Dones i bosc

01/03/2024 - 11:35

Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Foto: Michele Curel.



Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural mitjançant la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi, amb la col·laboració de la Direcció General de Difusió.

Si l’any passat Palau Robert va celebrar el 8M amb l’exposició Dones Invisibles, sobre la vida de les internes a les presons catalanes, enguany ho fa amb la proposta Emboscades. Dones i bosc, que ha rebut el suport i assessorament, també, de l’Institut Català de les Dones.


 

 

Sota la direcció d’Anna Sanitjas Olea, i amb fotografies i audiovisuals de Michele Curel, coordinació i continguts  d’Ana Villagordo Vegara i museografia de La Page Original S.L., Emboscades. Dones i bosc pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Algunes dades:

  • EL 32% DELS BOSCOS PRIVATS PERTANYEN A DONES

Un 64% de Catalunya és bosc. I d'aquesta superfície forestal, un 75% és de propietat privada, mentre que un 25% és pública. Segons dades de l’any 2020, del total de propietaris forestals, un 32% són dones i, en règim de copropietat, aquest percentatge arriba al 45%. (Dades del Centre de la Propietat Forestal, 2022)

  • NOMÉS ENTRE UN 8 I UN 9% DE LES PERSONES QUE TREBALLEN AL BOSC SÓN DONES

Poques dones es dediquen a treballs d’explotació forestal, concretament 374 d'un total de 3.897 persones. Només al voltant del 7% d’operadors de maquinària, peons forestals i de caça i treballadors de tractament de fusta són dones. En feines més lligades a l’enginyeria, la representativitat femenina és cada cop més gran, al voltant d’un 48%. (Dades de l'Idescat i de l'Observatori del treball i model productiu, 2022)

  • A MESURA QUE S’AVANÇA EN LA CARRERA INVESTIGADORA, LES DONES DESAPAREIXEN

En recerca hi ha un 50% de dones investigadores, però en les categories d’investigador/a sènior tan sols les trobem representades en un 25%. Pel que fa a les publicacions, només un 32% dels articles científics estan liderats per dones (això correspon a 2-3 articles publicats de mitjana per dones, davant de 6-7 articles publicats per homes). (Dades del Pla d’Igualtat del CREAF i del CTFC, 2020).

  • EL MÓN FORESTAL TÉ UN SOSTRE DE VIDRE QUE CAL SUPERAR

Els caps i líders d'equip solen ser homes. En l’àmbit forestal, la representativitat de la dona es limita al 23% en càrrecs de responsabilitat i al 6% en càrrecs de gerència o d’alta direcció. A la resta de sectors del món empresarial català, aquestes dades se situen en un 40% i 22%, respectivament. (Dades de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, 2019).

Les dones tenen un paper clau en la gestió dels boscos: perquè fan molta feina encara que no es visibilitzi i perquè aporten una manera de treballar necessària i que posa èmfasi en aspectes que fins ara no s’han tingut en compte, diferents als tradicionals. Per tant, cal visibilitzar-ho, reivindicar-ho, celebrar-ho i denunciar totes les barreres encara existents. Només un món forestal basat en la igualtat entre dones i homes serà capaç d’assolir els reptes que ens planteja el futur.

La gestió forestal i la majoria de professions associades a l'entorn rural són molt desconegudes per a les persones del món urbà, tot i ser imprescindibles. Els reptes ambientals, econòmics i socials són immensos i els sistemes naturals són els grans perjudicats, però també és on cal centrar la cerca de solucions. Entendre això és clau per valorar els nostres boscos i apropar-nos-hi d'una altra manera.

L’exposició Emboscades. Dones i bosc convida a explorar i endinsar-se (emboscar-se) en el paper de les dones en l’àmbit forestal, així com en la importància de gestionar i conservar els boscos. Tot a través de la mirada de 18 dones que, dia a dia, amb la seva feina, ho fan possible.

D’altra banda, en el marc de la mostra, i durant el període que romandrà al Palau Robert, s'ofereixen una sèrie d'activitats paral·leles obertes al públic: 

  • una visita fotogràfica el 14 de març a les 18:00h, a càrrec de la fotògrafa de l'exposició, Michele Curel.
  • una jornada tècnica sobre la sequera i la gestió forestal, el 21 de març de 8:45 a 13:30h, amb motiu del Dia internacional dels boscos.
  • la presentació del llibre 'El bosc a taula' a càrrec de Carme Ruscalleda, una de les seves autores, el 6 d'abril a les 11:00h.
  • un cinefòrum on es passaran totes les entrevistes realitzades a les 18 dones protagonistes de l'exposició, seguit d'un debat entre 6 d'aquestes dones i la directora de l'Institut Català de les Dones, Èlia Soriano Costa. Tot això el dia 11 d'abril, de 18:00 a 20:00h.
  • un matí ple d'activitats dirigides a públic general i familiar el dia 13 d’abril: la presentació del llibre 'El bosc és casa nostra' amb un taller relacionat a les 12:00 h, visites guiades a l'exposició al llarg del matí a càrrec de l'Ana Villagordo i la possibilitat de viure una experiència immersiva al voltant del món de la biomassa amb un mapping sorprenent (de 10:00 a 14:00h).

Alguna d'aquestes activitats requereix inscripció prèvia, oberta fins a completar l’aforament. Cal fer-la a l’adreça tramesespalaurobert@gencat.cat, indicant al tema a quina activitat es desitja assistir.

La mostra, d’accés lliure i gratuït, es podrà veure al Jardí del Palau Robert fins al 14 d’abril.

 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Acte
04/03/2024 - 00:00
Jardí del Palau Robert de Barcelona.
Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Article

L'Enverdim és un nou servei de l'Ajuntament de Barcelona per a la promoció del verd en l’àmbit privat a través de formacions, assessoraments i dotació de recursos, entre d’altres, en el marc del Pla Natura 2023, un instrument estratègic i participat, que té la visió d’una ciutat amb un verd connectat en la trama urbana i amb la xarxa verda metropolitana, per maximitzar els serveis socials i ambientals, sobretot els de salut i adaptació al canvi climàtic. 

Butlletí