Font: Ajuntament d'Olot
29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació. Situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal, té una potència de 30 kW. L’Ajuntament d’Olot participa com un soci més de la comunitat energètica de Montolivet, que entra a formar part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.
Amb l’inici d’any ha entrat en funcionament la primera Comunitat Energètica d’Olot. 27 famílies del barri tenen connectats un conjunt de 29 habitatges amb la posada en marxa de la primera xarxa de Catalunya gestionada des d’una entitat veïnal i amb la participació de l’Administració Local.
Ja està en funcionament la primera comunitat energètica d’#Olot.
— Ajuntament d'Olot (@Olotuit) February 8, 2024
Subministra energia solar a 29 habitatges del barri de Montolivet amb una potència de 30 kW.
Podeu conèixer més aquí!
I a https://t.co/yijy94kpd1#transicióenergètica #femOlot pic.twitter.com/Ej7PfJnfBk
El projecte va engegar formalment l’any 2021 amb la creació de l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet (ACEM). D’aquesta manera, s’iniciava el procés per fer realitat aquesta iniciativa totalment innovadora a nivell de Catalunya. Un projecte impulsat per la veïna del barri, Elena Capdevila que, en contacte el programa de renovació energètica d’habitatges de l’Ajuntament d’Olot, GarrotxaDomus, va començar els primers passos per tal de fer-ho realitat.
Des d’aquest mes de gener, la Comunitat Energètica de Montolivet ja està en funcionament. Està formada per 28 socis: 27 famílies del barri que s’han convertit en ‘prosumidors’ -consumidors i generadors d’energia solar neta i renovable, els quals també poden compartir-la-, als qual cal sumar-hi l’Ajuntament d’Olot, del qual depèn l’Escola Bressol i el local veïnal que també funcionen amb energia renovable d’origen solar.
El projecte ha tingut un cost de 34.000 euros i ha permès col·locar un conjunt de 90 plaques fotovoltaiques al teulat de l’Escola Bressol Municipal. Pel que fa als costos, l’Ajuntament d’Olot ha assumit el 17% del cost mentre que la resta de despesa s’ha repartit entre les famílies (entre un 1 i un 7 %), en funció del seu consum elèctric previst.
Segons els càlculs fets des de l’ACEM, la instal·lació permet generar més de 40.000 kWh cada any, el que suposa una reducció de diòxid de carboni d’unes 10,3 tones anuals. La que s’ha posat en marxa és la primera fase d’un projecte que es preveu que s’ampliï amb més famílies que ja s’han interessat per prendre-hi part.
Prova pilot de digitalització de la Generalitat
La Comunitat Energètica de Montolivet és la primera que es posa en funcionament a Olot i és pionera a tot Catalunya per la participació conjunta de la iniciativa pública i privada. Neix amb l’objectiu que els habitatges generin l’energia necessària per al seu abastiment i que també es pugui plantejar un sistema d’utilització dels excedents de xarxa.
Per garantir un bon seguiment de la producció d’energia que generi la xarxa, cada veïna/veí podrà saber el que ha generat i consumit a cada moment. L’empresa Bassols Energia, que també ha participat en el procés per a la posada en marxa de la instal·lació, posarà a l’abast de cada soci/sòcia de la comunitat un aplicatiu d’acompanyament energètic en línia.
La Generalitat de Catalunya ha escollit la Comunitat Energètica de Montolivet com a projecte pilot per a donar impuls a la innovació social i la participació ciutadana en eficiència energètica. Des del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) han triat la comunitat d’Olot com a model pioner en la participació activa dels consumidors en el sistema energètic i millora de la gestió de l’energia mitjançant una governança basada en la participació oberta i voluntària dels seus membres.