Butlletí 334 - Port de Barcelona. Quin és el seu paper en la qualitat de l’aire?

19-09-2017 al 02-10-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 334 - Port de Barcelona. Quin és el seu paper en la qualitat de l’aire?

 
  19-09-2017 al 02-10-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Curro Claret: "El disseny ha de generar algun tipus de canvi"

02/10/2017

 
 

Curro Claret és dissenyador industrial. Treballa per a empreses, galeries d’art i per algunes organitzacions com la Fundació Arrels. Incorpora el consumidor final en els seus processos de creació perquè aquests siguin participatius i el resultat final s’adapti al 100% a les necessitats del consumidor. Entén el disseny com a eina per generar processos d’inclusió, col·laboració i codisseny amb persones en situació de fragilitat.

 
 

Reportatges

 
 

Port de Barcelona. Quin és el seu paper en la qualitat de l’aire?

Entre el 40% i el 46% de les emissions d’òxids de nitrogen a Barcelona corresponen al port

 
 

El Port de Barcelona és una infraestructura clau per a la bona marxa de l’economia catalana. Tanmateix, la seva activitat contribueix a la mala qualitat de l’aire a la conurbació barcelonina. L’Autoritat Portuària té en marxa un ambiciós pla per minimitzar els impactes ambientals i en especial les emissions contaminants. Les accions previstes obren la possibilitat de reduir aquests impactes, si bé topen amb alguns obstacles que poden retardar els seus efectes.

 
 

Opinions

 
 

Big Data, canvi climàtic i qualitat de l'aire

02/10/2017
Francesco Benincasa, Pierre-Antoine Bretonnière, Alicia Sánchez, Marta Terrado i Francisco J. Doblas-Reyes

Més que mai al llarg de la història de les Ciències en general, i de les Ciències de la Terra en particular, els investigadors s'enfronten avui en dia al problema de tractar enormes quantitats de dades heterogènies que creixen contínuament a un ritme gairebé exponencial.

Economia ecològica i economia comunitària, vells i nous comuns

22/09/2017
Joana Diaz

 

Com afirma l’economia ecològica, no es pot entendre el mercat com un sistema aliè, extern al seu entorn físic i social, al contrari. Doncs bé, els nous comuns introdueixen en certa manera la idea d’integrar la dimensió física i social en la definició mateixa del bé.

 
Notícies
 

Torroella-l'Estartit-Illes Medes, entre les 100 destinacions turístiques mundials més sostenibles el 2017

02/10/2017

 
 

Torroella de Montgrí-l'Estartit-Illes Medes ha estat escollida com una de les 100 destinacions més sostenibles del 2017 a nivell mundial. El rànquing l'elabora l’associació internacional Green Destinations, conjuntament amb una vintena d’organitzacions que treballen per fomentar el turisme sostenible. Amb el guardó es vol donar a conèixer la feina que fan els destins turístics a favor de la sostenibilitat i promoure casos de bones pràctiques. En l'avaluació i selecció dels guardonats hi participen un centenar d'experts internacionals.

 
 

El trànsit disminueix, es dispara l’ús del Bicing i es redueix la contaminació en el Dia sense Cotxes a Barcelona

30/09/2017

 
 

Barcelona ha celebrat el Dia sense Cotxes amb una baixada de l'ús del vehicle privat en un 6 %, mentre que l'increment dels usuaris del Bicing ha crescut fins al 19 %. Les dades registrades durant la jornada indiquen que el trànsit a tota la ciutat s’ha reduït en un -6,2% (mitjana d’interior ciutat, rondes i accessos) el que suposa que s’han produït 128.790 desplaçaments menys en vehicle privat.

 
 

El personal de la Diputació de Barcelona agafa la bici

26/09/2017

 
 

En el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, la Diputació de Barcelona ha organitzat l’activitat “Agafa la bici”, amb l'objectiu de promoure l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible en els desplaçaments a la feina.

 
 

Manresa estrena tres nous busos urbans híbrids

30/09/2017

En el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, Manresa ha presentat  tres nous busos híbrids, amb els quals ja s’eleva a cinc el nombre de vehicles d’aquestes característiques, per tal d’oferir un transport públic de qualitat i sostenible.

Diverses ciutats i pobles pedalen per una mobilitat més sostenible

29/09/2017

Desenes de persones han participat en la Pedalada 2017 a Terrassa i la Pedalada Popular pels carrers de Lleida aplega mil participants.

 
 

Es presenta el procés participatiu de la municipalització de l'aigua a Ripollet

29/09/2017

Aquest octubre es farà el procés participatiu previ a la redacció del nou Reglament de l'aigua, que comptarà amb un cicle de quatre xerrades "Els dimarts de l'aigua" i dues rutes veïnals per conèixer el patrimoni relacionat amb l'aigua.

Granollers participa en un projecte europeu per recuperar una part de la verneda del riu Congost

28/09/2017


L’Ajuntament de Granollers participa com a soci al projecte Life Alnus centrat en millorar la conservació de les vernedes mediterrànies.

 
 

El Berguedà rebrà un milió d'euros per tirar endavant un projecte d'economia circular centrat en l'energia

26/09/2017

La iniciativa, presentada des del Berguedà al voltant de l’energia i la fusta, ha resultat seleccionada com un dels tres millors projectes d’especialització territorial de Catalunya.

El canvi climàtic afavorirà l'augment del nombre d'episodis de contaminació a Barcelona

 

26/09/2017

Aquestes són les conclusions de l'estudi elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya per encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona per identificar els efectes del canvi climàtic en la contaminació atmosfèrica.

 
 

El Catàleg de la flora vascular del massís del Montseny recull un total de 1.635 espècies vegetals

 

22/09/2017

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny té inventariats un total del 1.635 tàxons de flora, dels quals 1.412 són elements autòctons i 223 al·lòctons, d’acord amb el Catàleg de la flora vascular del massís del Montseny. Tres segles d’investigació botànica, realitzat pels biòlegs i naturalistes Llorenç Sáez, Gerard Pié i Pau Carnicero, i que ha estat editat per la Diputació de Barcelona.

Entre el 20 i el 25% dels vehicles que circulen per l’AMB no els hi correspon etiqueta ambiental de la DGT

21/09/2017

L’AMB, l’Ajuntament de Barcelona i el RACC han liderat el primer estudi metropolità sobre el terreny, en 31 punts de la metròpolis, per analitzar el parc circulant de vehicles i el seu impacte real sobre la qualitat de l’aire

 
 

El Prat de Llobregat acull els Diàlegs d'educació i comunicació ambiental de Catalunya

19/09/2017
Coincidint amb aquests diàlegs, es podrà visitar l’exposició Camins de Natura, Itineraris Vitals

 
 

Amb motiu de la celebració dels 30 anys dels primers programes locals d'educació ambiental, la ciutat del Prat de Llobregat acull els dies 5 i 6 d’octubre els diàlegs d'educació i comunicació ambiental centrats en els recursos i les tècniques que podem fer servir per establir bons processos d'educació i comunicació ambiental.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Cambrils posarà en marxa un projecte d'horts municipals el 2018

Tàrrega desenvolupa una nova edició dels horts urbans ecològics

 
 

Educació ambiental

 
 

La Fira del Medi Ambient i la Sostenibilitat de Sant Feliu de Guixols creix i es converteix en un referent dins del sector

 
 

Mobilitat

 
 

Més de 1.500 escolars de Girona participen en el Dia Sense Cotxes

La Gran Via de Barcelona tindrà carril bici a la calçada

 
 

La Policia Municipal de Sabadell rep 4 motocicletes elèctriques noves

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Tres agents cívics realitzen tasques de sensibilització a Vilafranca del Penedès

Rubí reforça els serveis de neteja viària

 
Recursos
 

Arriba la T-Verda per a qui aposti pel transport públic

El títol de viatge atorga tres anys de gratuïtat en el transport a qui desballesti un vehicle contaminant i no n'adquireix un de nou.

Subvencions per a autoconsum elèctric

L'Institut Català de l'Energia ha publicat la convocatòria de subvencions per a sistemes d'emmagatzematge d'energia elèctrica amb bateries associats a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum per a bateries per a edificis d'ús residencial domèstic.

 
 

L'orgànica al marró a Santa Maria de Palautordera.

 
 

Vídeo de sensibilització ambiental de promoció del reciclatge de la matèria orgànica a Santa Maria de Palautordera.

 
Bones Pràctiques
 

Llavaneres redueix a la meitat el consum i els costos de l'enllumenat públic

L’Ajuntament, gràcies a la substitució de 2.000 punts de llum per tecnologia LED, aconseguirà un estalvi de 80.000€ l'any.

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí - l’Estartit, guanyador del Premi Medi Ambient CILMA 2017


El Premi l’ha guanyat l’Ajuntament de Torroella de Montgrí - l’Estartit per la seva actuació Desurbanització i recuperació de la funcionalitat ecològica dels sistemes costaners de la Pletera.

 
 

Saps què es pot (i què no es pot) llençar a les papereres?


Informadors ambientals de l’Ajuntament de Barcelona han senyalitzat un total de 1.500 papereres on es detecten incidències, amb l’objectiu de posar l’atenció sobre aquests elements del mobiliari urbà i promoure’n un ús adequat.

272 famílies ateses i més de 10.000 àpats. El projecte Recooperem creix contra el malbaratament alimentari

El projecte Recooperem en dos cursos de funcionament han pogut lliurar 10.025 àpats a famílies vulnerables de la comarca. En concret, durant el curs 2016-2017 s’ha arribat a 272 famílies amb dificultats.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Molí del Foix: la força de l’aigua

 
 

Arrenquen els “Camins Escolars” a tres centres educatius de Manresa

L'oferta de la nova edició del Programa d'Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa creix i arriba a les 86 activitats

 
 

Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis: educació, custòdia i restauració

 
Especials
 

40 anys d’Educació Ambiental


Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, per tal devisualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Sota el lema ‘Mobilitza’t per un aire més net!’, s'ha celebrat la Setmana del 2017.

 

 
Agenda
 

05/09/2017

Exposició: Camins de Natura, Itineraris Vitals

03/10/2017

Jornada: Aigua i ciutadania: gestió pública i recuperació de béns

 
 

03/10/2017

Oportunitats per al finançament de projectes d'energia sostenible. Segon esdeveniment col·lectiu del projecte ENERINVEST (Huelva)

03/10/2017

Jornada: Dades obertes sobre patrimoni natural: com les podem oferir i aprofitar els municipis?

 
 

03/10/2017

Jornada: El rol del buit en l'eficiència energètica de l'edifici: la prescripció del buit i la seva evolució

04/10/2017

Jornades de Medi Ambient. Eurosurfas: The International Surface Treatment Event

 
 

04/10/2017

JORNADA: La economía circular del agua en la industria química

05/10/2017

Diàlegs d’educació i comunicació ambiental

 
 

05/10/2017

Taller de Sanitat Vegetal

05/10/2017

Jornada: La il·luminació LED en el present

 
 

06/10/2017

Economia circular i les 4R (repensar, reduir, reciclar i reutilitzar). Res es perd, tot s'aprofita

09/10/2017

Jornada: L’evolució de l’eficiència energètica en la producció d’aigua calenta sanitària

 
 

18/10/2017

Jornada tècnica: Els pol·linitzadors i l'apicultura a les ciutats com a valors per la biodiversitat

18/10/2017

Taller d'Hort de Balcó

 
 

19/10/2017

Seminari Paisatge i Imatge

19/10/2017

FIRA de L'AUTOCONSUM ELÈCTRIC fotovoltàica, xarxes intel·ligents

 
 

23/10/2017

Jornada: Legislació internacional en sostenibilitat i la seva aplicació en productes relacionats amb l'ACS

25/10/2017

En transició cap a ciutats més vivibles. The Post-Car City

 
 

26/10/2017

Simpòsium Economia Circular

26/10/2017

Debat tècnic: Ciutats, mobilitat, transports i serveis públics eficients

 
 

28/10/2017

Ecoviure, la fira en ecologia i sostenibilitat

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube