Butlletí 363 - ESPECIAL ECONOMIA CIRCULAR

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 363 - ESPECIAL ECONOMIA CIRCULAR

 
 

Sostenible obre un especial per entendre què és l'economia circular i passar del plànol panoràmic a la concreció d'iniciatives que ja són o poden ser implementades a municipis i ciutats de Catalunya.
 

Que les economies funcionin realment de forma circular és un imperatiu del nostre temps, però només una comprensió profunda podrà instal·lar el nou model econòmic amb la celeritat necessària i el convertirà en una alternativa real. Per això volem oferir un espai de reflexió amb especialistes i abordar el concepte des de la concreció d’experiències que ja estan tenint lloc al territori i a les empreses. 

 

 

 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIAL  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Josep Maria Tost: "Catalunya serà circular o no serà"

04/12/2018

 
 

Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, ens planteja en aquesta entrevista per què Catalunya ha d'apostar per una economia amb una visió circular i sostenible. Segons el seu parer, des dels anys 90 es treballa en aquesta línia però ara tenim una terminologia que ho recull i regula de manera integrada: Economia circular. En el marc de la Jornada de Prevenció de Residus d'enguany, centrada en la simbiosi industrial, Tost ens recorda d'on venim, on som i on hem d'arribar per esdevenir un sistema sostenible, equitatiu i circular.
 

 
 

Sladjana Mijatovic: “El 2050 l’economia ha de ser totalment circular a Amsterdam i a tots els Països Baixos”

04/12/2018

 
 

La ciutat d’Amsterdam es la més ambiciosa del món pel que fa a l’impuls de la transició cap a una economia circular. Sostenible ha entrevistat Sladjana Mijatovic, que des del 2014 treballa per a l'Oficina de Tecnologia com a Responsable d'Innovació Circular d’Amsterdam. Sladjana Mijatovic ens explica quins objectius s’ha marcat la ciutat en aquest terreny, en què consisteix  la seva estratègia i com l’està desplegant en diferents àmbits, projectes, i iniciatives.
 

 
 

Reportatges

 
 

Alguns noms de l'economia circular a Catalunya

L’economia circular es basa en la racionalització dels cicles dels recursos (materials, aigua i energia) i la maximització de la utilitat i el valor dels productes, components i materials. S’oposa al model lineal d'extreure, fabricar, usar i llençar, i prima la prevenció de la generació de residus, la reutilització, la remanufactura i el reciclatge dels materials i productes existents. Amb aquest breu reportatge volem fer un tast de quatre projectes públics i privats que volen implantar una economia circular. 

Transitant cap a la ciutat circular

El concepte d'economia circular no és nou, però cada cop s'està dotant de més contingut i s'està ampliant el seu abast i significació. Avui a més, comencem a parlar de ciutats circulars. Transitar cap a una ciutat circular implica incorporar l'economia circular en l'estratègia de ciutat des del punt de vista de les activitats i del sistema productiu, però també des de la ciutadania i de les pròpies polítiques locals. 

 
 

Àmbit B30. L'economia circular a Catalunya

Aquest reportatge d’Àmbit B30 aprofundeix en el concepte d’economia circular, a través de la intervenció de diferents experts i l’anàlisi de diverses iniciatives que ja estan posant en marxa aquesta economia regenerativa, que pretén tancar el cicle dels materials, i eliminar la idea de residu. Això significarà repensar tota la indústria i el consum.

El més sorprenent que he après navegant sola pel món. Per Ellen MacArthur’s

Què es pot aprendre quan hom navega pel món pel seu compte? Quan Ellen MacArthur va fer la volta al món, sola, portant tot el que necessitava amb ella, va tornar amb una nova idea sobre la manera com funciona el món, com a lloc de cicles entrellaçats i recursos finits, on les decisions que prenem avui afecten el que queda per demà . Proposa una nova i atrevida manera de veure els sistemes econòmics del món: no tan lineal, sinó circular, on tot té lloc.

 
Notícies
 

Catalunya acollirà el Circular Economy Hotspot l'any 2020

04/12/2018

La candidatura de Catalunya ha guanyat el procés per a acollir l’edició de l’any 2020 del Circular Economy Hotspot, una trobada internacional de governs, empreses i organitzacions, on els països mostren les seves polítiques i accions encaminades cap al desenvolupament de l’economia circular. Així, Catalunya podrà ser la seu d’aquesta important trobada i mostrar a la resta de països participants totes les iniciatives i projectes que promouen l’economia circular, tant des de l’administració pública, com des de l’àmbit privat i no governamental.

Es presenta Catalunya Circular, l'observatori d'economia circular de Catalunya

04/12/2018

Amb una vintena d’associacions i entitats ja adherides, la plataforma permet compartir bones pràctiques perquè serveixin d’exemple per a altres entitats o empreses, i mostrar l’avanç i el grau de compromís de la societat catalana en aquesta matèria.

 

 
Recursos
 

Primer Anuari d'Economia Circular a Espanya 2018

El I Anuari sobre Economia Circular a Espanya 2018 ofereix, entre altres dades, quina és la posició global d'Espanya respecte a l'Economia Circular a Europa -valoració quantitativa i rànquings a partir de la bateria d'indicadors i temes seleccionats per la Comissió Europea / EUROSTAT - i quins països tenen una economia més / menys circular.

 

 

 

Primer tool kit d’economia circular d’aplicació al món rural

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central ha desenvolupat una eina online que permet a les empreses avaluar la seva circularitat, i alhora identificar nous projectes d’economia circular que poden desenvolupar des de la seva activitat empresarial. Aquesta eina rep el nom “EnCercla”, i serà d’obligada utilització per part de les empreses que sol·licitin un ajut Leader en la propera convocatòria al 2019 a la Catalunya Central.

 
 

Guia sobre Economia Circular i Verda al món local: Com passar a l’acció i eines per als ens locals.

 
 

Com passar a l’acció i eines per als ens locals. Aquest l'objectiu de la Guia sobre Economia Circular i Verda al món local, que forma part del Pla de treball 2016-2019 d’Economia Circular i Verda al Món Local, promogut per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i amb el suport de la Fundació Fórum Ambiental, la Diputació de Barcelona i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.

 
Bones Pràctiques
 

Projecte pioner d'economia circular a la Seu d'Urgell per a l'eliminació de bosses de plàstic en comerços

La iniciativa substituirà les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables, que es podran aprofitar per llençar els residus orgànics domèstics i millorar la qualitat del compost que se n’obtingui. També es reduirà el consum de bosses d’un sol ús per pesar fruita i verdura gràcies a la introducció de bosses reutilitzables. 

 

El Congrés Rubí Brilla assenyala l’economia circular com l’impuls per canviar el model energètic

La cinquena edició de la proposta ha escollit el projecte ‘Pesa i Pensa’ de Campos Estela com la millor experiència d’economia circular de proximitat. Prop de 200 persones s'han inscrit per participar en la cinquena edició del Congrés Rubí Brilla pel canvi de model energètic que enguany ha tractat l'economia circular. 

 

 
 

El cercle perfecte de l’economia circular

Mataró aposta per un nou model econòmic i productiu basat en el reaprofitament per reduir l’ús de la matèria primera i la generació de residus

El sistema econòmic i productiu actual és, senzillament, insostenible. La manera com produïm i consumim bens i aliments no pot mantenir-se per sempre. Simplement perquè les matèries primeres de les quals ens nodrim són finites i no es regeneren, ni de lluny, al ritme del creixement de població i, per tant, de la demanda a escala planetària. El reciclatge, imprescindible, no és suficient per trencar amb aquest cercle negatiu. 

A new bioeconomy for a sustainable Europe

La Comissió Europea ha presentat un pla d'acció per desenvolupar una bioeconomia sostenible i circular que serveixi a la societat, el medi ambient i l'economia d'Europa.

Les 14 accions concretes del Pla d'acció persegueixen 3 objectius concrets: Incrementar i reforçar els sectors amb base biològica; executar ràpidament la bioeconomía a tot Europa i protegir els ecosistemes i comprendre les limitacions ecològiques de la bioeconomia. En aquest vídeo podeu trobar una primera informació sobre el pla.

 
 

La Dada

 
 

Les dades de la bioeconomia a Europa

 
 

Infografia sobre les dades de la bioeconomia a Europa, recollides al Pla d'Acció per desenvolupar una bioeconomia sostenible i circular que serveixi a la societat, el medi ambient i l'economia d'Europa.

 
 
 

Economia Circular

 
 

Que les economies funcionin realment de forma circular és un imperatiu del nostre temps, però només una comprensió profunda podrà instal·lar el nou model econòmic amb la celeritat necessària i el convertirà en una alternativa real. Per això volem oferir un espai de reflexió amb especialistes i abordar el concepte des de la concreció d’experiències que ja estan tenint lloc al territori i a les empreses. Seguiu l'enllaç per veure tots els continguts de l'especial. 

 

 
Agenda
 

29/10/2018

Exposició Actuem amb Energia a Gavà

01/12/2018

Exposició "El retorn de la llúdriga al Tenes"

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube