Butlletí 450 - Jaime Martínez Urtaza:"No hi ha protocols per mitigar l'impacte del canvi climàtic a la salut"

16-11-2021 al 29-11-2021

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 450 - Jaime Martínez Urtaza:"No hi ha protocols per mitigar l'impacte del canvi climàtic a la salut"

 
  16-11-2021 al 29-11-2021  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Jaime Martínez Urtaza:"No hi ha protocols per mitigar l'impacte del canvi climàtic a la salut"

29/11/2021

 
 

En aquesta Cimera del Clima de Glasgow (COP26), la salut i la seva relació amb la crisi climàtica han adquirit gran protagonisme. Jaime Martínez Urtaza és especialista en seguretat alimentària global i epidemiologia i estudia l'evolució dels patògens perillosos per als humans. Ens explica que la urgència per recuperar l'activitat econòmica després de la COVID-19 està frenant les mesures contra l'escalfament, l'impacte de les quals és més gran en persones vulnerables com nens i ancians.

 
 

Reportatges

 
 

Els resultats essencials de la COP26

 
 

Traducció al català de l’editorial publicada a Global Change Biology sobre la COP26 i els resultats que la ciència n’espera. Josep Peñuelas, professor de recerca del CSIC al CREAF signa l’article juntament amb un equip internacional d’alt impacte.

 
 

Opinions

 
 

Més enllà de la recessió econòmica
 

29/11/2021
Víctor Yustres

La pandèmia ha amplificat altres crisis globals com l’ambiental, la de valors o la psicosocial, que tenen la seva arrel en els efectes del neoliberalisme.

Reivindicació de l’Ecofilosofia amb motiu del Dia mundial de la filosofia

19/11/2021
Josep M. Mallarach

L’ecofilosofia advoca per un altre paradigma, bo i proposant una relació més harmoniosa entre la humanitat i la Natura. En aquest sentit, propugna l’ecocentrisme, una nova i alhora ancestral cosmovisió, la qual assenyala el valor intrínsec i meravellós de tots els éssers vius i la nostra interdependència amb ells.

 
 

Una nova cimera amb moltes desil·lusions

16/11/2021
Joaquim Elcacho

Què ha passat a Glasgow? Joaquim Elcacho fa un repàs clarificador comparant els resultats obtinguts amb els objectius marcats: l'abandonament del carbò, els plans nacionals d'acció climàtica, la reducció de les emissions de metà, el pacte contra la deforestació, el pacte per a la fi de la fabricació de cotxes que cremen combustibles fòssils l'any 2035 o la promesa adoptada al 2015 a l'Acord de París de dedicar 100.000 milions de dòlars anuals a la lluita contra el canvi climàtic i facilitar accions d'adaptació en països en desenvolupament.

 
Notícies
 

Catalunya compleix l'any 2020 els objectius europeus d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle

25/11/2021

 
 

Tot i que la pandèmia va fer caure dràsticament les emissions, la tendència dels darrers anys apunta que s’hauria arribat igualment a l’objectiu, tot i que de forma més ajustada. Una primera estimació del Departament d’Acció Climàtica apunta a una reducció de les emissions de més del 12% respecte del 2019, d’un 33% per sota dels valors del 2005 i, per primera vegada, inferiors als nivells del 1990.

 
 

Més tortugues i tritons als seus hàbitats naturals, a Barcelona

 

29/11/2021

El Zoo de Barcelona continua impulsant un model de zoo que promou la recerca i la conservació de la fauna local amb l’alliberament a l’hàbitat natural d’exemplars de tres espècies autòctones: tortugues de rierol, tritons del Montseny i tortugues mediterrànies, totes tres catalogades com a espècies en perill per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).

L’Ajuntament de Mataró signa un acord de custòdia de les dunes de la platja del Varador amb l’entitat Natura

29/11/2021

Es treballarà conjuntament per potenciar la vegetació de l’espai dunar, assegurar-ne la conservació a llarg termini, així com potenciar i difondre els valors ambientals i paisatgístics de les dunes, que a Mataró ocupen 1,4 Ha.

 
 

El Pla Terrassa Energia Intel·ligent aconsegueix la reducció de prop de 2.000 tones d'emissions de CO2 anuals

29/11/2021

L'Ajuntament de Terrassa ha aconseguit reduir gairebé el 80% (78,9%) del consum energètic anual de l'enllumenat públic a través de la renovació amb llumeneres de tecnologia LED. Aquesta mesura, acció principal del projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI), ha aconseguit estalviar 12.499.682 kWh anuals, passant dels 15.663.723 kWh als 3.164.041 kWh, el que equival a una reducció anual de 1.874,95 Tones de CO2.

Acord perquè el comerç accepti els envasos que els seus clients portin de casa per tal de comprar sense residus

24/11/2021

Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, Gremi de Peixaters de Catalunya i Gremi de Carn de Barcelona han estat els primers que s'han compromès a facilitar als clients que reomplin els seus propis envasos de productes disposats a granel com la carn, el peix, els llegums, els ous, els sucs o altres aliments.

 
 

Catalunya participa amb un miler d'activitats, de la mà de 250 entitats, a la XIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus

23/11/2021

Els focus de l’edició d’enguany són les comunitats circulars i sostenibles, apel·lant al treball en xarxa de les comunitats locals en la prevenció de residus.

ZBE obligatòria a 23 municipis catalans: quins models poden implantar abans del 2023
 

23/11/2021

El govern espanyol proposa quatre models de Zona de Baixes Emissions, que han de tenir tots els municipis de més de 50.000 habitants

 
 

Manresa inicia una prova pilot al per reduir el consum de plàstics d’un sol ús al mercat municipal Puigmercadal

19/11/2021

 
 

L’objectiu de la campanya, que duu com a lema “Mercats sostenibles. Adéu als plàstics d’un sol ús!” i que s’inicia com a prova pilot a aquestes tres poblacions, és impulsar la sostenibilitat i reduir els residus de plàstics, especialment els d’un sol ús, mitjançant accions que fomentin la participació ciutadana i que involucrin els clients i els paradistes.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Inversió d'1,5 milions per millorar el tractament de les aigües residuals a la depuradora de Reus

 
 

Energia

 
 

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ofereix un servei d'assessorament sobre les properes convocatòries d'ajuts per l'autoconsum energètic

Reus Energia inicia l’activitat assumint els propers projectes d’instal·lació de generació d’energia elèctrica

 
 

L'Ajuntament de Sant Celoni posa un marxa un programa per ajudar als establiments comercials i de restauració a reduir la factura d'energia

 
 

Mobilitat

 
 

S’aprova el nou reglament per regular l’estacionament i facilitar una mobilitat més neta i saludable, a Sant Cugat

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

El Consell Comarcal de l’Anoia porta a terme una campanya de recordatori de bons hàbits en la selecció de les deixalles als municipis més petits

Les comunitats circulars seran les protagonistes de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’enguany, a Rubí

 
 

Implantació de la recollida Porta a Porta a Gerri de la Sal

L’Ajuntament d’Alzira premiarà a empreses que redueixin residus

 
 

Salut

 
 

Parets transformarà els patis en espais coeducatius i més naturalitzats

 
 

Terra

 
 

La Diputació de Lleida impulsa projectes per a la millora i aprofitament de recursos forestals

 
Recursos
 

Reus Compra Responsable, el projecte de comerç local i repartiment ecològic a domicili, estrena web de venda en línia

Reus Compra Responsable, el projecte de comerç de proximitat amb repartiment ecològic a domicili, presentat el passat mes de desembre, i que actualment compta amb seixantena d’establiments comercials adherits, inicia una nova etapa presentant el portal Reus Compra Responsable per promocionar la seva activitat i la venda en línia.

25 anys de l’inici de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals (FORM) a Catalunya (1996-2021)

Aquesta setmana s'ha commemorat que han passat 25 anys des de l’entrada de la primera tona a la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat procedent de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals (FORM), de la que s’obtenia un compost que es valoritzava a l’agricultura i jardineria.

 
 

«Cançons per la biodiversitat»

El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el grup musical Xiula presenten un disc amb cinc cançons per promoure la preservació de la biodiversitat entre els més petits

"Menja. Actua. Impacta" 

L’exposició de Fundesplai proposa, d’una manera immersiva i interactiva, un viatge de descoberta dels greus efectes que la nostra manera de menjar té sobre la nostra salut i la del planeta, però també de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l’actual sistema alimentari.

 
 

On es poden comprar aliments sostenibles a Barcelona?

Directori de comerços, mercats, restaurants i d'altres recursos que ofereixen productes d'alimentació sostenible i la possibilitat de consum de proximitat a la ciutat de Barcelona.

Dóna’t per la Natura. La natura ets tu!

Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura proposen que aquest Nadal podem mostrar el nostre suport a les entitats ambientals organitzant una campanya solidària i recollir fons pels projectes en els quals estan treballant dia a dia a Catalunya. 

 
Bones Pràctiques
 

La CEL de Caldes de Montbui, comunitat energètica local per fomentar l’energia fotovoltaica

La CEL neix per impulsar la transició energètica amb els següents objectius: impulsar l’ús d’energies renovables enfront els combustibles fòssils; contribuir a complir els objectius de reducció d’emissions de CO2; fomentar la participació ciutadana en la transició energètica; establir mecanismes per lluitar contra la pobresa energètica i rebaixar la factura elèctrica dels calderins i les calderines.

Es presenta el Pla Estratègic del Vehicle Elèctric  de Terrassa per una mobilitat sostenible 

Es tracta d'un document que proposa, dissenya i planifica les actuacions i estratègies necessàries per generalitzar la progressiva implantació del vehicle elèctric a la ciutat en els propers anys (2022-2025) i aposta per una mobilitat sostenible i descarbonitzada.

 
 

Viladecans inicia una prova pilot per reduir el consum de plàstics d’un sol ús al Mercat Municipal de la Constitució

L’objectiu de la campanya, que duu com a lema “Mercats sostenibles. Adéu als plàstics d’un sol ús!” i que s’inicia com a prova pilot a aquestes tres poblacions, és impulsar la sostenibilitat i reduir els residus de plàstics, especialment els d’un sol ús, mitjançant accions que fomentin la participació ciutadana i que involucrin els clients i els paradistes.

Manresa impulsa "El bosc pensa", un projecte que vincula l’àmbit del coneixement amb la natura en col·laboració amb l’Anella Verda

Diferents personalitats del món del pensament, literatura, art o ciència, entre d’altres apadrinaran un arbre de l’espècie platanus x hispànica plantat al Pont Nou de Manresa, a tocar del riu Cardener, amb la voluntat de crear identitat i fomentar un vincle amb la ciutat.

 
 

Nous indicadors per una gestió sostenible de les platges de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre

El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona presenta un llistat d’indicadors i de bones pràctiques, que posa a disposició dels municipis

Sabadell instal·larà sensors ambientals per monitoritzar la qualitat de l’aire i acústica

L’objectiu del projecte és disposar de més informació sobre la qualitat de l’aire a escala local i així facilitar la presa de decisions en termes de mobilitat, espai públic i salut. Aquests sensors, que estaran instal·lats a tots els districtes de la ciutat, dibuixaran un mapa dinàmic de qualitat ambiental per cada tram de carrer.

 
 

Èxit de reproducció del corriol camanegre a les platges de Vilanova i la Geltrú

Durant la temporada 2021 ha continuat l'èxit en la nidificació de corriol camanegre a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú, tant a l'espai tancat del torrent, com als tres espais amb mesures de protecció fora del tancat permanent. Enguany s'han comptabilitzat 13 nius, 29 ous, dels quals n'han nascut 24 pollets i d'aquests, 21 exemplars han arribat a "juvenils".

Es presenta MolletBici, el primer aparcament públic, tancat i gratuït per a bicicletes de la ciutat

El MolletBici és un mòdul d’aparcament per a bicicletes tancat, públic i gratuït amb capacitat per a 20 bicicletes situat al costat de l’estació de Renfe de Mollet – Sant Fost. L’aparcament, que estarà operatiu tots els dies de l’any i estarà vinculat als horaris de Rodalies, es tracta d’un espai tancat al qual només s’hi podrà accedir identificant-se mitjançant una APP i disposarà d’una càmera de videovigilància.

 
 

L’hort de la coberta del Mercat Vall d’Hebron – Teixonera ja està en marxa

 
 


Recentment s'ha posat en marxa l’hort del Mercat de la Vall d'Hebron - Teixonera, un projecte municipal gestionat per la cooperativa Tarpuna.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L’Ajuntament de Sabadell publica un mapa interactiu amb totsels contenidors de recollida d’oli de cuina i de tèxtils

“El menjar no es llença. Passat al BON aPROFITament” campanya de la Paeria contra el malbaratament alimentari

 
 

El Consell Comarcal del Vallès Occidental rep el premi “Acció Climàtica” de l’ACM pels projectes Recooperem i Mercat Circular

Millora socioambiental al riu Llobregat

 
 

Natura és Cultura a Argentona

Pineda de Mar enjardina els escocells pel manteniment sostenible de l’arbrat del municipi

 
 

La Dada

 
 

El tractament dels residus orgànics recollits selectivament durant els últims 25 anys evita l'emissió d'1,5 milions de tones de CO2

En els darrers 25 anys Catalunya ha recollit selectivament 6,5 tones de residus orgànics i, gràcies al seu tractament per a fer-ne compost, s’ha evitat l’emissió d’1.476.422 tones de CO2 equivalent (CO2eq) a l’atmosfera si haguessin anat cap a l’abocador.

L’aturada i la disminució de l’activitat durant la pandèmia permet reduir 824.310 tones de CO2 a Barcelona

En concret, durant el 2020 es van emetre 2,7 milions de tones de CO2, mentre que el 2019 van ser 3,6. D’aquesta quantitat, 330.090 tones corresponen a l’estalvi de consum energètic, tant el domèstic, l’industrial com el comercial i de serveis. Una baixada, no estructural, que ha ajudat a assolir el 42% dels compromisos de reducció fixats per a l’any 2030. Aquestes són unes de les principals dades de l’Informe de l’emergència climàtica a Barcelona 2020.

 
 

Més La Dada

 
 

El consum de l’estella produïda al Centre Logístic de Biomassa del Vallès Occidental ja ha estalviat l’emissió de més de 5.000 tones de CO2 a l’atmosfera

 
Especials
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?
Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles amb els que es troba aquesta opció, fonamentalment la manca d’agilitat de distribuïdores i comercialitzadores, i ens expliquen on cal implementar millores per facilitar al màxim les iniciatives de la ciutadania i de les empreses per autoproduir i compartir la seva pròpia energia i esdevenir actors de canvi del model energètic.


També disponible en format Butlletí
 

ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

Barcelona ha estat aquest 2021 Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Això ha significat posar l'alimentació a l'agenda política de la ciutat per desenvolupar més de noranta projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que s’estendrà fins al desembre. Però per què és tant important el que mengem i com impacta en la salut global del planeta? Estem posant en marxa accions realment efectives que capgirin el sistema agroalimentari industrial cap a una alimentació sostenible? És la sobirania alimentaria l'horitzó de futur? Recollim idees i propostes a aquest especial.

 

També disponible en format Butlletí

 
Agenda
 

Tot el curs

Sea Level Rise room

Fins el 30 de novembre

Emergència climàtica i alimentació

 
 

30 de novembre

5a Jornada de Gestió Local: reptes i nous models de gestió de residus al món local

Fins el 19 de desembre

Festival Sitges ReciclArt 2021

 
 

14 i 15 de desembre

Seminari tècnic: Biomassa com a font d’energia local en la transició energètica

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube