Butlletí 515 - Especial RESIDUS QUE ENCARA NO ES TRANSFORMEN EN RECURSOS

 

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Instagram Facebook YouTube

 

Butlletí 515 - Especial

 
 

RESIDUS QUE ENCARA NO ES TRANSFORMEN EN RECURSOS

 
 


Llançar la brossa als contenidors és un acte totalment quotidià; i rarament ens plantegem què hi ha darrere. Però, reciclem prou? Com podem generar millors hàbits amb la ciutadania? On van a parar residus “invisibles” com els mòbils antics que tenim en un calaix; les rentadores espatllades o la gespa artificial? Quines conseqüències té abocar o cremar residus? Quines alternatives hi ha per a la gestió de residus industrials?

Entrem a fons parlant de recollides eficients amb l’enginyer Joan Fresno, responsable de recollida i sensibilització ambiental al consorci de residus del Vallès Occidental; i parlem de residus d’aparells elèctrics i electrònics; que seran clau en els propers anys, amb Laura Talens, investigadora a l’ICTA-UAB.

També disponible en format web.

Des de Sostenible.cat i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat aprofitem per desitjar-vos una bona entrada d'any 2024. Ens retrobem amb un nou butlletí el mes de gener.
 

 
 


Entrevista a Laura Talens, investigadora a ICTA-UAB sobre tecnologies ambientals i economia circular.

 
 

“Només un 17% dels productes electrònics que estem generant es recicla”

 
 


 


Treballa amb eines ambientals com l’ecodisseny o l’anàlisi del cicle de vida.

Parlem amb ella de la problemàtica creixent amb els aparells elèctrics i electrònics en el moment que esdevenen residus, i de les mesures per mitigar-ne l’impacte.

 

 
 

Reportatge

 
 

Els residus invisibles: del mòbil espatllat en un calaix a la gespa artificial del Mediterrani

 
 


Analitzem els casos de dos residus en què pensem poc, i són quasi “invisibles”: d’una banda, els aparells elèctrics i electrònics, que en aquest reportatge veurem com reparen de la mà en un projecte d’inserció social de la fundació Solidança.

De l’altra, els plàstics que acaben al Mediterrani i que es converteixen en microplàstics nocius per a la salut humana i per a la fauna; i que el projecte Surfing for Science de la UB analitza.
 

 
 


Entrevista a Joan Fresno, responsable tècnic de recollida i sensibilització ambiental del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental

 
 

“El sistema de responsabilitat ampliada en teoria és del productor, però en realitat la paga el ciutadà”

 
 


 


Fresno explica la importància i la utilitat de buscar sistemes de recollida de residus municipals que permetin taxes més altes de separació; fet imprescindible per arribar als estàndards europeus.

També la llei de l’estat espanyol d’economia circular i els canvis que suposa en el funcionament de les recollides.
 

 
 

Reportatge

 
 

D’abocadors i incineració a l’economia circular i l’aprofitament de recursos

 
 


Els residus de la fracció resta, els que es llencen on no toca o residus industrials que no tenim com reciclar. Són alguns dels residus dels quals ens desfem a través d’abocadors i incineradores, instal·lacions que generen problemàtiques als territoris on estan. Quines alternatives hi ha? L’economia circular pot acabar amb aquestes instal·lacions contaminants?
 

 
 

Opinions

 
 

No tenim planeta per sostenir l’actual consum de roba desmesurat

Cristina Sáez



"De mitjana una persona a la Unió Europea vesteix una peça de roba 6 o 7 vegades abans de llençar-la al contenidor, el que genera prop de 6 milions de tones de residus tèxtils cada any. D’aquests, només l’1% es reciclarà, la resta acabarà amuntegada en algun país de l’hemisferi sud, contribuint a la contaminació del medi. "
 

 
 

La llei de residus espanyola: un repte sense precedents

Josep Maria Tost i Borràs



"Estem pendents de la futura llei de residus de Catalunya, però mentrestant estem paint la llei de residus espanyola, la 7/2022 de 8 d’abril, que ve amb un fort impacte pel que fa a obligacions i reptes per als nostres ajuntaments, consorcis, mancomunitats, i consells comarcals, entre d'altres. "
 

 
 
 

Notícies relacionades

En marxa la tercera edició del Ressò, el mercat de segona mà, a Vic

 
 


 


Es tracta d'una botiga temporal amb tallers vinculats amb la reutilització, des de la reparació de bicis a costura o aprofitament de roba.

 
 

Torrelles de Foix té "raons de pes"
per reduir l’ús envasos per anar a
comprar

 

Terrassa cedeix a Biciclot més d'un
centenar de bicicletes abandonades
perquè siguin reutilitzades

 

 
 
 

El Prat participa en la campanya ‘Mercats sostenibles’


Aquesta iniciativa té un clar objectiu la reducció dels plàstics a través de la conscienciació, explicant l'impacte que té i quines alternatives hi ha. Una proposta que compta amb la implicació de l'alumnat de primer d'ESO de l'Institut Salvador Dalí.
 

Punts mòbils de petites reparacions a Montcada i Reixac


L’acció la gestiona Andròmines en conveni amb l’Ajuntament i consistirà en tallers itinerants per arranjar petits electrodomèstics i dispositius electrònics.
 

 
 

Nou paviment fet amb residus de plàstics no reutilitzables i restes de tòner