un valor 1.600.000 euros i amb una vigència de sis anys, servirà per implantar el sistema porta a porta a set municipis i el de contenidors tancats a la resta de pobles de la Conca. La prova pilot feta a Montblanc ha funcionat molt bé i ara el porta a porta es farà també a l'Espluga, Santa Coloma de Queralt, Vimbodí i Poblet, Barberà, Vilaverd i Sarral. A la resta de pobles s'instal·laran contenidors tancats que els veïns podran obrir amb una targeta, com s'ha fet el darrer any a Rocafort.
El Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i les escoles de primària de Folgueroles (Escola Mossèn Cinto), Sant Julià de Vilatorta (Escola Bellpuig) i Vilanova de Sau (Escola Les Roques) van acordar començar a treballar en el programa educatiu que es coneixerà com a “Guilleries a l’escola”.
El model de reciclatge en alguns municipis de la Garrotxa està evolucionant, i és que des del passat 1 de juliol a Argelaguer i al barri de Can Blanc de Santa Pau s’ha posat en marxa una nova prova pilot amb contenidors tancats i bosses codificades, un sistema que ja s’havia provat al 2017 a Santa Pau i que gràcies als bons resultats s’està tornant a fer per tal de veure si seria possible implementar-hi el pagament per generació de residus.
Fins a mitjans de novembre es durà a terme a diferents punts de la ciutat de Valls una campanya informativa sobre la recollida selectiva dels residus. Aquesta campanya dóna continuïtat a dues altres de característiques similars que es van dur a terme durant els anys 2017 i 2018. La campanya, finançada i executada pel departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Valls, té un cost total de 6.397 €.