Butlletí 465 - Rosalind Rickaby: “Hem construït unes estructures socials que són inflexibles al canvi”

17-05-2022 al 30-05-2022

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 465 - Rosalind Rickaby: “Hem construït unes estructures socials que són inflexibles al canvi”

 
  17-05-2022 al 30-05-2022  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Rosalind Rickaby: “Hem construït unes estructures socials que són inflexibles al canvi”

30/05/2022

 
 

La biogeoquímica Rosalind Rickaby estudia les interaccions que es donen a l'oceà entre biologia, geologia i química, així com les adaptacions dels organismes prehistòrics als canvis climàtics del passat. Actualment, un dels seus reptes professionals consisteix a aconseguir incrementar la capacitat de captura de CO2 atmosfèric de l'oceà.
 

 
 

Opinions

 
 

Recollida porta a porta: millorar la política sense saber-ho

30/05/2022
Joana Diaz

Més enllà de consideracions tècniques i de gestió del sistema, implantar el porta a porta converteix una actitud ambiental individual en una actitud col·lectiva i, per tant, política. Un pas imprescindible per la transició sostenible.

10 formes de provocar una nova pandèmia mundial

30/05/2022
Eva van den Berg

Les pandèmies són impredictibles però hi ha deu factors que sabem amb tota seguretat que estan vinculats a la seva aparició. Són aquests que descrivim a continuació. Podem tractar de gestionar-los de forma convenient o seguir com fins ara: fent quasi tot el possible per tal que la propera pandèmia esclati com més aviat millor.

 
Notícies
 

S'aprova al Congrés dels Diputats la "Ley de Residuos"

17/05/2022

 
 

La llei és la peça principal del paquet normatiu en matèria d'economia circular i residus. Dóna un paper protagonista a les mesures de prevenció a la política de residus, mitjançant la inclusió d'objectius concrets i quantificables com són la reducció del pes dels residus produïts d'un 13% el 2025 i d'un 15% el 2030 respecte als generats el 2010.

 
 

Territori comença a instal·lar un asfalt que redueix en 1.300 tones les emissions de CO2 amb el pla de ferms sostenibles

30/05/2022

El programa incorpora noves tècniques i materials que afavoreixen el reaprofitament de materials, la reducció de consum d’energia i l’increment de la durabilitat del ferm.

El port de la Ràpita és el primer a Catalunya i l'Estat en disposar d'un carregador elèctric de vaixells nàutics

30/05/2022

Sant Carles Marina és la primera instal·lació nauticoesportiva que té un carregador elèctric de 75 kW de potència per a embarcacions d’esbarjo que potenciarà l’arribada de vaixells “zero emissions”.

 
 

Territori inicia el desplegament de la T-mobilitat arreu de Catalunya
 

30/05/2022

La implentació de la T-mobilitat Catalunya suposarà la supressió de les corones tarifàries. Els preus dels viatges passaran a establir-se amb un sistema quilomètric, a partir de la distància entre l’origen i destinació, amb bonificacions per a la recurrència en l’ús.  Aquest sistema simplifica el ventall de títols, estandaritza les bonificacions i introdueix mecanismes de postpagament.

Prop de 90 entitats integren la Taula Metropolitana de la Moto Elèctrica Compartida

30/05/2022

El sector es bolca en la taula creada per l'AMB per consensuar un servei metropolità de moto elèctrica compartida. Quasi 90 representants del sector s'integren al nou grup de treball, que analitzarà la viabilitat i les principals característiques que podria tenir el sistema metropolità. L'AMB celebrarà al juny una jornada amb les experiències de motosharing de Lisboa, Milà i Barcelona, entre altres, i a la tardor, una altra de centrada en les empreses operadores

 
 

Aprovat el projecte de restauració ambiental dels Prats d'Albinyana de la Pineda, a Vila-seca

30/05/2022

Es desviarà l’actual canal de drenatge cap a l’est, el que permetrà crear una llacuna central de grans dimensions amb illes, de gran interès per atreure espècies d’aus.

Es confirma que el canvi climàtic és capaç d’amplificar onades de calor al continent antàrtic

30/05/2022

Científics del Grup Antàrtic de l'Agència Estatal de Meteorologia acaben de fer públics els resultats d’un estudi recent la principal conclusió del qual confirma, per primera vegada, que el canvi climàtic és capaç d’amplificar una onada de calor al continent antàrtic.

 
 

La desembocadura de la Tordera recupera dues espècies de fauna i flora en perill d'extinció

30/05/2022

El corriol camanegre ha nidificat a la desembocadura de la Tordera després de dècades. A més, la psammòfila capironat marí, una espècie considerada en extinció, ha germinat a la zona protegida. Les mesures de gestió i protecció de l’espai han afavorit que aquestes dues espècies de fauna i flora recuperin espais a la zona de Malgrat de Mar.

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu
 

30/05/2022

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL). L’estudi conclou que des de 1976 fins avui la producció de bolets s’ha reduit de forma moderada i, a més, preveu que aquesta tendència s’intensificarà fins l’any 2100 com a conseqüència de l’escalfament global.

 
 

Com seran les ZBE de Lleida, Girona, Tarragona i Reus? Primers mapes dels ajuntaments

23/05/2022

 
 

Les grans capitals catalanes estan començant a treballar els seus plans de zones de baixes emissions (ZBE), similars a la que ja funciona Barcelona. Les primeres que hauran de tenir els seus plans enllestits, abans del 2023, són les poblacions de més de 50.000 habitants.

 
 

Més Notícies

 
 

Canvi climàtic

 
 

Malgrat de Mar organitza un 'escape room' perquè la mainada prengui consciència de l'emergència climàtica

 
 

Economia

 
 

Granollers acull les primeres Jornades d'Economia Verda i Circular

 
 

Educació ambiental

 
 

Projectes escolars per la millora de la sostenibilitat i l'entorn de Sant Sadurní

Santa Coloma de Gramanet signa un conveni de col·laboració amb la Fundació Tallers per al programa municipal d'horts urbans

 
 

Energia

 
 

Comença la instal·lació del nou enllumenat públic eficient i sostenible a Sant Martí Sesgueioles

Begur aposta per a millorar l’eficiència energètica i la sostenibilitat a tres escoles

 
 

Tarragona engega un estudi d'eficiència energètica de diversos edificis municipals

Granollers obre una oficina per incentivar i acompanyar la ciutadania en la rehabilitació energètica d’edificis i habitatges

 
 

Tres escoles bressol municipals instal·laran sistemes de domòtica per reduir el consum energètic, a Sabadell

Alella amplia l'enllumenat LED a una seixantena de punts de llum per estalviar energia

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Les institucions coincideixen, en la cloenda del 4t #wasteinprogress, que la nova llei de residus estatal hauria de penalitzar més els municipis que no reciclen

El Pont de Vilomara i Rocafort implanta el sistema de recollida d’escombraries amb contenidors tancats

 
 

Terrassa implantarà el servei de recollida porta a porta a tres urbanitzacions

La recollida porta a porta arriba a les urbanitzacions de Mataró

 
 

La recollida selectiva a Corbera de Llobregat s'enfila fins al 75% gràcies al porta a porta

Nou model de recollida selectiva de Sallent amb contenidors tancats

 
 

Canet canvia les papereres de recollida selectiva a dependències i equipaments municipals

Polinyà sancionarà el "turisme de residus"

 
Recursos
 

Ajuts per a la instal·lació de panells fotovoltaics als edificis residencials de Barcelona
 

La iniciativa Moment Solar Barcelona ajudarà els veïns i veïnes que vulguin instal·lar panells fotovoltaics al seu habitatge. Una unitat familiar que aposti per l’autoconsum pot reduir la factura de la llum fins al 25%, uns 200 euros d’estalvi anual.

El Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) de Terrassa publica el nou programa d'activitats per descobrir l'Anella Verda

L'objectiu de la programació és donar a conèixer l'Anella Verda i els entorns de Bonvilar, que tenen un gran valor ecològic i social.

 
 

Setmana de la Natura


 

Del 22 de maig, Dia Internacional de la Diversitat Biològica, al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, celebrem la 7a edició de la Setmana de la Natura: 15 dies plens d’activitats per apropar-nos a conèixer la natura i passar a l’acció per la seva conservació. Més de 500 activitats tindran lloc arreu de Catalunya.

S'estrena un interactiu amb dades i gràfics sobre l'estat del Parc de vehicles de l'Eix de la Riera de Caldes

Els municipis que conformen l'Eix de la Riera de Caldes han estrenat, amb la col·laboració de la Xarxa d'Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local (XODEL) i la Diputació de Barcelona, un espai en línia on consultar les dades més significatives sobre el Parc de Vehicles de l'Eix de la Riera de Caldes.

 
 

Més Recursos

 
 

Obertes les inscripcions per presentar projectes al "II Simposi d’Aprenentatge Servei i Servei Comunitari Ambiental."

Concurs d'idees de negoci circulars "GR-Idees" a Granollers

 
Bones Pràctiques
 

Barcelona obre una oficina de transició energètica dirigida a la petita i mitjana empresa

En col·laboració amb la Patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec), s’ha acordat la creació de l’Oficina de Transició Energètica, dirigida a les pimes i també a microempreses i autònoms. La perspectiva és que rebi entre 200 i 400 sol·licituds anuals d’assessorament i acompanyament per facilitar la transició energètica i l’assoliment real dels objectius associats a la sostenibilitat.

Mataró impulsa un Pla per a l’eficiència i la transició energètica per al sector empresarial

El Consell Econòmic i Social de Mataró ha prioritzat i donat suport a aquest Pla per la pressió que el sector empresarial està patint pels costos de fabricació i per la inestabilitat a l’alça dels preus dels subministraments, especialment de l’energia i el gas.

 
 

Tots els equipaments municipals de Mollet funcionaran amb energia solar

L’Ajuntament de Mollet del Vallès continua amb el seu compromís amb l’energia solar fotovoltaica i crearà 8 grans centres de producció fotovoltaica ubicats a les cobertes d’edificis municipals que també donaran cobertura al seu voltant en un radi de 500 metres. El cost total del projecte és d’1,2 milions d’euros i podria optar a una subvenció del 90% per part de la Diputació de Barcelona. Així, tots els equipaments municipals funcionaran amb energia solar.

A l'escola en bicicleta: l'AMB repeteix la iniciativa 'Bicibús'
 

En una activitat promoguda per l'AMB, i amb el suport de Biciclot i Canvis en Cadena, les famílies s'organitzen per establir rutes segures en bicicleta cap als centres educatius. Aquest any, l'experiència es duu a terme en escoles de Montcada i Reixac, Viladecans i Barcelona. L'acompanyament durant el trajecte es complementa amb xerrades i formacions, així com una app mòbil que facilita l'organització de les rutes.

 
 

Mataró se suma al projecte de ciència ciutadana AtmOOs per conèixer la mobilitat dels escolars i millorar recorreguts

Consisteix a introduir a l’App o al web www.atmoos.com els desplaçaments d’anada i tornada a l’escola, dades que permetran a l’Ajuntament prendre millors decisions sobre la mobilitat. L’alumnat i les famílies podran participar activament informant sobre punts del recorregut que considerin conflictius o que necessitin millores.

Els primers biòtops per protegir la reserva marina de Cambrils ja són sota l’aigua
 

Ja s'han començat a submergir els ancoratges ecològics de les boies que delimiten la zona protegida i el circuit de natació de la platja del Cavet. La nova instal·lació ajudarà a preservar i regenerar la posidònia oceànica i les espècies marines a la zona de la platja del Cavet.

 
 

Alumnes de Santa Coloma de Gramenet analitzen la petjada de carboni

 
 

Quina petjada de carboni produïm? L’alumnat del projecte “Escoles For Future! Complim la Llei 16/2017!” de l’Institut Les Vinyes de Santa Coloma de Gramenet ha analitzat la petjada de carboni a l’institut. L’anàlisi és part del treball en conscienciació ambiental que duu a terme el programa Escoles for Future que ha treballat ACPP junt amb l’Institut Les Vinyes durant aquest curs escolar 2021-2022.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

La Setmana del medi ambient a Vilanova i la Geltrú se centrarà en la mobilitat sostenible

El Parc de Can Lluc estrena la Natur@ula, un nou espai d’educació ambiental a Santa Coloma de Cervelló

 
 

Pous canadencs per aprofitar l’energia geotèrmica a l’Aula de Natura de les Franqueses del Vallès

 
 

La Dada

 
 

El projecte LoupO ha identificat un mínim de 70 ossos i 8 llops des de l'any 2019 en el Pirineu

Conclou el programa europeu, coordinat per la UAB, que ha reforçat la col·laboració transfronterera i ha desenvolupat un pla per a la monitorització i el seguiment de les poblacions d’os (Ursus arctos) i llop (Canis lupus) al Pirineu franco-espanyol i al Principat d’Andorra.

La recollida selectiva a la Garriga passa del 43 al 79 % en una setmana
 

Des que es va posar en marxa el sistema de recollida de residus porta a porta a la Garriga, el passat 29 d’abril, la recollida selectiva ha passat del 43 al 79 %.

 
Agenda
 
 

Fins el 5 de juny

SETMANA DE LA NATURA 2022

Fins el 30 de juliol

Exposició "Celebrem la biodiversitat del Delta del Llobregat"

 
 

Fins l'11 de juny

"Gamificació a l’educació ambiental"

Fins el 4 de juny

Llinars celebra la Setmana de la Sostenibilitat

 
 

31/05/2022

Jornada de les Comunitats Energètiques

Del 2 al 10 de juny

Setmana del medi ambient a Vilanova i la Geltrú 

 
 

02/06/2022

Mostra d'Audiovisuals i Acció Climàtica de Granollers

03/06/2022

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

 
 

3 al 5 de juny

Nova edició del "Firhàbitat", la fira de la bioconstrucció i l'eficiència energètica al Berguedà

05/06/2022

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT 2022: Una sola terra

 
 

05/06/2022

Activitats sobre comerç just i sostenibilitat a Montcada i Reixac

05/06/2022

AvanCEM per una platja neta!

 
 

07/06/2022

Eines, finançament, oportunitats i colls d'ampolla cap a un turisme circular i sostenible

08/06/2022

DIA MUNDIAL DELS OCEANS 2022

 
 

14 i 15 de juny

European Shallow Geothermal Days

17/06/2022

DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

 
 

18/06/2022

Solidança celebra el 25è aniversari

26/07/2022

DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube