Butlletí 392 - Especial Qualitat de l'Aire

En el marc del Congrés de qualitat de l'aire

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 392 - Especial Qualitat de l'Aire

 
 

La Qualitat de l'Aire és un tema de salut pública de primer ordre, la contaminació atmosfèrica està impactant en la salut de la ciutadania i afectant el desenvolupament de les noves generacions. L'evidència científica és clara i demana mesures urgents. En aquest especial recollim algunes informacions i eines d’interès i donem veu a participants destacats del I Congrés de Qualitat de l'Aire celebrat a Sabadell el passat 24 i 25 d'octubre.
 

 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIAL  
 

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Martin Williams: "Hem de revisar les directrius de l'OMS tenint en compte les noves evidències científiques"

 
Martin Williams és científic del grup de recerca de medi ambient del King’s College de Londres i consultor internacional sobre contaminació de l’aire. El doctor Wiliams ens ofereix una mirada internacional d’un dels principals problemes globals de salut pública.  Analitza la problemàtica del diferents contaminants i els principals obstacles per arribar a acords internacionals efectius. Va ser ponent destacat al I Congrés de Qualitat de l’Aire celebrat a Sabadell.

Maj-Britt Larka Abellan: “Les zones de baixes emissions ens ajuden a conscienciar la ciutadania”


Maj-Britt Larka Abellan és subdirectora general de Qualitat de l’Aire i Medi Ambient Industrial, al Ministeri per la Transició Ecològica (MITECO). Va ser una de les ponents al I Congrés de Qualitat de l’Aire celebrat a Sabadell el passat 24 i 25 d’octubre.  En aquesta entrevista ens parla del I Programa Nacional de Control de la Contaminació Atmosfèrica, aprovat recentment pel govern espanyol per a complir amb la normativa europea de sostres d’emissions contaminants i l’estratègia de descarbonització de l’economia espanyola cap al 2050.

 
 

Xavier Querol: "La ZBE és necessària però no resoldrà el problema"

Xavier Querol és investigador de l'IDAE -CSIC- i un expert en contaminació atmosfèrica reconegut a nivell internacional. Parlem amb ell per clarificar de què parlem quan parlem de contaminació, quines són les fonts principals i les mesures que millorarien l'aire de les nostres ciutats. 

Cara a cara: Com frenar la contaminació a Barcelona?

Caldria donar més ajudes a autònoms i transportistes? Estem preparats per a la zona de baixes emissions? Ho debaten en el ‘Cara a cara’ la periodista Esther Vivas i el director d’Intermèdia, Albert Ortas.

 
 

Reportatges

 
 

Qualitat de l'aire o el dret a viure amb salut a les ciutats

 
 

Vivim una època de canvis accelerats, l'ecosistema que suporta la vida manifesta símptomes d’esgotament i els cossos, com a territori, suporten també una dura càrrega derivada de les pressions del sistema de consum. Una de les més importants és l’impacte de la contaminació atmosfèrica en la salut. 
 

Les ciutats són símbol de la gran dependència dels combustibles fòssils però també són escenaris potentíssims de transformació. El dret a respirar aire net està mobilitzant la societat civil.

 

 
 

Quant contamina el port de Barcelona?  

El port genera diversos impactes ambientals, en aquest reportatge, Miquel Ortega ens aporta informació de qualitat sobre la aportació d'aquesta infraestructura a la contaminació atmosfèrica per diòxid de nitrogen, partícules i CO2.

Els arbres poden contribuir a reduir la contaminació urbana?

Els arbres urbans, a banda d’aportar-nos múltiples beneficis, també ens permeten lluitar contra la contaminació. Les partícules solen enganxar-se a les fulles, concretament als pèls o tricomes que tenen. 

 
 

Opinions

 
 

Científicament no hi ha cap dubte que l’aire de les ciutats perjudica la salut. A què esperem per actuar?

11/11/2019
Jordi Sunyer

Científicament no hi ha cap dubte que l’aire de les ciutats perjudica la salut. Cada dia apareixen al voltant de vuit articles científics que en així ho corroboren. Són articles que no només parlen sobre efectes ja coneguts, com les malalties cardiovasculars, sinó també de nous, com l'Alzheimer o altres malalties neurològiques.

Partícules en suspensió: l’assassí silenciós

28/10/2019
Eva van den Berg

Segons recull l’estudi epidemiològic a gran escala Global Burden of Disease «càrrega global de malalties», publicat a la revista Lancet, 4,2 milions de persones moren anualment a conseqüència de respirar les partícules contaminants que es troben en suspensió a l’atmosfera urbana. La contaminació atmosfèrica pot afectar cada òrgan i cada cèl·lula del cos humà, i de qualsevol ésser viu, des del cap fins als dits dels peus"

 
Notícies
 

La contaminació redueix la fertilitat, inclus si és fecundació "in vitro"

06/12/2019

La contaminació atmosfèrica redueix la fertilitat i fa que s'aconsegueixin menys embarassos fins i tot si es fan servir tècniques de reproducció assistida.

ZBE permanent: millorar la salut i l’aire de la ciutat

30/11/2019

La contaminació atmosfèrica a Barcelona afecta diàriament la salut de tota la població, tot i que no de la mateixa manera. 

 
 

L'exposició del fetus a la contaminació augmenta el risc de TDAH i autisme

26/11/2019

L'exposició prenatal a la contaminació atmosfèrica s'associa amb canvis en el cervell infantil relacionats amb trastorns de comportament, segons un estudi s'ISGlobal publicat a Environmental Research. 

Comença la campanya informativa sobre la zona de baixes emissions Rondes BCN

22/11/2019

L'Ajuntament de Barcelona, l'AMB i la Generalitat de Catalunya han donat el tret de sortida a la campanya informativa sobre la zona de baixes emissions Rondes de Barcelona (ZBE Rondes BCN), amb l'objectiu d'informar l'entrada en vigor a primers d'any de les restriccions de circulació.

 
 

La Generalitat suspendrà les cremes controlades en situacions d'alta contaminació ambiental

La mesura pretén minimitzar les emissions a l’atmosfera durant aquestes situacions en què s’incrementen les concentracions de contaminants en l’aire.

Jordi Sunyer: “A Catalunya necessitem una Pontevedra”

28/10/2019


Jordi Sunyer, pioner internacional de la recerca sobre els efectes de la contaminació atmosfèrica a la salut ha estat l ‘encarregat de fer la cloenda del I Congrés de Qualitat de l’Aire, el qual ha reunit, a Sabadell.

 
 

El Congrés de l’Aire aposta pel treball conjunt de tots els agents 

25/10/2019

Prop d’un centenar de ponents de relleu científic nacional i internacional han començat a exposar, entre aquest 24 i 25 d'octubre a Sabadell, la darrera hora de l’estat de la qüestió en urgència ambiental, en el marc del Primer Congrés de l’Aire. 

La contaminació de l'aire "travessa la placenta" de dones embarassades

06/10/2019

Les partícules de carboni negre que contaminen l'aire que respirem arriben fins a la zona de la placenta on es troba el fetus en desenvolupament en les dones embarassades, segons un estudi que acaba de sortir a la llum.

 

 

 

L’ampliació de les xarxes de carrils bici a les ciutats europees podria evitar fins a 10.000 morts prematures

01/10/2019

 
 

Un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) destaca que l'ampliació de les xarxes de carrils bici a les ciutats podria aportar beneficis considerables per a la salut i l'economia. L'estudi -que forma part del Projecte PASTA  analitza les dades de 167 ciutats europees. L'anàlisi, publicada a Preventive Medicine, estima que si a totes les ciutats estudiades la bicicleta s’utilitzés en el 24,7% dels desplaçaments, es podrien evitar més de 10.000 morts prematures a l'any.

 

 

 

 

 

 

Més Notícies

 
 

Contaminació

 
 

Barcelona estrena parquímetres intel·ligents per cobrar més als cotxes contaminants

El Vallès Occidental activa la Taula per la qualitat de l’aire que ha d’elaborar el Pla Supramunicipal per reduir la contaminació

 
 

La Generalitat tindrà enllestida la base del nou Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire a la conurbació de Barcelona abans de final d'any

El 85% de catalans avala les restriccions als cotxes contaminants

 

 

 

Recursos
 

Tot sobre la contaminació a Barcelona

Impulsada per Miquel Ortega i amb el suport de la Fundació ENT, Contaminació Barcelona és una web que conté informació rigorosa sobre la contaminació a Barcelona que complementa la informació usualment facilitada pels mitjans.

Nivells de contaminació atmosfèrica a les escoles de Barcelona

Aquesta eina ha estat desenvolupada per l'entitat Eixample Respira en resposta a la problemàtica de la contaminació atmosfèrica i la seva especial afectació en els infants en edat escolar. 

 
 

Com afecta la contaminació al cos humà?


Aquesta infografia d'ISGlobal mostra de manera extensa i acurada quins són els impactes de la contaminació de l'aire al cos humà.

La qualitat de l'aire a les ciutats saludables

El mitjà de transport que escollim afecta la qualitat de l’aire que respirem i, en conseqüència, la nostra salut. 

 

 

 

Zona de baixes emissions: tot el que cal saber


Per salut, perquè el planeta ho necessita i perquè cal actuar davant l’emergència climàtica, l’1 de gener de 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) permanent. 

Aire.Cat: La informació sobre la qualitat de l'aire al teu mòbil

AireCat és l’aplicació oficial de la Generalitat de Catalunya que permet conèixer la qualitat de l’aire mesurada a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya.

 
 

Millorar l’aire que respirem (2a part)

Què han fet les ciutats més avançades per millorar la qualitat de l’aire? Què estem fent aquí? Quant temps cal per millorar-lo? 

Com afecta la contaminació atmosfèrica el teu cos?

La contaminació de l'aire és un assassí invisible que ens rodeja dia a dia, que afecta joves i vells.  En aquest vídeo de la Organització Mundial de la Salut es pot observar com afecta el nostre cos, i com el seu impacte por causar atacs de cor, accidents vasculars cerebrals, malalties pulmonars i càncer.

 
Bones Pràctiques
 

Les escoles de Barcelona unides per defensar el dret dels infants a un aire net

A iniciativa d'un grup de mares i pares de diferents escoles de Barcelona, i conjuntament amb la plataforma veïnal Eixample Respira, s’ha iniciat una campanya per exigir la implantació real d’un pla per a revertir la situació de contaminació a la ciutat de Barcelona, amb especial èmfasi en els entorns dels centres educatius.

Onze escoles planten maduixeres per mesurar la contaminació de l’aire a Barcelona

Un total d'onze escoles de Barcelona plantaran maduixeres amb l'objectiu de mesurar la contaminació de l’aire a la ciutat. Aquests centres educatius formen part del projecte municipal "Refugis Climàtics a les Escoles", que pretén omplir la ciutat d'espais adaptats a les altes temperatures on la ciutadania s’hi pugui refugiar quan hi hagi pics de calor.

 
Especials
 

QUALITAT DE L'AIRE

 
 

La Qualitat de l'Aire és un tema de salut pública de primer ordre, la contaminació atmosfèrica està impactant en la salut de la ciutadania i afectant el desenvolupament de les noves generacions. L'evidència científica és clara i demana mesures urgents. En aquest especial recollim algunes informacions i eines d’interès i donem veu a participants destacats del I Congrés de Qualitat de l'Aire celebrat a Sabadell el passat 24 i 25 d'octubre.

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube