Els pescadors retiren l'equivalent a 18 camions cisterna de brossa marina del litoral català durant l'any 2023

16/04/2024 - 20:30

Durant l’any 2023, els pescadors catalans de les confraries de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles, l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. Aquesta xifra representa la retirada de 50.000 litres més d’escombraries, set camions cisterna més, respecte de l’any 2022. L’increment de residus recollit respon a un increment de participació.

La millora en l’aplicació mòbil Pesca Neta, on els pescadors registren la brossa que treuen del mar, ha fet que enguany quedés constància de la retirada de molta més quantitat de deixalles que en anys anteriors.

En la trajectòria del projecte, que s’ha dut a terme de manera consecutiva els darrers tres anys, s’han comptabilitzat un total de 240.000 litres de deixalles retirades, que han suposat una dedicació dels pescadors de 7.450 hores.

 

Més de la meitat de la flota implicada en la retirada de brossa

La retirada, la duen a terme tant les embarcacions de pesca d'arrossegament com les d'arts menors, que representen el 50% de la flota pesquera activa de Catalunya i més de 900 pescadors i mariners.

Les barques d’arrossegament han estat les que més volum de deixalles marines han pescat accidentalment, 106.200litres, el doble que el volum de l’any 2022, seguides de les arts menors, l’encerclament i el palangre, que juntes han retirat 11.800 litres de brossa.

 

Un milió d’euros cada any

La implicació dels pescadors en aquesta guerra contra el plàstic s’emmarca dins el programa Pesca Neta, una acció col·lectiva mitjançant la qual les confraries de pescadors catalanes, coordinades per les federacions territorials de confraries de pescadors i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, han organitzat un sistema de recollida de les deixalles marines que els pescadors es troben en la maniobra de pesca. El projecte incorpora embarcacions de totes les modalitats de pesca i permet fer visible el paper del pescador en la lluita contra el plàstic al mar.

Per consolidar aquest sistema de recollida de deixalles marines, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destina a aquesta iniciativa un milió d’euros cada any, que es reparteix entre les federacions de confraries de pescadors catalanes que hi participen.

Fins a l’any 2023, aquests ajuts han estat cofinançats pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) en un 75%. En el període que s’inicia enguany del nou Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA), el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha volgut mantenir aquesta iniciativa destinada a impulsar actuacions de divulgació i conscienciació a la ciutadania sobre la importància de la lluita contra la brossa marina i l’imprescindible paper del sector pesquer en la neteja dels nostres oceans. El cofinançament del fons europeu en aquest nou període puja al 70%.

Aquesta iniciativa permet enretirar deixalles marines, contribuir a la recuperació del medi marí, compensar el sector pesquer per la dedicació a aquestes iniciatives, avaluar la incidència que té el factor humà sobre la contaminació dels nostres mars, conscienciar els pescadors i la ciutadania sobre la importància de millorar la gestió dels residus que es generen i augmentar i millorar la imatge dels pescadors davant de la societat en general.

 

Més de 3.000 hores dedicades a la guerra contra els plàstics

L’índex d’esforç de triatge vist al llarg d’aquest 2023 indica que els pescadors han dedicat un total de 3.023 hores a la retirada de deixalles marines del litoral català durant la seva jornada de pesca, gairebé el doble de les hores registrades l’any 2022.

Si analitzem la dedicació de cada territori, tenim a Girona 112 embarcacions que han dedicat 1.338 hores de la seva jornada de pesca a la tria de 58.257 litres de deixalles. A Tarragona i les Terres de l’Ebre, 69 embarcacions van treure 26.777 litres de brossa, cosa que va suposar 872 hores de feina. Finalment, a Barcelona, 48 embarcacions van necessitar 813 hores de la seva jornada de pesca per retirar i triar 34.968 litres de deixalles trobades (adjuntem quadre amb el detall de la brossa recollida per cada port pesquer).

 

Tipus de deixalles

Pel que fa al tipus de brossa recollida, la que genera l’activitat humana com ara llaunes, ampolles, bidons de pintura, envasos de diferents tipus i tovalloletes higièniques, representa un 60% de les deixalles que han tret del mar els pescadors.

En menys quantitat, hi ha el quitrà, i també el carbó que utilitzaven els vaixells de combustible en el passat, que és un tipus de residu que avui ja no es genera. La fusta és una altra categoria rellevant pel que fa al volum, i es troba especialment a les zones poc profundes, ja que aquest tipus d’elements són pesants i s’enfonsen.

 

Joc per fomentar el coneixement sobre què trobem a mar

D’altra banda, és important conscienciar les futures generacions, i és per això que s’han creat iniciatives educatives en diferents centres del territori per explicar la importància de preservar el mar lliure de plàstics.

Una de les propostes és un joc didàctic pensat per fomentar el coneixement sobre què trobem al nostre mar, del qual s’han elaborat 500 unitats. Aquest joc permet distingir entre què es un peix o un marisc i conscienciar-se sobre el nombre i tipus de deixalles que conviuen amb aquestes espècies.

Sense perdre de banda les noves tecnologies presents a les escoles, també s’han elaborat Noocs didàctics (tallers en línia) per als cicles de primària de les escoles de Catalunya a través de l’editorial Vicens Vives. Aquestes píndoles formatives tenen com a objectiu relacionar l’activitat de cura del mar dels pescadors amb reptes d’aprenentatge reals que poguessin fer els alumnes i mestres d’edats entre 6 i 12 anys.

Per acabar el vessant educatiu, continua creixent la proposta La Mar de Net, orientada a l’alumnat de Primària i de Secundària. El projecte educatiu uneix diferents agents implicats en la iniciativa ambiental com ara el testimoni d’un pescador i la tasca que desenvolupa, un taller de biodiversitat marina amb responsables de projectes científics o una xerrada divulgativa de l’acció col·lectiva de Pesca Neta que apropen el projecte als joves escolars.

Cal destacar la consolidació de la iniciativa Pesca Neta gràcies a la potent difusió que en fan les federacions. La important campanya de publicitat que s’ha fet a la premsa escrita, ràdio, web, xarxes socials i marxandatge, juntament amb l’emissió d’un anunci a televisió, fan que el projecte sigui visible arreu del territori i fomenti la conscienciació entre la societat sobre aquesta problemàtica. Paral·lelament, també ajuda a millorar la imatge del pescador com a ferm protector i curador del medi on treballa.

 


 

Categories: 
Municipis: 
Baix EbreAmetlla de Mar
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Un estudi pioner sobre 1.500 productes de supermercats ha revelat l'ús excessiu de plàstic als envasos d'aliments i begudes a Espanya.

Notícia

L’embarcació que dona el servei estarà pentinat la costa sitgetana fins a mitjans de setembre per a garantir la neteja marítima.

Notícia

El COPATE presenta la iniciativa per a unes festes majors més sostenibles en els municipis de la comarca del Baix Ebre i Montsià. Amb una preocupació creixent per la gestió dels residus i la preservació del medi ambient, el COPATE promou una campanya de sensibilització que fomenta el triatge del plàstic, vidre, cartró, fracció orgànica i resta, durant els actes multitudinaris

Butlletí