Butlletí 467 - La Xarxa aprova la Declaració de Montcada i Reixac per uns espais naturals propers sostenibles, saludables i resilients

14-06-2022 al 27-06-2022

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 467 - La Xarxa aprova la Declaració de Montcada i Reixac per uns espais naturals propers sostenibles, saludables i resilients 

 
  14-06-2022 al 27-06-2022  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Xesco Gomar: “Tenim 70 milions d’euros per actuar en la transició energètica al món local”

27/06/2022

 
 

"El temps dels grans discursos ha acabat. És el moment de l’acció, i l’acció es demostra amb els pressupost”. Amb aquesta contundència Xesco Gomar, president de la Xarxa i diputat d’Acció Climàtica, mostra el seu compromís per recolzar el lideratge dels municipis en la transició energètica o la gestió de residus. Ens parla en aquesta entrevista, arrel de la 22a Assemblea de la Xarxa, dels 70 milions d’euros del pla Renovables 2030, ja invertits en més de 130 projectes municipals o la necessitat accions supramunicipals per recolzar l’acompliment dels objectius europeus de reciclatge.

 
 

Oriol Serratusell: “Cal actuar ràpid en problemàtiques com el barraquisme i tenir un pla de gestió del territori”

27/06/2022

Oriol Serratusell és regidor de Medi Natural, Salut Pública i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Montcada i Reixac. Parlem amb ell de la Declaració de Montcada per uns espais naturals propers als entorns urbans, sostenibles, saludables i resilients aprovada per la Xarxa en la seva 22a Assemblea. Ens explica la situació de Montcada amb la situació de barraquisme al Pla de Besos, i els aprenentatges que poden treure altres municipis de la seva experiència.

Laura Campos: “Montcada i Reixac és la gran desconeguda”

 

27/06/2022

A Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac, li brillen els ulls quan parla de la seva ciutat. Li agrada posar de relleu que, malgrat la seva ubicació, Montcada no és una cruïlla, sinó un indret amb patrimoni, cultura i una gran riquesa natural gràcies als rius que travessen el seu terme. D’aquesta riquesa i dels seus reptes ens va parlar arrel de la celebració a Montcada, el passat 15 de juny de la 22a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

 
 

Opinions

 
 

Sense els arbres no hi ha ciutats del futur

27/06/2022
Veronica Couto Antelo

La temperatura de la superfície del sòl d’algunes parts d’Espanya supera els 53 graus, en un moment en què encara acaba de començar l’estiu. La plantació generalitzada d'arbres a la ciutat podria compensar els augments de les morts que s'atribueixen a la calor a mesura que avança el canvi climàtic.

Primer les persones, després els zombis

14/06/2022
Albert Punsola

Una proposta particularment atractiva per  reconvertir els centres comercials, i que podria tenir força recorregut, és la de crear espais retaildential. Aquest concepte fa esment, gràcies a la màgia de la llengua anglesa, a una hibridació entre espai per a vendre i espai per a viure.

 
Notícies
 

La Xarxa aprova la Declaració de Montcada i Reixac per uns espais naturals propers sostenibles, saludables i resilients en la seva 22a Assemblea

27/06/2022

 
 

La 22a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, ha estat sens dubte la del retrobament amb la presencialitat. Els ja 317 ens locals associats han aprovat la Declaració de Montcada i Reixac per uns espais naturals propers als entorns urbans, sostenibles, saludables i resilients, la qual cosa els compromés a avançar cap a unes ciutats i uns pobles més connectats amb la natura i promoure la naturalització i el verd urbà per millorar el benestar de les persones.

 
 

L’Ajuntament de Santa Coloma i la UB col·laboraran per a la renaturalització del riu Besòs

27/06/2022

El rector de la UB, Joan Guàrdia, i l’alcaldessa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, han signat un conveni de col·laboració en el marc del projecte de Renaturalització del Riu Besòs i una de les seves principals estratègies, la creació d’un Refugi de Biodiversitat.

Europa es posa les piles per recuperar la biodiversitat
 

27/06/2022

La Comissió Europea va adoptar aquest 22 de juny diverses propostes capdavanteres que tenen per objectiu restaurar els ecosistemes del continent i recuperar la natura i la biodiversitat, de les terres agrícoles als mars, els boscos i els entorns urbans. A més, la CE també proposa reduir l’ús i els riscos dels plaguicides químics en un 50% el 2030 com a molt tard.

 
 

La xarxa de bus metropolità rep els primers nous 30 autobusos sostenibles dels 304 que arribaran en els propers mesos

25/06/2022

L'AMB incorpora al Bus Metropolità 30 nous autobusos sostenibles: 22 al servei de l'àmbit Barcelona-Sant Boi i 8 per al servei del Barcelonès nord. 87 autobusos més arribaran abans que acabi l'any 2022 i els altres 187 vehicles restants ho faran durant el primer trimestre del 2023.

Entren en circulació els deu autobusos híbrids de l’EMT, a Tarragona
 

25/06/2022

El passat maig van començar a rodar els deu autobusos amb tecnologia híbrida que esdevenen el primer pas per a la renovació de la flota de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) cap a una mobilitat més sostenible i eficient.

 
 

Comença el desplegament del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals en 275 municipis de la demarcació de Barcelona

22/06/2022

La Diputació de Barcelona ha reforçat fins a l’1 de setembre, el desplegament del Pla d’Informació i Vigilància per la prevenció d’incendis forestals (PVI) integrat per 254 persones, amb un total de 93 unitats d’informació i vigilància mòbil, 14 punts de vigilància fixa i tres equips de coordinació i control en 498.986 hectàrees forestals de 275 municipis, el que significa el 98,7% de la superfície forestal vulnerable de la demarcació de Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona avança el pla de refugis climàtics per l’onada de calor

15/06/2022
 

L’arribada de la primera onada de calor de l’any ha avançat l’activació del pla de refugis climàtics de l’Ajuntament de Barcelona. Són parcs amb ombra i equipaments com museus o biblioteques que ofereixen confort tèrmic, aigua i descans a la ciutadania. Segons fonts municipals, la calor ocasiona 150 morts anuals. Per això, la iniciativa ve acompanyada d’una campanya d’informació destinada als col·lectius vulnerables.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Millores a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals d'Aigües de Reus

Sabadell preservarà els valors naturals del riu Ripoll i generarà noves oportunitats econòmiques i de lleure

 
 

La ciutadania dona suport, amb un 86,17%, a la gestió directa del subministrament de l’aigua potable a Palau-solità i Plegamans

 
 

Canvi climàtic

 
 

Les entitats i la ciutadania de Barcelona es mouen pel clima

 
 

Energia

 
 

Nova coberta del pavelló del Complex Esportiu i instal·lació fotovoltaica a Badia del Vallès

 
 

Mobilitat

 
 

Sant Feliu de Guíxols posa en marxa una prova pilot de cotxe compartit entre la ciutadania

L'Ajuntament de Reus inverteix 800.000 euros en la construcció de dos nous trams del desplegament del Pla de la Bicicleta

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

En marxa una campanya informativa perquè els establiments de restauració millorin la recollida selectiva de residus, a Terrassa

Comença el nou servei de recollida porta a porta amb tecnologia a Sant Sadurní d'Anoia

 
 

Igualada posarà en marxa la recollida selectiva porta a porta comercial

 
 

Terra

 
 

Finalitza el pla pilot de pastura a Collserola i el ramat d’ovelles marxa de Barcelona temporalment

 
Recursos
 

Estudi per implementar energies renovables en els polígons del Baix Empordà

L'estudi ha analitzat la possibilitat d'implementar tecnologies d'energies renovables en els polígons de La Bisbal d'Empordà, Corçà, Forallac, Palafrugell i Begur.

La Carta del verd i la biodiversitat guia el disseny dels espais verds de la ciutat de Barcelona

La Carta del verd i la biodiversitat recull consells sobre com dissenyar la ciutat i els espais verds considerant els serveis socioambientals i integrant criteris a favor de la biodiversitat i de la sostenibilitat.

 
 

Nova capa de peixos del Atles de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona

Les dades obtingudes gràcies a la ciència ciutadana mostren que les platges de Barcelona acullen 103 espècies de peixos, una d’elles invasora, i també és refugi d'altres protegides, com els cavallets de mar.

STOP MALBARATAMENT

 

La Mancomunitat Penedès-Garraf llança la cançó 'Stop Malbaratament' per a reivindicar l’aprofitament alimentari. La composició musical és de Neus Ballvé, coneguda pel seu pas pel Club Super3, en col·laboració amb Joan Solana. 

 
Bones Pràctiques
 

S'inaugura el Parc Fluvial de Sant Vicenç dels Horts, un espai natural per al gaudi de la ciutadania

La zona disposa de quatre grans àrees: jocs infantils, circuit de mascotes, pícnic i prat per a usos esportius. L’actuació ha suposat una inversió de 360.000 €, finançats en un 75% per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i en un 25% per l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Girona guanya el premi Escoba de Oro pel seu sistema de recollida de residus

La Asociación Técnica para la Gestión de Residuos y Medio Ambiente va atorgar el guardó al consistori gironí per la implantació de recollida de residus amb contenidors intel·ligents.

 
 

Sabadell s’afegeix al projecte comarcal Recooperem d’aprofitament alimentari i inicia una prova pilot a sis escoles de la ciutat

Recooperem és una iniciativa d'acció social i de cohesió social ja que busca redistribuir i reintroduir nous aliments per a que es consumeixin entre la ciutadania, especialment entre aquelles persones que es troben en situacions de vulnerabilitat social i econòmica.

L'Ajuntament de Terrassa posa en marxa una nova oficina local especialitzada en la rehabilitació i l'eficiència energètica
 

L'Oficina de Rehabilitació, que es troba a la plaça de Ca n'Anglada, oferirà informació i suport en la tramitació de totes les ajudes vinculades a la rehabilitació d'edificis plurifamiliars i habitatges.

 
 

Granollers obre el riu a la ciutat i crea una gran anella verda

Granollers inicia una transformació verda de la ciutat amb el projecte Connecta Congost Natura 2025 (link is external), que es converteix en el primer tram d’una anella verda al voltant de la ciutat i que connecta amb el nucli urbà. Es tracta d’una actuació de gran magnitud que obre el riu a la ciutat i renaturalitza l’entorn del Congost, tant el riu, el parc com el passeig fluvial, en benefici de la qualitat de vida de la ciutadania.

Més control dels nivells de soroll a la nit, a Barcelona

Aquests dies s’està fent el desplegament de sonòmetres en diferents carrers dels districtes de Ciutat Vella, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Gràcia per mesurar els nivells de soroll nocturn en aquests espais amb l’objectiu de comprovar si aquests carrers o places poden considerar-se zones acústicament tensionades en horari nocturn.

 
 

Un projecte d’Aprenentatge Servei per fomentar la prevenció de residus a Taradell

 
 

Alumnes de 3r d’ESO de l’Institut de Taradell participen a la primera edició del projecte Avancem cap al residu Zero, del Servei d’educació ambiental de la Mancomunitat, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

El TubVerd de Mataró suma més equipaments i activitats que aposten per l’energia obtinguda de l’aprofitament de residus

L'Ajuntament impulsa activitats extraescolars d’agroecologia, alimentació sostenible i horts urbans als centres educatius de València

 
 

Noves plaques fotovoltaiques a les cobertes del Centre de Serveis a l’Empresa i del magatzem de PRESEC de Gavà

L'alumnat de L’Hospitalet participa en un projecte per fomentar el reciclatge i l’economia circular

 
 

Escoles For Future! comparteix a Cardedeu bones pràctiques per fer front a l’emergència climàtica

 
 

La Dada

 
 

La novena neteja del fons marí ha extret més de 400 kg de brossa de la Platja de Canet
 

El diumenge 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, l'associació canetenca Thalassa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Canet de Mar, ha organitzat amb èxit una neteja submarina a la platja de Canet. D'entre totes les deixalles s'ha tret 25kg de plom, 60kg de ferro i 300kg de rebuig.  

Catalunya redueix durant el 2020 un 9% les seves emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i compleix els seus objectius per al 2020

Les emissions de GEH a Catalunya l’any 2020 van ser de 39,94 milions de tones de CO2eq. Respecte a l’any anterior, van suposar una reducció de 4,08 milions de tones de CO2eq.

 
 

La xarxa metropolitana de refugis climàtics s'amplia a 55 espais, un 175 % més que l'any passat

 
 

 
Un 46 % de la població metropolitana (sense comptar Barcelona) té un dels refugis a menys de 10 minuts a peu des de casa, un percentatge que augmentarà en els propers anys. L'AMB posarà en marxa una campanya informativa per donar a conèixer el servei, així com tallers, en col·laboració amb el Servei Local de Teleassistència, dedicats a la gent gran.

 
Agenda
 

Fins el 30 de juliol

Exposició "Celebrem la biodiversitat del Delta del Llobregat"

Fins el 24 de novembre

Activitats sobre comerç just i sostenibilitat a Montcada i Reixac

 
 

Fins el 3 de juliol

Exposició “Reduïm Residus” a Lliçà d'Amunt

28 al 30 de juny

Formació sobre cobertes verdes - ASESCUVE

 
 

07/07/2022

II Simposi d'Aprenentatge Servei i Servei Comunitari ambiental

26/07/2022

DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube