Butlletí 519 - Especial MICROPLÀSTICS

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Instagram Facebook YouTube

 


Butlletí 519 - Especial MICROPLÀSTICS

 
 

Els microplàstics s’han convertit en una amenaça per a la salut de tots els organismes del planeta. En aquest especial de Sostenible abordem la problemàtica amb una visió àmplia del problema. 

També disponible en format web.
 

 
 

Reportatge

 
 

​Els microplàstics: una amenaça per a la salut mundial

 
 


Mars i oceans estan cada cop més contaminats per microplàstics, que albiren un futur poc esperançador per als ecosistemes d’arreu del món. En parlem amb diversos experts sobre la problemàtica i algunes solucions per mitigar els efectes a mitjà i llarg termini.
 

 
 


Entrevista a Anna Sánchez, professora agregada a la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB)

 
 

"Un 15% del plàstic que flota a la costa catalana prové de la gespa artificial"

 
 


 


En Anna Sánchez treballa com a professora agregada a la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB). És la impulsora de Surfing for Science, un projecte de ciència ciutadana que estudia la presència de microplàstics a la costa catalana.

Ens explica que a la Costa Brava, la majoria de contaminants plàstics provenen de la gespa artificial. A la zona de Tarragona, en canvi, provenen dels pèl·lets. 

 

 
 


Entrevista a Ethel Eljarrat, directora de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA)

 
 

"No podem pensar, avui dia, en un planeta de plàstic zero. És una utopia"

 
 


 



Com a experta en microplàstics i la seva toxicitat per als éssers marins, en aquesta conversa parlem amb l'Ethel Eljarrat de quin futur espera als nostres mar i oceans i quines normatives calen per revertir la situació com més aviat millor. 

  

 
 


Entrevista a Nicolás Olea, metge especialitzat en toxicologia

 
 

"El revestiment plàstic dels gots de cartó pot produir obesitat"

 
 


 


Nicolás Olea és catedràtic de la Universitat de Granada, expert en toxicologia i especialista en salut i medi ambient. Exerceix com a metge a l'Hospital Clínic de Granada.

Ha publicat investigacions pioneres sobre els disruptors endocrins, aquelles substàncies derivades del plàstic que alteren el nostre organisme.

Ha publicat el llibre Libérate de tóxicos: guia per evitar los disruptores endocrinos.


 

 
 

Reportatge

 
 

​El plàncton que s’alimenta de microplàstics podria empitjorar el problema als oceans

 
 


El problema dels microplàstics és cada cop més greu tant en rius i llacs d’aigua dolça com en la majoria de mars i oceans del planeta terra. 

En realitat, el que fan aquests organismes és dividir els microplàstics en partícules encara més petites, que al seu temps acaben sent encara més perilloses per a l’espècie humana i la resta d’animals que les originals.

 

 
 

Opinions

 
 

Nanoplàstics dins el cos

Joaquim Elcacho



"Si el ritme de producció es manté com fins ara, l’any 2050 hi haurà al mar més plàstics que peixos, segons la Fundació Ellen MacArthur."
 

 
 

Microplàstics, macroproblema

Xavier Duran i Escriba



"Es consideren microplàstics els trossos d’aquest material que tenen una mida inferior a cinc mil·límetres. Es calcula que ara n’hi ha unes 700.000 tones escampades pel món i al ritme actual el 2050 superaran de llarg els dos milions de tones."
 

 
 

Notícies relacionades

 
 

Totes les espècies aquàtiques de
les desembocadures dels rius estan
contaminades per microplàstics

 

Detecten la presència de
microplàstics a l’aigua potable de
Barcelona

 

 
   

Recurs

 
 

​Mediterràniament plàstic

 
 


El curt-documental, realitzat per Good Karma Projects , analitza la quantitat de microplàstics trobats a la Mediterrània com una manera de reflexionar sobre l'impacte negatiu per al medi ambient.
 

 

 
 
Especials
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube