Butlletí 468 - Pau Noy: "A Espanya les vies de tren estan buides"

28-06-2022 al 12-07-2022

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 468 - Pau Noy: "A Espanya les vies de tren estan buides"

 
  28-06-2022 al 12-07-2022  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Pau Noy: "A Espanya les vies de tren estan buides"

12/07/2022

 
 

El tancament de la línia Aranjuez – Cuenca – Utiel ha sigut la gota que ha fet vessar el got, impulsant la creació de la Alianza Ibérica por el Ferrocarril, una plataforma que aglutina ara mateix prop de 20 entitats, que s’uneixen per poder influir en la política ferroviària d’Espanya i Portugal, amb l’objectiu que el ferrocarril jugui un paper central en la mobilitat d’ambos països. Parlem amb Pau Noy, president de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, en representació d’aquesta plataforma, per entendre millor la situació del ferrocarril a la península i les propostes d’aquesta entitat per redreçar la situació.

 
 

Opinions

 
 

Ens hauríem de fer grans…

12/07/2022
Carles Castell Puig

És una tasca esgotadora i estèril qualsevol intent per intentar planificar la imprescindible transformació abans d’arribar simplement a l’anunciat col·lapse, amb el dolor i la misèria afegida que generarà. Els governs, les grans empreses, les persones que podrien pilotar el canvi i, en general, bona part de les societats, continuen immerses en una laberint de pedaços per mirar de mantenir allò que fa aigües per tot arreu.

2122

11/07/2022
Albert Punsola

És habitual en els comiats fer una mirada al passat. Jo m’estimo més que aquest comiat en particular se centri en l’any 2122 i en el que podria passar fins a la tercera dècada del segle xxii. Hi ha res més estimulant que imaginar el futur? Aquest exercici era més freqüent fa 30, 40, i 50 anys, que no pas ara. I això no és casual. Revela una pèrdua de confiança. Però no cal perdre mai la confiança en allò que ha de venir per la senzilla raó que no està completament predeterminat.

 
Notícies
 

Catalunya registra ara cinc episodis de calor més cada any que a mitjans de segle XX

06/07/2022

 
 

El Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC) 2021 incorpora nous punts d’observació termomètrica i pluviomètrica, una nova metodologia d’anàlisi d’homogeneïtat i amplia el nombre d’indicadors d’extrems. Es pot observar que la temperatura mitjana anual a Catalunya és actualment 1,8 ºC més alta que a mitjans de segle XX i la precipitació disminueix molt lleugerament, però sense mostrar una tendència concloent i el nivell de l’aigua del mar a l’Estartit s’ha incrementat en prop de 10 cm des del 1990.

 
 

El pop podria ser un bon aliat per controlar l’expansió del cranc blau al delta de l'Ebre

12/07/2022

Per ara, els experiments realitzats a l’IRTA la Ràpita demostren que els pops de més d‘un quilo capturen crancs de totes les mides disponibles al medi. L’estudi forma part projecte ECESIS, que té l’objectiu conèixer l’ecologia del cranc blau, els impactes en els ecosistemes natius i el control exercit pels depredadors i l’explotació pesquera.

Reduir les desigualtats globals en l'ús d'energia, necessari per mitigar el canvi climàtic

12/07/2022

Un nou estudi de l'ICTA-UAB mostra que els escenaris actuals de mitigació del clima perpetuen les desigualtats en l'ús de l'energia entre el Nord i el Sud Global durant molt de temps. Aquests escenaris perjudiquen el Sud Global i, per tant, són políticament insostenibles.

 
 

Territori integra el Solsonès al sistema tarifari de Barcelona
 

12/07/2022

La integració suposarà un estalvi del voltant del 40 % en els trajectes a Barcelona amb transbordament. La comarca quedarà inclosa a la setena corona de l’Autoritat del Transport Metropolità, juntament amb el Berguedà i el Ripollès.

Tret de sortida del II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya

12/07/2022

L’IDAPA, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i la Universitat de Lleida organitzen el Congrés, que se celebrarà aquest octubre i comptarà amb 3 seus, el Pont de Suert, Amposta i Igualada.

 
 

Un estudi revela un canvi sense precedents en el règim d’incendis del continent europeu

12/07/2022

Un estudi revela un canvi sense precedents en el règim d’incendis del continent europeu, relacionat amb el canvi climàtic. Les zones afectades es troben al sud, centre i nord del continent, però aquest canvi històric en el règim d’incendis d’Europa és més intens a l’àrea del Mediterrani.

Neix l’Observatori del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya

12/07/2022

Aquest 6 de juliol s’ha presentat a l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona l’Observatori del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, un ens participatiu creat per compartir coneixement i col·laborar per millorar polítiques de gestió i conservació de la natura, fonamentades en un coneixement científic fiable i actualitzat.

 
 

Santa Coloma rep 3 milions d’euros de fons europeus per al Refugi de Biodiversitat
 

11/07/2022

La fase II de la Renaturalització del riu Besòs es finançarà amb 3.056.516 € provinents del Ministeri per a la Transició Ecológica i el Repte Demogràfic en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El projecte de recuperació del Besòs ha estat un dels 18 escollits entre 99 candidatures, i Santa Coloma gaudirà d’un ajut europeu per millorar la biodiversitat.

Catalunya rep més de 19 milions d’euros per projectes d’impuls a la bioeconomia, la recerca i la renaturalització de ciutats

11/07/2022

La Fundació Biodiversitat, entitat adscrita al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha resolt tres convocatòries d’ajuts per valor de 80,5 milions d’euros per a projectes d’impuls a la bioeconomia, la recerca i la renaturalització de ciutats, totes elles convocades durant el darrer trimestre de 2021. Entre les tres convocatòries, Catalunya ha rebut 19.290.268 euros, un 23,9% de la suma de tots els fons. 

 
 

La llúdriga reapareix al tram final del riu Llobregat

 

06/07/2022

La llúdriga ha tornat a fer acte de presència al tram baix del riu Llobregat. L'AMB ha captat imatges nocturnes d'aquest mamífer durant els treballs d'anàlisi de connectivitat ecològica que està fent a la vall baixa del riu Llobregat, dins les competències de recuperació socioambiental i gestió dels espais fluvials.

El Consell Comarcal implantarà la Taxa Justa de recollida d’escombraries a Carme, Castellolí, Jorba i Sant Martí de Tous

29/06/2022

Aquest nou model de taxa té en compte els hàbits de separació i de reducció de residus de cada llar i comerç, deixant enrere la taxa única per tothom

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Dues noves empreses municipals per la gestió directa de l’aigua a Vilassar de Dalt i Sant Quirze del Vallès

 
 

Canvi climàtic

 
 

L’emergència climàtica, el talent, la innovació i el benestar ciutadà, missions del Pla estratègic Granollers 2030

Sant Climent de Llobregat acollirà un projecte per a l’adaptació dels espais agrícoles i forestals davant del canvi climàtic

 
 

Ecològic

 
 

L’Ecoviure es traslladarà aquest octubre al centre de Manresa

 
 

Energia

 
 

L’Ajuntament de Girona incorporarà tecnologia LED en gairebé 3.000 lluminàries de la ciutat

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

L’Ajuntament de Masquefa planteja un model d’economia circular com a alternativa a l’actual deposició de residus a l’abocador de Can Mata

Prova pilot per gestionar els residus del clavegueram al Prat de Llobregat

 
 

Sabadell instal·la a la plaça del Primer de Maig, el primer parc infantil de Catalunya fabricat amb materials plàstics reciclats

 
 

Soroll/Contaminació acústica

 
 

L’Ajuntament de l'Hospitalet inicia una campanya per combatre els sorolls que alteren la convivència veïnal

 
Recursos
 

Neix el nou Observatori de la Mobilitat de Catalunya

És una nova plataforma digital que busca integrar en una única pàgina web tota la informació relacionada amb la mobilitat de Catalunya. Parteix dels observatoris existents: el de la Generalitat i el de l’ATM de Barcelona, i es nodreix de dades que recopilen i publiquen nombrosos agents públics i organismes arreu del territori català.

Estat Natura 2020: Mesurar i entendre la biodiversitat

Com sabem que l'estat de la natura a Catalunya no és prou bo? Aquest vídeo posa en valor el paper de la ciència ciutadana en l'obtenció d'informació sobre l'estat de la natura i la necessitat d'elaborar indicadors a partir d'aquesta informació que permetin interpretar-la de manera fonamentada.

 
 

Més Recursos

 
 

La mort dels boscos, nou llibre de Francisco Lloret

 
Bones Pràctiques
 

Palafrugell posa en marxa una nova APP de Gestió de Residus

Tots el serveis de gestió de residus ara es poden trobar a l’abast de la mà gràcies a la nova APP que s’ha incorporat dins “Palafrugell al mòbil”. Aquesta nova proposta tecnològica suposa una oportunitat pels ciutadans i ciutadanes de Palafrugell per tal de conèixer d’una forma fàcil i còmode tot el que té a veure amb la gestió dels residus, així com la informació referent a tots els serveis.

Viladecans es declara "Ciutat amiga de les abelles"

El Ple municipal de Viladecans de juny va aprovar per unanimitat la declaració formal de “Viladecans, ciutat amiga de les abelles i dels pol·linitzadors silvestres”, per tal de reconèixer el paper essencial d’aquests insectes pel que fa al manteniment dels ecosistemes terrestres, en la producció agrícola i en la seguretat alimentària.

 
 

El Prat habilita 14 refugis climàtics per protegir-se de la calor
 

S’adequaran com refugis climàtics, amb temperatura ambient i entorn confortable, 9 equipaments esportius, cívics i culturals del Prat i 5 parcs i places amb ombres, bancs i fonts. Aquesta era una de les mesures contemplades per la Declaració d’Emergència Climàtica aprovada el setembre de 2020.

Sant Just Desvern redueix en un 30% la quantitat de fracció resta generada a les llars

Sant Just Desvern redueix en un 30% la quantitat de fracció resta generada a les llars, a través d’un programa individualitzat de sensibilització per a la millora de la gestió de residus i els contenidors intel·ligents. Es confirma el resultat positiu de la primera prova pilot a l’Estat Espanyol del projecte LIFE REthinkWASTE juntament amb els contenidors intel·ligents.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Es posa en marxa el servei de préstec gratuït de bicicletes R-Bici, a Ripollet

Salou intervé en la conservació de la posidònia de les platges, que fa d’escut protector de la línia de la costa

 
 

La Dada

 
 

L'AMB destina 38,7 milions a la compra de 56 nous busos elèctrics i híbrids

Els vehicles seran adquirits per TMB, amb el finançament de l'AMB provinent dels fons europeus Next Generation, i estaran destinats a línies dels municipis metropolitans. L'operació forma part de la renovació de la flota de Bus Metropolità, que fins al primer trimestre del 2023 incorporarà 304 vehicles nous.

La ciutat de Tarragona compta amb més de 150 zones verdes i 49 espècies

La Conselleria de Parcs i Jardins ha impulsat la catalogació de tot l’arbrat urbà, així com els espais i zones verdes de la ciutat que ha quedat integrat al sistema d’informació geogràfica que fan servir els tècnics per al dia a dia del manteniment del verd públic municipal.

 
Agenda
 

Fins el 30 de juliol

Exposició "Celebrem la biodiversitat del Delta del Llobregat"

26/07/2022

DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

 
 

16/09/2022

DIA INTERNACIONAL PER A LA PROTECCIÓ DE LA CAPA D'OZÓ

16/09/2022

PARK(ing) DAY Barcelona

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube