Butlletí 315 - Maribel Casas: "Els investigadors sentim que la nostra feina no té un impacte real en la salut pública"

14-11-2016 al 28-11-2016

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 315 - Maribel Casas: "Els investigadors sentim que la nostra feina no té un impacte real en la salut pública"

 
  14-11-2016 al 28-11-2016  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   ESPECIALS   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

   
 

“Els investigadors sentim que la nostra feina no té un impacte real en la salut pública”

26/11/2016
Entrevistem Maribel Casas, investigadora del projecte INMA

 
 

Ja fa gairebé dues dècades que es va iniciar el projecte de recerca INMA (Infància i Medi Ambient), que pretén esbrinar quin és l’impacte que els contaminats ambientals tenen en la nostra salut. Parlem amb Maribel Casas, per conèixer com es treballa a un dels projectes d'investigació pública més importants d'Europa, quines són les principals descobertes fetes fins ara i si aquestes estan servint perquè les administracions prenguin mesures per reduir la presència de contaminants a les nostres vides.

 
 

Opinions

   
 

Retorn dels envasos: el rol del comerç en la sostenibilitat

 

26/11/2016
Gcia. Serveis de Comerç

A l'Estat espanyol es venen cada any uns 18 mil milions d'envasos de plàstic amb continguts diversos, la immensa majoria dels quals no van a parar al lloc on els correspon. Què es fa a altres països europeus per solucionar el problema dels envasos?

La contaminació a Europa: quines lliçons aprenem de les seves polítiques de mitigació?

24/11/2016
Rocío Román

Els angloparlants utilitzen l’encertada expressió “lliçons apreses” als resultats de l’experiència. Ho fan amb la vocació d’incorporar-les a les accions de futur per no repetir errors i per generalitzar o repetir allò que ha estat eficaç.

 
NOTÍCIES
 

Iñaki Gili: "Trump no podrà posar en perill l’acció internacional pel clima"

23/11/2016
El responsable de mitigació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha participat en una sessió informativa sobre la COP22 de Marràqueix

 
 

La cimera ha servit per impulsar el full de ruta cap al 2020 i per recordar la necessitat de treballar més en el finançament de l’adaptació. Aquestes són les conclusions exposades en la sessió informativa organitzada per la Fundació Empresa i Clima en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat sobre la COP22. Els participants han coincidit en assenyalar que l’acció internacional pel clima és “irreversible” i que les possibles decisions del nou president dels EUA no la podran posar en perill.

 
 

Barcelona quedarà lliure dels cotxes més contaminants a partir del 2020

 

25/11/2016

Janet Sanz, tinenta d’Alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, ha presentat el Pla Integral de l’Estratègia contra la contaminació de l’aire. El Pla estableix un protocol de 58 mesures. La més important, la restricció del trànsit més contaminants de manera definitiva al 2020.

La rehabilitació energètica s'ha d'aplicar des de l'escala d'edifici a la de ciutat

23/11/2016

Aquesta va ser una de les principals conclusions de la jornada celebrada el 22 de novembre del 2016 a Viladecans sota el títol "Ciutats i canvi climàtic: un diàleg necessari per la transició i rehabilitació energètica", inclosa en el cicle de jornada Del Pacte a l’Acció. Un nou pacte dels municipis pel canvi climàtic.

 
 

El canvi global també amenaça plantes d’alta muntanya

 

23/11/2016

Les comunitats de plantes d’alta muntanya són un dels grups més vulnerables al canvi global. Aquest fenomen podria amenaçar fins i tot les espècies que habiten a les cotes més altes, com la Saxifraga longifolia (corona de rei), una planta dels Pirineus que ha desenvolupat mecanismes sofisticats per adaptar-se als canvis ambientals.

Girona, candidata al reconeixement European Green Leaf 2018 per bones pràctiques ambientals

23/11/2016

La Comissió Europea ha acceptat la candidatura de Girona per al reconeixement European Green Leaf 2018, que reconeix les iniciatives i les bones pràctiques en matèria medioambiental en municipis de menys de 100.000 habitants d’arreu del continent.

 
 

L’Hospitalet treballa en un projecte europeu per dissenyar un cotxe elèctric d’ús compartit

23/11/2016

L’Hospitalet és l’únic ajuntament present en un consorci europeu, dins el projecte europeu ESPRIT (Easily diStributed Personal Rapld Transit), que desenvolupa el disseny d’un model de vehicle elèctric d’ús compartit.

L'adaptació al canvi climàtic és un repte inajornable i transversal

 

21/11/2016

Tractar els principals reptes de l'adaptació al canvi climàtic i les accions desenvolupades per a fer-hi front ha estat l'objectiu de la conferència final de la iniciativa Climate Metropole+ que ha organitzat l'àrea de Medi Ambient de l'AMB. La principal conclusió ha estat la transversalitat de l'adaptació i la necessitat d'actuar de manera urgent.

 
 

Es consolida el servei de lloguer gratuït de bicis R-Bici de Ripollet

 

18/11/2016

El servei R-Bici arriba al final de la temporada i es consolida com una alternativa de mitjà públic de mobilitat sostenible. El punt de lloguer gratuït de bicicletes, promogut per l'Ajuntament de Ripollet, ha estat obert de juliol a octubre.

Sitges inicia un procés de participació ciutadana pioner per configurar el nou servei de neteja

18/11/2016

El procés de participació, que començarà en els propers dies, compta amb una plataforma on-line i activitats que serviran per aportar l’opinió sobre la neteja a Sitges.

 
 

L’AMB restringirà el trànsit de vehicles en episodis de pol·lució

17/11/2016

 
 

Els cotxes que més contaminen no podran circular a l'àrea metropolitana de Barcelona els dies amb més pol·lució. Aquesta és una de les mesures del protocol metropolità d'actuació per als episodis ambientals d'elevada contaminació atmosfèrica, que l'Àrea Metropolitana (AMB) ha presentat aquest 17 de novembre als 36 municipis que la formen.

 
 

Més notícies

 

 
 

Canvi climàtic i energia

   
 

Primers passos del programa d’Ecologia industrial en el marc del Consell Industrial de Parets

El 3r Congrés Nacional Rubí Brilla esvaeix dubtes sobre l'autoconsum d'energia

 
 

Mobilitat i qualitat de l'aire

   
 

Bombers de Barcelona ja té el seu primer vehicle 100% elèctric

   
 

Horts urbans i territori

   
 

Vic acull la festa dels Premis de les ADF i commemora el 30è aniversari de la seva creació

El barri de La Prosperitat a Barcelona estrena hort

 

Es presenta la publicació: "La utilització temporal dels buits urbans"

Montcada i Reixac i de Ripollet demanen a la ciutadania la seva implicació per protegir el Pla de Reixac

 
 

Aigua

   
 

A1Aigües de Reus inicia la implantació de la telelectura en els comptadors

 

 
 

Residus i consum responsable

   
 

Lleida instal·la 400 nous contenidors de recollida selectiva de residus

El porta a porta a Argentona s'amplia a tot el municipi

Aigües de Barcelona comença una campanya contra l'abocament de tovalloletes al vàter

Més d'un miler d'accions per a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Torrelles celebra la Setmana de prevenció de residus amb una autòpsia de la brossa

 

 
RECURSOS
 

Recursos

   
 

Valor afegit

Desmaterialitzar l'economia

 
 

En aquest capítol 'Valor afegit' parla de desmaterialitzar. O sigui, avançar cap a un món menys material, però igual o més eficient, i fins i tot més barat., tant a l'hora de fabricar com de consumir. Entre d'altres intervé Anna Villagordo, ambientòloga, directora de la revista Opcions i col.laboradora habitual de Sostenible.cat

 
 

CAPgira: matèries de primera X productes excepcionals

L'empresa pública del Consell comarcal del Baix camp, Secomsa (Serveis comarcals mediambientals SA) inicia la campanya d'educació ambiental “CAPgira” adreçada a gairebé 3.000 joves

Compromís pel Clima a Barcelona


El web #Barcelonapelclima presenta totes les accions de l'Ajuntament de Barcelona i 800 entitats estan duent a terme, de manera individual i col·lectiva, per fer front al canvi climàtic en el marc del Compromís pel Clima de Barcelona.

 
 

Bones Pràctiques

   
 

“Veïnat+”, el web que promou les experiències positives en matèria de civisme

La web es va presentar a a la primera jornada d’agents cívics de l’administració local catalana, amb més de 50 municipis representats.

Es convoca la 1a edició dels Premis Biomassa Catalunya


La primera edició dels Premis Biomassa Catalunya 2017 ha estat promoguda des del Clúster de Biomassa i l’Ajuntament de Vic en el marc de la Fira de Biomassa de Catalunya que es celebrarà els propers 23, 24 i 25 de febrer de 2017 a Vic. La presentació de candidatures finalitzarà l’1 de febrer de 2017.

 
 

L'Ajuntament de Viladecans utilitza les abelles com a bioindicadors de la contaminació

L’Ajuntament de Viladecans ha presentat al Smart City Expo Word Congress la iniciativa Bee Happy Viladecans, una acció que porten a terme l’àrea municipal de Medi Ambient i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i que consisteix en utilitzar les abelles com a bioindicadors de la contaminació al municipi.

La Fundació Privada GIRBAU convoca la primera edició del Premi 'Natura i Societat'

Podran optar a aquest Premi, dotat amb 12.000 euros, entitats privades sense ànim de lucre, legalment constituïdes, que tinguin entre les seves finalitats socials la conservació de la natura i que tinguin la seva seu social a Catalunya. El projecte s’haurà de realitzar dins l’àmbit territorial de Catalunya. La data límit per presentar les propostes finalitza el 30 de gener de 2017.

 
 

Més Bones Pràctiques

   
 

Els Encants de Viladecans, una aposta pel reciclatge i la inserció sociolaboral

Autòpsia dels residus de Sarrià Vell

 
 

Projecte de bioeconomia circular Revolta

Bufadores elèctriques per la neteja de fulles a Sant Cugat

 
 

Les deixalleries mòbils del Bages recolliran ‘smartphones’ que es destinaran a donar suport als refugiats

Ús dels gots reutilitzables a Barcelona

 
 

La Dada

   
 

Catalunya emet 5,9 tones de gasos d'efecte hivernacle per càpita

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic publica per primer cop les dades d’emissions de CO2 per demarcacions.

Un 90% dels residus que trobem al rebuig són reciclables

Amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, s'han celebrat diverses accions de caracterització dels residus, a Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Sant Just Desvern, Castellbisbal o Torrelles, entre d'altres.

 
Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus vol donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus.

Sostnenible ha recollit a aquest especial algunes de les accions més destacades de la Setmana a Catalunya.

Adaptació al Canvi Climàtic

El món està canviant. L’evidència científica confirma múltiples alteracions en els ecosistemes a causa de l’escalfament global. L’adaptació s’està unint a la mitigació en totes les estratègies i accions de lluita contra el canvi climàtic. 

Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

 
Agenda
 

CONAMA 2016: Congreso Nacional de Medio Ambiente

28/11/2016

Esmorzar-col·loqui: El corredor mediterrani. Quin paper juguen els municipis?

28/11/2016

 
 

9è Mercat d’intercanvi i segona mà de Martorell

29/11/2016

Els nous models productius ( i de consum) i la sostenibilitat. Sessió 3: “Tecnologia i Sostenibilitat”

29/11/2016

 
 

Marketplace Palau de Pedralbes

30/11/2016

Ruta "Ciutat Vella: Els batecs dels barris: tocant a sometent"

30/11/2016

 
 

Idees clau sobre innovació i economia circular en la gestió de residus municipals

30/11/2016

Què se n’ha fet de la Nova Cultura del Territori?

30/11/2016

 
 

Jornada: Idees clau sobre innovació i economia circular en la gestió de residus municipals

30/11/2016

Taller familiar "Postal de Nadal 3D amb els avis"

10/12/2016

 
 

Visita "Les entranyes de la ciutat: les clavegueres"

17/12/2016

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube