Butlletí 454 - Yvonne Colomer i Robert Savé : “La UE és un actor global en matèria de seguretat alimentària i afecta la resta del món"

25-01-2022 al 08-02-2022

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 454 - Yvonne Colomer i Robert Savé : “La UE és un actor global en matèria de seguretat alimentària i les seves decissions afecten la resta del món"

 
  25-01-2022 al 08-02-2022  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Yvonne Colomer i Robert Savé : “La UE és un actor global en matèria de seguretat alimentària i les seves decisions afecten la resta del món”

06/02/2022

 
 

La Fundació Triptolemos ha publicat l’Informe sobre el impacto del Pacto Verde Europeo desde un enfoque de sistema alimentario global sostenible. Aquest document, en la redacció del qual han participat 30 experts de 26 universitats i del CSIC, analitza l'impacte del Pacte Verd Europeu en la producció alimentària i en la ciutadania.
 

 
 

Ens ha deixat Vicenç Sureda, impulsor de la Xarxa i les Agendes 21 Locals

07/02/2022

 
 

Vicenç Sureda, va morir el passat gener. Va impulsar de manera capdavantera la gestió ambiental municipal a Catalunya. Introductor de les Agendes 21 Locals als municipis de Barcelona i promotor de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, va dirigir el Servei del Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. 

Sostenible vol retre-li aquest homenatge amb la publicació de la seva última entrevista concedida.

 
 

Opinions

 
 

Bee-thinking

07/02/2022
Albert Punsola

Un col·lectiu que està contribuint ara mateix al creixement incontrolat de l’apicultura urbana, és el format per companyies que instal·len ruscos en els seus terrats només per guanyar punts en el seu vernís verd.  O, per dir-ho en la llengua internacional, en el seu greenwashing. Tot i que, gràcies a la versatilitat d’aquesta mateixa llengua, s’anomena bee-washing.

 
Notícies
 

Lliurats els Premis Ciutat Sostenible a les iniciatives municipals més sostenibles

07/02/2022
Deltebre, Viladecans i el Vallès Occidental reconeguts

 
 

S'han lliurat els Premis Ciutat Sostenible, que des de fa 18 anys lliura la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la col·laboració d'Ecoembes, com a reconeixement als municipis i ens locals supramunicipals de l'Estat espanyol que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat.

 
 

La crisi climàtica porta al col·lapse les poblacions de coralls del Mediterrani

07/02/2022

Un nou estudi ha revelat que les onades de calor marines associades a la crisi climàtica estan portant al col·lapse les poblacions de coralls de la Mediterrània, la biomassa de les quals en alguns casos s’ha vist reduïda entre un 80 i un 90 %.

Un nou contracte de neteja adaptat a cada barri, amb més personal i vehicles més sostenibles a Barcelona

07/02/2022

El nou contracte de neteja i recollida de residus de l'Ajuntament de Barcelona per als pròxims vuit anys incrementarà la plantilla d’operaris i operàries i incorporarà tecnologia per al control i la gestió del servei, així com vehicles elèctrics per reduir la contaminació i el soroll. 

 
 

Viladecans guanya el premi nacional Ciutat Sostenible d'eficiència energètica amb el projecte Vilawatt

07/02/2022

La concessió del premi al projecte Vilawatt ha estat argumentat perquè busca empoderar i involucrar la població en un procés cap a la transició energètica mitjançant la creació d´un operador integral local amb una estructura conjunta formada per la ciutadania, empreses i administració.

La contaminació oceànica per microplàstics podria ser superior a l'estimada

04/02/2022

Un equip de recerca de l’ICTA-UAB conclou que la diversitat de tècniques i mètodes per estudiar la contaminació dels mars i els oceans per microplàstics limita el coneixement actual d'aquest greu problema ambiental i que, probablement, els nivells d'aquests contaminants a la Mediterrània són superiors als estimats. 

 
 

La pandèmia va suposar un respir al despoblament rural
 

02/02/2022

La UAB i el CED han publicat aquest 26 de gener el primer estudi que analitza les migracions internes a Espanya durant la pandèmia.

Potenciar l’ús de la bicicleta en 17 països podria evitar fins 205.000 morts prematures cada any

01/02/2022

Un nou estudi ha estimat per primera vegada els beneficis per a la salut d'un canvi generalitzat cap a l'ús de la bicicleta per al transport urbà en 17 països dels cinc continents.

 
 

Aprovat el Protocol d’implantació de cobertes verdes en edificis municipals a Barcelona

27/01/2022

Una de les estratègies que impulsa l’Ajuntament de Barcelona per fer front a l’emergència climàtica és la implantació de cobertes verdes, per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. 

Un corredor verd i ciclista unirà el Parc de Collserola i l'avinguda Diagonal

26/01/2022

Es millora l’ordenació prevista per incrementar les zones verdes i crear un corredor entre el carril bici de l’avinguda Diagonal i el Parc de Collserola.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

L’Ajuntament de Sitges inaugura la nova depuradora d’aigües del poble de Garraf

 
 

Canvi climàtic

 
 

Una Mediterrània unida per la ciència pot impulsar l’acció climàtica

 
 

Educació ambiental

 
 

Més de 15.000 usuaris utilitzen material d’Andorra Sostenible

Més d'11.000 alumnes participaran aquest curs en les més de 500 activitats del Programa d'Educació per la Sostenibilitat (PEST) a Terrassa

 
 

Energia

 
 

L’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires instal·larà plaques fotovoltaiques a la coberta del Complex Esportiu

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

L'Ajuntament de Canet de Mar engega una nova campanya per millorar en la recollida selectiva de residus

El nou contracte de neteja viària i de recollida de residus de Manresa es farà amb contenidors intel·ligents

 
 

Solsona passa del 45,64% de reciclatge a més del 84% el primer mes i mig de porta a porta

 
Recursos
 

L’Hidrogen no pot ser l’única solució
 


Davant la situació d’emergència climàtica, governs i grans empreses estan veient en l’hidrogen la solució de la crisi energètica. Des de l’ODG i conjuntament amb l’alumnat del Màster en Ciència i Tecnologia de la Sostenitat (ISST-UPC) en destaquen les problemàtiques i proposen com hauria de ser la seva implementació des d’una perspectiva ecosocial justa.

GestPAE. Un nou gestor d'informació empresarial i d'economia circular

GestPAEa es destina als municipis metropolitans interessats a implementar estratègies d'economia en el seu teixit econòmic. GestPAE està integrat a AMBGIS (el sistema d'informació geogràfica de l'AMB), des d'on crida una base de dades que permet detectar oportunitats en diferents àmbits: millora de la gestió de residus, simbiosi industrial o autogeneració, entre d'altres.

 
 

Natura en joc

 
 


Natura en joc: l’última partida és un joc virtual que convida a fer una reflexió sobre la pèrdua de biodiversitat a Catalunya i ens proposa què podem fer nosaltres per millorar la conservació de la natura. Us animem a gaudir d’aquest joc i superar els reptes que la natura ens planteja.
 

 
 

Més Recursos

 
 

Neix l’Aula d’Energia

HerpetOn, el joc d'amfibis i rèptils de Catalunya

 
Bones Pràctiques
 

Prova pilot de replantació de posidònia en el marc del Projecte Alguer de Mataró

 
 

El voluntariat que forma part del projecte ha instal·lat malla de fibra de coco per ajudar a l’arrelament d’algunes de les plantes malmeses pel temporal Glòria. A banda de les afectacions dels temporals, el canvi climàtic continua afectant la praderia de posidònia situada davant la costa de Mataró: ha florit de forma massiva aquest any a diferents punts, possiblement per l’increment de la temperatura de l’aigua.

 
 

L’Aiguamoll de la Bòbila, un dels espais amb una major biodiversitat de la Catalunya Central
 

L’Aiguamoll de la Bòbila, al centre del pla de Bages, representa un punt molt important per a la biodiversitat, tant a escala local com en un àmbit més general. 

L’Ajuntament de Deltebre rep un premi per la gestió dels residus i les campanyes de conscienciació ambiental que està duent a terme

L’Ajuntament de Deltebre ha estat reconegut amb un accèssit en la XVII edició dels Premis Ciutat Sostenible, que des de fa 18 anys lliura la Fundació Fòrum.

 
 

El projecte Boscos del Vallès guanyador de la categoria Adaptació al canvi climàtic als Premis Ciutat Sostenible

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha rebut un nou reconeixement. Aquesta vegada pel projecte Boscos del Vallès, que ha estat el guanyador de la categoria Adaptació al canvi climàtic dels Premis Ciutat Sostenible convocats per la Fundación Fórum Ambiental. 

Entitats sociosanitàries i socials cuidaran cinc horts urbans a Martorell
 

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell ha cedit a entitats del municipi i de l’entorn cinc horts urbans. Són parcel·les destinades a associacions de caire sociosanitari i social que les havien sol·licitat.

 
 

Roses i la UdG renoven l’acord de recerca i conservació d’ecosistemes

L’Ajuntament de Roses (Alt Empordà) i la Universitat de Girona han renovat l’acord d’impuls a la recerca i conservació dels ecosistemes marins, vehiculada amb la Càtedra Oceans i Salut Humana. L'Ajuntament dobla l'aportació que destina a la Càtedra Oceans i Salut Humana fins als 38.000€.

El jovent de Barcelona fa propostes per fer una ciutat més sostenible

Els i les joves participants al Procés Participatiu de la Ciutadania Adolescent han consensuat, després de mesos de treball, tres demandes que tenen la protecció del medi ambient com a tema central. La iniciativa permet als i les joves exercir els seus drets i deures com a ciutadans i ciutadanes de Barcelona i presentar propostes als plens municipals de districte i de ciutat.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Fer un consum responsable a Esporles ja és més fàcil

L’Ajuntament de Manacor rep el Premi Rezero Balears a l’administració per la seva tasca en prevenció de residus

 
 

El Prat acollirà l'intercanvi juvenil "Changing for the Climate" per promoure la consciència climàtica

 
Especials
 

JOVES I ACTIVISME PEL MEDI AMBIENT

Al 2019 una onada de manifestacions liderades per gent jove va recorrer les places europees per exigir una acció ferma contra el canvi climàtic. El fenòmen no era nou però va agafar una embranzida sense precedents. Fridays Future, Extinction Rebellion i altres iniciatives liderades per gent jove han pres un lideratge per exigir als governs mesures reals i ràpides per protegir el clima i la biosfera. Aquestes accions han aconseguit mobilitzar la població i rebre el reconeixement de la comunitat científica. A Sostenible ens preguntem quin ha estat el grau d'incidència d'aquest moviment a les administracions i en especials a les locals, i en quin estat de salut es troba aquest moviment després de la crisi de la COVID-19.

També disponible en format butlletí.
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?
Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles amb els que es troba aquesta opció, fonamentalment la manca d’agilitat de distribuïdores i comercialitzadores, i ens expliquen on cal implementar millores per facilitar al màxim les iniciatives de la ciutadania i de les empreses per autoproduir i compartir la seva pròpia energia i esdevenir actors de canvi del model energètic.

També disponible en format Butlletí
 

 
Agenda
 

Tot el curs

Sea Level Rise room

Fin el 17 de febrer

Exposició ‘On van els residus?’

 
 

Fins el 31 de març

Exposició "L'Espai marí Costes del Garraf"

Fins el 7 de febrer

Exposició "La mar de plàstics", a Premià de Dalt

 
 

06/03/2022

AvanCEM per una platja neta!

9, 10 i 11 de febrer

Seminari "Abordar la pobresa energètica des del món local: diagnosi, reptes i iniciatives"

 
 

15/02/2022

Sessió en línia de presentació de recursos i experiències per dissenyar projectes educatius en el marc de Let’s Clean Up Europe! 2022

16/02/2022

Jornada: Projecte per a la professionalització del sector de l'educació ambiental. Presentació de resultats 2021

 
 

17, 18 i 19 de de febrer

Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible 2022

23/02/2022

Presentació de Let’s Clean Up Europe! 2022 per a ens locals i entitats

 
 

27/02/2022

DIA INTERNACIONAL DE L'OS POLAR

22/03/2022

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

 
 

26/03/2022

L'Hora del Planeta

25 i 26 d'abril

4t Congrés d'Acústica de Catalunya, Acusticat 2022

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube