Butlletí 423 - ESPECIAL AGENDA 2030 I MON LOCAL

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 423 - ESPECIAL AGENDA 2030 I MON LOCAL

 
 


L’Agenda 2030 és el nou full de ruta global per avançar vers el desenvolupament sostenible. Aprovada per Nacions Unides el 2015, inclou 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a assolir el 2030, els quals cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.
 

L'Aliança Catalunya 2030 és un partenariat entre actors públics i privats on es comparteixen els compromisos de país per fer realitat els ODS. En aquest especial hem volgut donar veu a aquest actors, per esbrinar de quina manera els ODS són guia i indicador per construcció d'un món més sostenible. De manera destacada, atenem la incorporació de l'Agenda 2030 en les polítiques locals, ja que d'això en depèn en gran mesura, un 60% segons la pròpia ONU, l'assoliment efectiu de l'Agenda 2030.

 

 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Nuria Parlon: “La Diputació ha de fer un paper de lideratge en els ODS”

21/12/2020
AGENDA 2030: La visió de la Diputació de Barcelona

 
 

Nuria Parlon és diputada de polítiques de participació, Agenda 2030 i ODS de la Diputació de Barcelona. Parlon explica en aquesta entrevista com s’està enfocant el treball en els ODS a la Diputació de Barcelona i fa èmfasi en la importància que aquests objectius arribin a la ciutadania i que les persones puguin percebre que estan vinculats a molts temes quotidians. En qualitat d’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Nuria Parlón també fa referència al paper dels municipis en la gestió de la pandèmia, un esdeveniment també relacionat amb els ODS.

 
 

David Bote: “Els ODS s’han d’adaptar específicament a cada territori segons els seus reptes i les seves peculiaritats”

21/12/2020
AGENDA 2030: La visió des de la ciutat de Mataró

 
 

David Bote és físici i actual alcalde de Mataró. Bote detalla en aquesta entrevista com s’integren les polítiques de ciutat i els criteris de planificació estratègica amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. També comenta com la crisi pot obrir una oportunitat per transformar la ciutat.

 
 

Bernat Solé: “Molts ajuntaments ja vinculen els seus pressupostos als ODS”

21/12/2020
AGENDA 2030: La visió de la Generalitat de Catalunya

 
 

Bernat Solé ocupa la conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya. En aquesta entrevista el conseller Solé explica els compromisos del govern de la Generalitat en relació als ODS, la importància que totes les administracions i agents socials es conjuren per avançar cap a l’assoliment de l’Agenda 2030 i el paper destacat de les administracions locals, com a governs propers als ciutadà, per poder aterrar les polítiques vinculades als ODS.

 
 

Àngel Castiñeira: “Un dels punts més febles dels ODS és la manca de lideratge global”

21/12/2020
AGENDA 2030: Una visió global

 
 

Àngel Castiñeira és director de la Càtedra Lideratges i Qualitat Democràtica d’ESADE. Castiñeira posa els ODS en la perspectiva d’un marc molt més ampli com és el sistema econòmic mundial i la globalització. Aporta també les seves reflexions sobre la importància dels valors i de la reflexió en la acció sociopolítica, així com del lideratge.

 
 

Francina Alsina: “Hem arribat a aquesta pandèmia amb un 20% de la població en risc de pobresa”

20/12/2020
AGENDA 2030: La visió del sector social

 
 

Francina Alsina és presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Alsina adverteix de la greu situació que es viu a Catalunya en relació a la pobresa i que té les seves arrels en el fet que la societat no va sortir prou reforçada de la crisi del 2008. Ara mateix els col·lectius més vulnerables, com els infants, els migrants, els integrants de llars monoparentals i els aturats, depenen més que mai del suport de les entitats socials. I destaca la importància de la visió global de l'Agenda 2030.

 
 

Montse Pineda: “Cal incorporar la perspectiva de gènere a tots els ODS”

19/12/2020
AGENDA 2030: La visió des de la perspectiva de gènere

 
 

Montse Pineda és vicepresidenta 2a del Consell Nacional de Dones de Catalunya i coordinadora de l’ONG Creación Positiva. Pineda planteja la necessitat que tots els Objectius de Desenvolupament Sostenible incorporin la perspectiva de gènere, i no només específicament el que fa referència a la igualtat. Això permetria fer una lectura més profunda dels 17 objectius i de les bases de la insostenibilitat.

 
 

Josep M. Vilalta: “La pandèmia ha aturat l’avenç cap a l’objectiu d’aconseguir una educació de qualitat”

19/12/2020
AGENDA 2030: La visió de la universitat

 
 

Josep M. Vilalta és Secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i director de la Global University Network for Innovation. En aquesta entrevista, Vilalta reflexiona sobre la importància d’avançar cap a una societat del coneixement i sobre el paper central de l’educació en la construcció d’una societat.

 
 

Camil Ros: “Sense treball decent, no tindrem un món decent”

19/12/2020
AGENDA 2030: La visió dels del sindicalisme

 
 

 Camil Ros és Secretari General de la UGT de Catalunya. Per a Ros, els ODS configuren un marc molt ampli que supera els debats ideològics. Dintre d’aquest marc alguns objectius agafen més importància que d’altres. Són autèntics pilars fonamentals com la democràcia, la sostenibilitat i el treball digne. Per sortir de la crisi actual, destaca el secretari general d’UGT, caldrà més recursos públics i el compromís de les grans empreses.

 
 

Javier Pacheco: “Els ODS s’han d’incloure en el marc de relacions laborals”

19/12/2020
AGENDA 2030: La visió des del sindicalisme

 
 

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, proposa una reflexió sobre com es pot aprofitar aquest moment de crisi per activar canvis profunds en l’organització econòmica a favor de la sostenibilitat i un model de societat més just.

 
 

Reportatges

 
 

Sostenible.cat amb l'Agenda 2030

 
 

A Sostenible.cat ens comprotem amb l'Agenda 2030 i publiquem un nou especial monogràfic, i també hem creat un nou apartat 2030 a la web per cercar els continguts de l'Agenda 2030 en general i en funció d'un ODS de partida.

 
 

Opinions

 
 

L’Agenda 2030: l’eina estratègica que faltava (i necessiten) als municipis

19/12/2020
Sergi Rovira

L’Agenda 2030 estableix una visió global i, sovint, no queda clar com aterrar-la a les realitats locals. I, les mateixes Nacions Unides diuen que l’assoliment dels objectius de l’Agenda 2030, en un 60%, depèn de les polítiques locals. Tot un repte: hem d’aclarir com aterrar l’Agenda 2030 a les polítiques locals, perquè és imprescindible per assolir aquesta agenda.

 
Notícies
 

Agenda 2030: objectius socials, econòmics i ambientals dels propers deu anys

19/12/2020

 
 


L’informe de localització de l’Agenda 2030 de Barcelona concreta els disset objectius socials, econòmics i ambientals i les 139 fites que s’ha marcat la ciutat per complir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

 
 

Cinc anys de compromís amb els ODS de la Diputació de Barcelona 

21/12/2020

La Diputació de Barcelona està treballant pel compliment d’aquests dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030, alineant-hi els plans estratègics propis i donant suport als ens locals per localitzar-los.

La Diputació de Girona genera contribueix als ODS

21/12/2020

La institució ha analitzat l'impacte de totes les actuacions del Pla de Mandat 2020-2023 i compta amb un sistema de més de 1.200 indicadors per mesurar el grau de compliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030. 

 
 

Creu Coberta, primera associació de comerciants que compleix els ODS

21/12/2020

Una exposició permanent al Meeting Point repassa els 17 objectius de sostenibilitat marcats per les Nacions Unides

Deu anys per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible

02/02/2020

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són el pla mundial per aconseguir un futur millor i més sostenible. Els 17 objectius estan interconnectats i és important que tots es compleixin en 2030 per no deixar ningú enrere.

 
 

Més Notícies

 
 

Canvi climàtic

 
 

Barcelona s'incorpora a la xarxa de les Nacions Unides pel Desenvolupament Sostenible

 
 

Terra

 
 

La Diputació de Barcelona segella el seu compromís amb l’Agenda 2030

 
 

Agenda 2030 i món local

 
 

Santa Coloma de Gramenet, reconeguda per complir els 17 objectius de desenvolupament sostenible

Alella enceta un treball per avançar en els objectius de desenvolupament sostenible

 
 

Mollet del Vallès s'integra a la Xarxa d'entitats locals per a l'Agenda 2030

El govern de Sant Vicenç dels Horts es compromet amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

 
Recursos
 

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible al món local

 
 

La Diputació de Barcelona presenta la guia Els Objectius de Desenvolupament Sostenible al món local. Un document per conèixer els ODS i l’important paper dels governs locals i de la ciutadania en l’assoliment de l’Agenda 2030

 
 

Calendari Escolar 2020-2021: ODS

La Fundació Pere Tarrés seleccionat 12 dels 17 ODS, un per a cada mes de l’any, per il·lustrar el calendari del curs 2020-2021. Cada mes, es proposen activitats pedagògiques adreçades a aprofundir en aquests 12 objectius.

apps per posar els ODS en acció    


Us recomanem dues apps per a dispositius mòbils que permeten conèixer millor els ODS.

 
 

Impacte de la COVID-19 en l'Agenda 2030 en l'àmbit local

Per tal d’oferir una mica de llum a la situació actual i contribuir a orientar les prioritats de l’Agenda 2030 a nivell local, des de la Diputació de Barcelona, s'ha adaptat la informació inclosa en l’Informe de les Nacions Unides Responding to the socio-economic impacts of COVID-19 a la realitat del món local.

Pla nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya

L'Agenda 2030 és el nou full de ruta global per avançar vers el desenvolupament sostenible. Aprovada per Nacions Unides el 2015, inclou 17 objectius de desenvolupament sostenible que s'han d'assolir el 2030.

 
Bones Pràctiques
 

El Consell d'adolescents de Sant Joan Despí treballarà els objectius de desenvolupament sostenible

Un dels encàrrecs que té el Consell d'Adolescents és treballar propostes entorn als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, entre els quals hi ha la igualtat, la lluita contra el canvi climàtic o la solidaritat.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible que Manresa ha d'assolir el 2030, a debat públic

Entre d'altres eines, han fet un taller en línia interactiu.

 
 

De l’Agenda 21 local a l’Agenda 2030 de Granollers

 
 

L'Agenda 2030 i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adoptats per part de les Nacions Unides l’any 2015, marquen l'agenda internacional i, per primera vegada, incorporen als Governs Regionals i Locals com a aliats de primer ordre per a la seva consecució. Granollers, arribat el final del període de vigència de l'agenda local aprovada l'any 2009, obre un nou camí per establir objectius i indicadors de seguiment de forma integrada en les polítiques sectorials públiques, en el qual ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

El paper de les entitats en l’Agenda 2030: el cas d'Aligots de Girona

L’Ajuntament de Reus es compromet amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU

 
Especials
 

AGENDA 2030 I MÓN LOCAL

 
 

L’Agenda 2030 és el nou full de ruta global per avançar vers el desenvolupament sostenible. Aprovada per Nacions Unides el 2015, inclou 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a assolir el 2030, els quals cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.
 

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube