Comença la Marató RE-M de l’Energia a L'Hospitalet

15/02/2024 - 09:30

Vuit centres educatius de L’Hospitalet Llobregat participen en la IX Marató RE-M de l’Energia.​

La campanya, que es fa el mes de febrer en equipaments de tot Catalunya, té per objectiu fomentar bones pràctiques en l’ús i el consum eficient de l’energia i l’aigua en un context d’emergència climàtica.


 

Vuit centres educatius de L’Hospitalet participen aquest any, del 5 de febrer a l’1 de març, en la IX Marató RE-M de l’Energia: Escola la Marina, Escola Pau Vila, Escola Ramon Muntaner, Escola Joaquim Ruyra, Institut Rubió i Ors, Institut Escola Puig i Gairalt, Centre Educatiu Fax i Col·legi Tecla Sala.

Es tracta d’una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient de l’energia i l’aigua que compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de L’Hospitalet, i que en les diferents edicions ha tingut prop de 800 participacions d’equipaments d’una trentena de municipis, ens i diversos departaments de la Generalitat. Aquest any arriba a més de cent equipaments de tot Catalunya.

Durant un mes, els vuit centres educatius de L’Hospitalet participants treballaran àmbits diferents cada setmana, enfocats en l’aigua, la climatització, l’enllumenat i aparells elèctrics, i emissions i mobilitat. En aquesta edició es posa èmfasi en les accions individuals i dels equipaments.

Prèviament, s’han fet als centres sessions preparatòries i s’han pres lectures dels comptadors que permetran calcular els consums reals i detectar possibles modificacions en el patró de consum base deguts a diferents factors, com un augment del nombre d’usuaris, l’ús de nova maquinària o l’increment de la ventilació d’espais.

Els participants podran compartir els seus projectes i accions a través d’una plataforma de comunitat virtual al web de la Marató RE-M de l’Energia: www.maratorem.net.

Com a novetat d’aquest any, del 19 de febrer al 3 de març s’instal·larà davant de Ca n’Arús una exposició itinerant d’Aigües de Barcelona amb plafons que expliquen el cicle de l’aigua i en fomenten l’ús sostenible. A més, els equips energètics de les diferents escoles que intervenen en la Marató assistiran a un acte a l’espai Village que l’Ajuntament de L’Hospitalet organitza en el marc del Mobile World Congress (MWC), en el qual rebran els diplomes acreditatius de la seva participació.

Des de 2015, L’Hospitalet ha participat en les vuit edicions anteriors de la Marató RE-M de l’Energia —més una prova pilot als mesos d’estiu—, en les quals els diversos centres educatius i equipaments municipals implicats van aconseguir l’objectiu de reduir emissions de CO₂ i moderar-ne els consums.


Accions pel clima i l’energia

La Marató RE-M de l’Energia està inclosa dins de les actuacions descrites al Pacte de les alcaldies pel clima i l’energia —al qual està adherit L’Hospitalet— i que fixa, entre d’altres, el compromís d’establir objectius a mitjà i llarg termini coherents amb els objectius de la Unió Europea d’arribar a la neutralitat climàtica l’any 2050.

En aquest sentit, l’Ajuntament ja va aprovar l’any passat el Pla de transició energètica de L’Hospitalet 2030. El pla consta de 54 accions concretes que cal realitzar fins a l’any 2030 per disminuir un 55 % les emissions de gasos d’efecte hivernacle al municipi respecte al 2005. El pla preveu reduir un total de 431.096 tones de CO₂, disminuir la dependència energètica de l’exterior i evitar les energies provinents de combustibles fòssils.

Dins de les accions programades, aquest any és previst que s’instal·lin plaques fotovoltaiques a les teulades de deu escoles, amb una potència de 700kWp i una producció equivalent al consum anual de 230 llars. L’actuació que es durà a terme en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i està subvencionada amb els fons europeus Next Generation.

Les polítiques mediambientals municipals estan reflectides també en iniciatives com el Pla local d’adaptació al canvi climàtic, la Taula de Transició Ecològica, el Pla de millora de la qualitat de l’aire, el Pla director del verd urbà, el Pla director de l’arbrat, el Pla director d’educació ambiental, el Pla de mobilitat urbana sostenible, la implantació de la zona de baixes emissions i de la xarxa pedalable, l’aprofitament de l’energia solar i de les aigües freàtiques o el projecte LH Escoles Sostenibles.

 


 

Municipis: 
BarcelonèsL'Hospitalet de Llobregat

Relacionats

Article

Sumem energies és una xarxa de centres educatius promoguda per Escoles + Sostenibles i l’Agència d’Energia de Barcelona que té per objectiu que l'alumnat impulsi accions d'eficiència energètica en el seu centre, mentre pren consciència sobre els impactes ambientals i socials de l’ús de l’energia.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Butlletí